Πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 3 δις με διανομή 1 δις για αποπληρωμή χρέους, 1 δις για ληξιπρόθεσμα και 500 εκ. για στήριξη ευπαθών ομάδων


Πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 3 δις με διανομή 1 δις για αποπληρωμή χρέους, 1 δις για ληξιπρόθεσμα και 500 δις για στήριξη ευπαθών ομάδων
Πανηγυρικό κλίμα στο Μαξίμου, μετά την επίτευξη της συμφωνίας με την Τρόικα, έπειτα από έξι μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013,  αγγίζει τα 3δις ευρώ και θα κατευθυνθεί σε άστεγους και ένστολους, αλλά για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αποπληρωμή παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών για να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία.


"Αυτή ή κυβέρνηση έκανε ενωμένη, αυτό που είναι η αποστολή της, να βγάλει την χώρα από την κρίση. Είχαμε υποσχεθεί να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση, να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, να μοιράσουμε μέρος της υπέρβασης του στόχου του πλεονάσματος. Τα πετύχαμε. Αυτό κάνουμε τώρα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος σε όσους αμφισβητούσαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης.


Ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα διανεμηθεί  «κοινωνικό μέρισμα» που θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Το «μέρισμα» θα δοθεί -όπως είπε- σε 1 εκ. Ελληνες με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή στους φτωχότερους, που αδικήθηκαν περισσότερο. Θα υπάρξει ενίσχυση για τους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω των 1.500 ευρώ.
eurrrrrroo180314
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις που έκανε από τον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών,  ανακοίνωσε ότι:
  • Λαμβάνεται μέριμνα για τους άστεγους, με έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ των υπηρεσιών στέγασης και εστίασής τους.
  • Από την 1η Ιουλίου μειώνονται κατά 3,9 μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές (κατά 2,9 μονάδες οι εργοδοτικές εισφορές και κατά 1 μονάδα οι εισφορές των εργαζομένων).
  • Εντός του 2014, θα διατεθεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (συνολικά εφέτος θα διατεθούν 2,8 δισ. ευρώ), προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία.
  • Ένα μέρος του πλεονάσματος θα διατεθεί για την αποπληρωμή του χρέους.
Ειδικά για τους άστεγους, ο κ. Σαμαράς είπε ότι μειώνονται από 1ης Ιουλίου οι εισφορές τόσο για εργοδότες, όσο και για εργαζόμενους. Πρακτικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από το 44% στο 40% ως ποσοστό των αποδοχών. Έτσι, για κάθε 100 ευρώ που δίνει τώρα ο εργοδότης το ποσό περιορίζεται στα 89 ευρώ, και αντίστοιχα για 100 ευρώ που εισφέρει ο εργαζόμενος, η μείωση οδηγεί στα 94 ευρώ. Αυτό, υπογράμμισε, «θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις και ιδίως τις ΜμΕ αλλά και θα οδηγήσει σε αύξηση αποδοχών των εργαζόμενων σε όλο τον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Σαμαράς, αποσαφήνισε, εξάλλου, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας. «Όχι μόνο δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας όπως προεξοφλούσαν ορισμένοι αλλά προκύπτει σημαντική ανακούφιση», τόνισε χαρακτηριστικά. Μέσα στο 2014, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, θα δοθεί ακόμη ένα δισ. ευρώ, πλέον των προγραμματισμένων, στην αποπληρωμή παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Οι αποπληρωμές χρεών του Δημοσίου θα ανέλθουν συνολικά στα 2,8 δισ. φέτος.  Μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για αποπληρωμή του χρέους κατά τα συμφωνημένα, νωρίτερα από τις προβλέψεις.

Εξειδικεύοντας οικονομετρικά τις συγκεκριμένες αποφάσεις, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, κατανέμεται ως εξής:
  • Η ενίσχυση των αδυνάμων (με κριτήρια ανάλογα των κοινωνικών επιδομάτων) είναι άπαξ 500 εκατ. ευρώ.
  • Για την κάλυψη του κόστους από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα διατεθούν 350 εκατ. ευρώ.
  • Ποσό 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την ελάφρυνση του χρέους (περίπου 33% του συνολικού πλεονάσματος).
  • Ποσό 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αστέγων, ενώ αναμένονται επιπλέον μέτρα βοήθειας.
  • Ποσό 1 δισ. ευρώ, πλέον των προβλεπόμενων στον προϋπολογισμό, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
eurrrrrro180314
Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας τι μέλλει γενέσθαι με τις αποφάσεις των Δικαστηρίων για τα εκκρεμή μισθολογικά αιτήματα δικαστικών λειτουργών και ένστολων, ανέφερε ότι δεν έχει προβλεφθεί ειδικό κονδύλι. Σημείωσε δε, ότι ειδικά για τους δικαστικούς, για τους οποίους έχουν καθαρογραφεί οι σχετικές αποφάσεις, το κόστος ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ. Για τους ένστολους, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να καθαρογραφούν οι αποφάσεις, υπολογίζοντας, πάντως, ότι το κόστος είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ για την καταβολή των αναδρομικών και λίγο κάτω από 500 εκατ. ευρώ το ετήσιο κόστος. Το κόστος που θα προκύψει για τους ένστολους, θα καλυφθεί από ισοδύναμα μέτρα.

Σχετικά με τα φορολογικά ζητήματα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, η ελληνική πλευρά συμφώνησε με την τρόικα, να μειωθούν τα φορολογικά πρόστιμα σε 250 ευρώ από 1.000 ευρώ για τα απλά βιβλία και σε 500 ευρώ από 2.500 ευρώ για τα διπλογραφικά βιβλία. Συμφωνήθηκε, επίσης, με βάση την ελληνική πρόταση, να απαλλαγούν από τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, όσοι διακρατούν το ακίνητο για διάστημα 20- 25 ετών.

Στα υπόλοιπα «καυτά» ζητήματα της συμφωνίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επήλθε συμβιβασμός και εφαρμογή των ελληνικών προτάσεων για ένα μεταβατικό διάστημα.

Η έγκριση των δόσεων προς τη χώρα αναμένεται να δοθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, το προσεχές διάστημα. Η εκταμίευση των ποσών θα γίνει αφού κατατεθούν και ψηφιστούν από τη Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι της συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι η συμφωνία προβλέπει πολλές σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα, που απελευθερώνουν την οικονομία και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα, που μειώνουν τις τιμές (σ.σ. κυρίως μέσω της εφαρμογής των προτάσεων της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ). Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της, ενώ πρόσθεσε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται, με στόχο «να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή οικονομία». 

Στουρνάρας: Η διαπραγμάτευση ήταν η δυσκολότερη μέχρι τώρα

"Τα κείμενα διαμορφώνονται και τελειώνουν. Ήταν πολύ δύσκολο. Το δυσκολότερο μέχρι τώρα", είπε ο υπουργός Οικονομικών, ευχαριστώντας τους συναδέλφους του στα υπουργεία, με τους οποίους διαπραγματεύτηκαν οι εκπρόσωποι της Τρόικα.
eurrrrr180314 
 «Έχουμε συμφωνήσει στις πολιτικές του προγράμματος και αναμένουμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέσα στην ημέρα» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων επί της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.

Ο Σάϊμον Ο΄Κόνορ υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις ήταν χρονοβόρες γιατί τα θέματα ήταν δύσκολα και πολύπλοκα. Το σημαντικό είναι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία και μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, επισήμανε.

Επίσης, ένα μέρος του πολύ σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος θα δοθεί για την κάλυψη του κόστους από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% και ένα άλλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.


Πηγή:www.reporter.gr,

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!