"Αλώνιζε" επι 20 ώρες στο Αιγαίο φθάνοντας μέχρι το Σούνιο η τουρκική κορβέτα "Bandirma"

 
Η τουρκική κορβέτα «BANDIRMA» «αλώνιζε» επί 20 ώρες στο νότιο και κεντρικό Αιγαίο σημειώνοντας μπαράζ παραβιάσεων των εθνικών χωρικών υδάτων από τη Ρόδο μέχρι και στο στενό μεταξύ Κέας και Κύθνου. Το τουρκικό πλοίο έγινε αντιληπτό και από ψαράδες ανοιχτά του Σουνίου.
Το ερώτημα βέβαια είναι που το πάνε οι Τούρκοι. Κάτι που απασχολεί και τους επιτελείς του Πενταγώνου οι οποίοι βλέπουν πως η κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία πλήττεται από σκάνδαλα, λίγες ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές και για να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό της χώρας επιχειρεί εξωτερίκευση της κρίσης εισβάλλοντας στη Συρία και ανεβάζοντας την ένταση στο Αιγαίο.

Χθες τη νύχτα τηλεοπτικοί σταθμοί πρόβαλαν μία πρόκληση τουρκικής ακταιωρού στην περιοχή της Ζουράφας-Λαδόξερας. Το σκάφος, όπως φάνηκε και από το βίντεο είχε παραβιάσει τα εθνικά χωρικά ύδατα και λίγο έλειψε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού που έσπευσε να ζητήσει την απομάκρυνση της.
Όπως αποδεικνύεται ωστόσο επρόκειτο για μία συντονισμένη ενέργεια της Τουρκίας, αφού την ίδια σχεδόν ώρα δίδονταν εντολή στην κορβέτα «BANDIRMA» που αποχωρούσε από την Ανατολική Μεσόγειο να παραβιάσει τα εθνικά χωρικά ύδατα στο νότιο και κεντρικό Αιγαίο.
Την πρώτη παραβίαση του εθνικών χωρικών υδάτων τη σημείωσε στη Ρόδο, στις 9:45 το πρωί της 26ης Μαρτίου, λίγες ώρες μετά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Στη συνέχεια κινήθηκε βόρεια και δυτικά «αλωνίζοντας» στο κεντρικό Αιγαίο.
Αφού παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα στη Ρόδο το τουρκικό πολεμικό ξαναβγήκε στα διεθνή ύδατα πλέοντας βόρεια της Καρπάθου.
Διήλθε μεταξύ της Σαντορίνης και της Ανάφης και νοτιοδυτικά της Φολεγάνδρου, ακολούθως νότια της Μήλου όπου άλλαξε πορεία περιπλέοντας ουσιαστικά το νησί και πέρασε δυτικά από τη Σέριφο, με κατεύθυνση βόρεια προς τις ακτές της Αττικής.
Σήμερα τα ξημερώματα παραβίασε τα χωρικά ύδατα μεταξύ Κέας και Κύθνου περιπλεόντας το νησί (!) στις 4:30.
Μία περίπου ώρα αργότερα κατευθύνθηκε προς βόρεια Αττική και Ανδρο και εξήλθε των στενών του Καφηρέα και τώρα έχει πορεία ανατολική.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του πλού της παρακολουθείτο από δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού. Μία φρεγάτα και μία κανονιοφόρο.
Η χρονική συγκυρία πάντως της πρόκλησης αυτής με μπαράζ παραβιάσεων των χωρικών υδάτων και επί μακράς παραμονής στο Αιγαίο προβληματίζει τη στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου που βλέπει ότι η Τουρκία διέρχεται μία κρίση εσωτερική. Γεγονός το οποίο αν πάσα στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, δεδομένων και των αξιώσεων που εγείρουν οι Τούρκοι απέναντι σε μία ενδοτική κυβέρνηση.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!