Αφιέρωμα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από το Assosiated Press

 
Αφιέρωμα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης έκανε την Τετάρτη το Associated Press, το οποίο μεταδίδεται από το πρωί σε όλη την υφήλιο. Αν και είναι κλειστή για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, αποτελεί ένα από τα πιο εξέχοντα μνημεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και διατηρείται σε άριστη κατάσταση, με την ελπίδα ότι μπορεί κάποια μέρα να εκπαιδεύσει ξανά τους μελλοντικούς πατριάρχες και κληρικούς.
 
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, βρίσκεται χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου στο νησί Heybeli (Πριγκηπονήσια) στα ανοικτά των ακτών της Κωνσταντινούπολης και πριν κλείσει από τις τουρκικές αρχές το 1971, με ένα τουρκικό νόμο που απαιτούσε την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση να ελέγχεται από το κράτος, ήταν η κύρια Θεολογική Σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.
 
Από τότε, τάξεις με θρανία που χρονολογούνται από το 19ο αιώνα, είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν ξανά, ενώ οι κοιτώνες περιμένουν την επόμενη τάξη των φοιτητών Θεολογίας.
 
Η Σχολή στεγαζόταν στη Μονή της Αγίας Τριάδας, η οποία ιδρύθηκε από τον Πατριάρχη Φώτιο Α΄ της Κωνσταντινούπολης (858-861 και 878-886). Το 1844, ο Πατριάρχης Γερμανός Δ΄ δημιούργησε στις εγκαταστάσεις της μονής θεολογική σχολή, η οποία εγκαινιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1844. 
 
Όλα τα κτήρια -εκτός από ένα παρεκκλήσι- καταστράφηκαν σε έναν σεισμό τον Ιούνιο του 1894, αλλά επισκευάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και η Σχολή εγκαινιάστηκε πάλι τον Οκτώβριο του 1896. Σημαντική ανακαίνιση έγινε στη δεκαετία του '50.
 
Η ελπίδα των ιερέων και οι απαιτήσεις του Ερντογάν
Η θρησκευτική εποχή της Σαρακοστής άρχισε αυτή την εβδομάδα στις Ορθόδοξες χώρες, όμως η επαναλειτουργία της μοιάζει με «μακρινό όνειρο».
 
Αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, του οποίου το όνομα σημαίνει "αυτός που φέρνει την ελπίδα", τόνισε πως «με πίστη και προσευχή η Σχολή θα είναι έτοιμη, να προσφέρει ξανά τις υπηρεσίες της».
 
«Όσοι φοίτησαν μέσα σε αυτή τη Σχολή, διέπρεψαν στον ιερατικό τους αγώνα. ξέρω ότι υπάρχουν αντίστοιχες σχολές Θεολογίας στην Ελλάδα, αλλά με το που πατήσει κανένας το πόδι του μέσα στην Χάλκη, θα νιώσει το δέος και θα βρεθεί πολύ πιο κοντά στον Θεό», συμπλήρωσε ο κ. Λαμπρυνιάδης.
 
Αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2002, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει θεσπίσει μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων στην Τουρκία. Παρά την πίεση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το νομικό πλαίσιο που αφορά στην Χάλκη, παραμένει στάσιμο.
 
Ο Ερντογάν είπε ότι η επαναλειτουργία της Χάλκης εξαρτάται από τα αμοιβαία μέτρα που θα πάρει η  γειτονική Ελλάδα όσον αφορά στα δικαιώματα των μουσουλμάνων στη χώρα.
 
«Δεν γίνεται να επαναλειτουργούμε ορθόδοξες σχολές στην Κωνσταντινούπολη, όταν στην Αθήνα δεν υπάρχει ούτε ένα τζαμί. Από το 2002 ακούω μόνο υποσχέσεις από τις ελληνικές κυβερνήσεις, οπότε όταν οι υποσχέσεις γίνουν πράξεις, τότε μπορεί και η Χάλκη να λειτουργήσει ξανά», είχε πει σε παλιότερη δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.
 
Μονή Αγίας Τριάδας - Όπου και βρίσκεται το συγκρότημα της Θεολογικής Σχολής Χάλκης
 
Πολλοί ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς, επίσκοποι και πατριάρχες φοίτησαν στη Χάλκη,συμπεριλαμβανομένου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Οι φοιτητές στη Χάλκη περιλάμβαναν όχι μόνο γηγενείς Έλληνες, αλλά και ορθόδοξους χριστιανούς από όλο τον κόσμο, προσδίδοντας στη Σχολή έναν διεθνή χαρακτήρα. 
 
Επίσης, πολλοί πατριάρχες, επίσκοποι και πρώην δάσκαλοι έχουν ταφεί σε ειδική περιοχή του κήπου. Οι θεολογικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το Παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας, κοιτώνες, αναρρωτήριο, γραφεία και τη σχολική βιβλιοθήκη η οποία κατέχει σημαντική ιστορική συλλογή βιβλίων, περιοδικών, και χειρογράφων. Το 1971 η Σχολή έκλεισε εξαιτίας ενός τουρκικού νόμου που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.
 
Το 1998 η επιτροπή ιδιοκτητών της σχολής διατάχθηκε να διαλυθεί, αλλά διεθνής κριτική έπεισε την Άγκυρα να ακυρώσει τη διαταγή.
 
Τμήμα Ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!