Ένωση με τη Ρωσία ψήφισε το 95% στο δημοψήφισμα της Κριμαίας

                       

Πανηγυρισμοί στη Συμφερόπολη και τη Σεβαστούπολη για την ενσωμάτωση στη Ρωσία

Πανηγυρισμοί στη Συμφερόπολη και τη Σεβαστούπολη για την ενσωμάτωση στη Ρωσία   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Συμφερόπολη, Ουκρανία
Συντριπτικό ποσοστό 95% «δίνουν» τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στην ψήφο υπέρ της ένωσης της με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην κριμαϊκή χερσόνησο, το οποίο έρχεται να ενισχύσει το φιλορωσικό αίσθημα στην ανατολική Ουκρανία πυροδοτώντας φόβους για περαιτέρω διαίρεση.
Με καταμετρημένο περίπου το 50% των ψηφοδελτίων, η πρόταση για ένωση με τη Ρωσία συγκεντρώνει ποσοστό 95%. Νωρίτερα, τα exit polls έδιναν ποσοστό 93% υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.

Κρατώντας σημαίες της Ρωσίας και της Κριμαίας χιλιάδες κάτοικοι κατέκλυσαν τους δρόμους της περιφερειακής πρωτεύουσας Συμφερόπολης και της Σεβαστούπολης, όπου εδρεύει ο ρωσικός Στόλος, πανηγυρίζοντας για την έκβαση της ψηφοφορίας

Η Κριμαία θα ζητήσει τη Δευτέρα κιόλας επισήμως την ένωσή της με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Σέργκέι Αξιόνοφο, ο οποίος χαιρέτισε ως ιστορική την απόφαση που ελήφθη. «Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας θα συνέλθει αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση για να εγκρίνει την επίσημη υποψηφιότητα για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία» δήλωσε.

Το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε επίπεδα ρεκόρ, καθώς πριν καν κλείσουν οι κάλπες είχε φτάσει το 75% και εκτιμάται ότι το τελικό ποσοστό θα κυμανθεί στο 80% σε σύνολο 1,5 εκατ. εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Καθώς η Κριμαία ψήφιζε την Κυριακή υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία, στο Ντονέτσκ της νοτιοανατολικής Ουκρανίας λάμβαναν χώρα φιλορωσικές συγκεντρώσεις.

Διαδηλωτές πραγματοποίησαν έφοδο και κατέλαβαν το κτίριο της εισαγγελίας φωνάζοντας «το Ντονέτσκ είναι ρωσική πόλη», και στη συνέχεια εισέβαλαν στην τοπική έδρα των υπηρεσιών πληροφοριών. Αργότερα απομακρύνθηκαν αλλά «υποσχέθηκαν» να επιστρέψουν τη Δευτέρα.

Ρωσικές σημαίες και συνθήματα υπέρ της Ρωσίας «πλημμύρισαν» από νωρίς το πρωί της Κυριακής την Κριμαία κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που διοργάνωσαν άρον-άρον οι φιλορωσικές αρχές μετά τη ντε φάκτο ανάληψη του ελέγχου της χερσονήσου από τη Ρωσία το Φεβρουάριο.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι σύμφωνα με το exit poll του Ινστιτούτου Πολιτικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών της Δημοκρατίας της Κριμαίας το 93% των ψηφοφόρων επέλεξε την ένωση με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα -που ούτως ή άλλως δεν έδινε την επιλογή «nyet» στην απόσχιση και τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος.

Μετά τη δημοσιοποίηση του αποτελέσματος ξέσπασαν στη χερσόνησο πανηγυρισμοί.

Η δασκάλα Όλγκα Κόζικο, δήλωσε στο BBC ότι ψήφισε υπέρ της απόσχισης γιατί δεν ήθελε να κυβερνήσουν στην Κριμαία «αυτοί οι ναζί που ήλθαν στην εξουσία στο Κίεβο». Η Ρωσία θα μας υπερασπιστεί και θα μας προστατεύσει» είπε.

Οι κάτοικοι της χερσονήσου κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ της «επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία στο πλαίσιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας» (έλαβε 93%) και της «αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας» (έλαβε 7%).

Εκ πρώτης όψεως, η δεύτερη επιλογή φαίνεται να προσφέρει την προοπτική παραμονής της κριμαϊκής χερσονήσου στην Ουκρανία. Όμως, το Σύνταγμα του 1992 -που υιοθετήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και εν συνεχεία καταργήθηκε γρήγορα από το νέο μετασοβιετικό ουκρανικό κράτος- απέχει μακράν από αυτό.

Προβλέπει να δοθούν στην Κριμαία όλες οι ιδιότητες μίας ανεξάρτητης οντότητας εντός της Ουκρανίας -αλλά με το δικαίωμα να καθορίσει τη δική της πορεία και να επιλέξει με ποιον θέλει να διατηρήσει σχέσεις, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης.

Με τη φιλορωσική τοπική Βουλή να έχει διακηρύξει ήδη ότι επιθυμεί την προσάρτηση στη Ρωσία, η δεύτερη επιλογή προσέφερε απλώς μία ελαφρά μακρύτερη διαδρομή για την επιστροφή της χερσονήσου πίσω στον ρωσικό έλεγχο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν παράνομο και αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την έκβασή του και ήδη κινούνται προς την άμεση επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είχαν τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι παρά τις διαφορές τους, είναι αναγκαίο να συνεργασθούν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι μία αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη πρέπει να καλύψει το έδαφος ολόκληρης της Ουκρανίας, ενώ επεσήμανε την έλλειψη βούλησης εκ μέρους των ουκρανικών αρχών να εμποδίσουν τη βία κατά των ρωσόφωνων στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, αμέσως αφότου έγινε γνωστό το exit poll, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα καταβάλει υψηλό τίμημα για τις «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές» ενέργειές της.

«Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας έχουν καταστήσει σαφές, η στρατιωτική επέμβαση και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου θα έχουν υψηλό τίμημα για τη Ρωσία -όχι μόνο εξαιτίας των μέτρων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας, αλλά επίσης ως άμεσο αποτέλεσμα των ίδιων των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

«Αυτόν τον αιώνα, έχουν παρέλθει προ πολλού οι εποχές που η διεθνής κοινότητα στεκόταν και παρακολουθούσε μία χώρα να καταλαμβάνει διά της βίας το έδαφος άλλης χώρας» υπογράμμισε.
Από ευρωπαϊκής πλευράς τη Δευτέρα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» στις Βρυξέλλες επί πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Η Γαλλία απαίτησε από τη Ρωσία να λάβει άμεσα μέτρα για να μειώσει την «άσκοπη και επικίνδυνη» ένταση στην Ουκρανία. «Η Ρωσία πρέπει να αναγνωρίσει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» τόνισε ο Λοράν Φαμπιούς σε ανακοίνωσή του επαναλαμβάνοντας πως το δημοψήφισμα ήταν παράνομο.
Ευαγγελία Μπίφη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!