Πριν πιεις νερό από πλαστικό μπουκάλι δες το τριγωνικό σύμβολο. Μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο!!!


plastika3
Λέει το υπερβολικό και τρομολαγνικό δημοσίευμα:
Ήπιατε ποτέ από ένα πλαστικό μπουκάλι και είδατε ένα τριγωνικό σύμβολο στον πάτο με έναν αριθμό μέσα;…Ξέρετε τι αντιπροσωπεύει ο αριθμός;
Υποθέσατε ότι είναι για την ανακύκλωση; Λοιπόν κάνετε λάθος.
Ο αριθμός φανερώνει τη χημική ουσία από την οποία αποτελείται το πλαστικό
1) Πολυαιθυλένιο terephalate (PET) 2) Πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE) 3) Πολυβινυλικό χλωρίδιο Unplasticised (UPVC) ή πλαστικοποιημένο πολυβινυλικό χλωρίδιο (PPVC) 4) Πολυαιθυλενίου χαμηλής πυκνότητας (LDPE) 5) Πολυπροπυλένιο (PP)

6) Πολυστυρόλιο (CP) ή εκτάσιμο πολυστυρόλιο (EPS) 7) Άλλο, συμπεριλαμβανομένου νάυλον και ακρυλικού Αυτό που δεν σας λένε είναι ότι πολλά από τα χρησιμοποιούμενα πλαστικά είναι τοξικά και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ένα πλαστικό μπορούν να περάσουν από το πλαστικό και στο τρόφιμο/ποτό. Σκεφτείτε το, πόσες φορές έχετε ή ένας φίλος σας είπε «δεν συμπαθώ αυτό, έχει γεύση σαν πλαστικό μπουκάλι…»
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΓΕΥΕΣΤΕ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ
Τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ είναι τα Νο: 3, 6, και 7!!! Mην πιείτε αν αυτοί οι αριθμοί βρίσκονται στον πάτο του μπουκαλιού!
photo-gia-plastika
********************************************************
Αλήθεια τι πραγματικά σημαίνουν οι αριθμοί ;

Σήματα Ανακύκλωσης

 Γνωστό και ως “Green Dot”. Το σύμβολο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η συσκευασία είναι ανακυκλώσιμη. Είναι ένα σύμβολο που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες και σημαίνει ότι ο παραγωγός συμμετέχει σε σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης και συνεισφέρει οικονομικά για την ανακύκλωση του προϊόντος. Εφεξής δεν θα είναι αναγκαία η σήμανση στα προϊόντα όσων συμμετέχουν στα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης.
 Το σύμβολο αυτό, αναγράφεται στα προϊόντα που είναι κατάλληλα για ανακύκλωση. Δεν σημαίνει ότι η συσκευασία έχει φτιαχτεί από ανακυκλώσιμα υλικά.
 Το σύμβολο αυτό, όπως το παραπάνω, υποδεικνύει ότι το προϊόν είναι κατάλληλο για ανακύκλωση. Το ποσοστό που αναγράφεται στο εσωτερικό είναι το ποσοστό του ανακυκλωμένου υλικού που περιέχεται στο προϊόν.
 Αναφέρεται στον τύπο του πλαστικού που ανακυκλώνεται. Τα μπουκάλια PET ή πολυαιθυλενίου χρησιμοποιούνται για συσκευασία νερού, αναψυκτικών και ανακυκλώνονται εύκολα.
  Το σύμβολο HDPE (υψηλής περιεκτικότητας πολυαιθυλένιο) συναντάται σε συσκευασίες καθαριστικών, σακούλες απορριμμάτων, χυμούς και σημαίνει ότι το πλαστικό ανακυκλώνεται.
 Το PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο) έχει αντικατασταθεί από το PET στη βιομηχανία τροφίμων και χρησιμοποιείται συνήθως σε καλώδια και σωληνώσεις. Ανακυκλώνεται πιο δύσκολα από τα υπόλοιπα ενώ η καύση του απελευθερώνει τοξικές ουσίες.
  Αναφέρεται σε πλαστικό χαμηλής περιεκτικότητας σε πολυαιθυλένιο όπως είναι οι σακούλες τροφίμων και πλαστικές σακούλες σούπερ μάρκετ και καταστημάτων.
 Είναι πιο συνηθισμένο στα καλαμάκια, τα πώματα μπουκαλιών, μπουκάλια σαλτσών και κάποια ιατρικά σιρόπια. Το PP (πολυπροπυλένιο) ανακυκλώνεται.
 Το PS (πολυστυρένιο) είναι το υλικό που χρησιμοποιείται σε πλαστικά είδη μιας χρήσης (ποτήρια, πιάτα κλπ), σε θήκες CD-DVD και ανακυκλώνεται.
 Αναφέρεται στην κατηγορία πλαστικών που δεν κατατάσσονται στις προηγούμενες και συνήθως χρησιμοποιείται σε γυαλιά ηλίου, θήκες υπολογιστών και μεγάλες μπουκάλες νερού.
 European Ecolabel. Σύμβολο που αποδεικνύει πως το προϊόν έχει κατασκευαστεί με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.
 Το σύμβολο αυτό χρησιμοποιείται κυρίως στις ΗΠΑ και δείχνει πως το προϊόν στο οποίο υπάρχει, έχει παραχθεί με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.
 Το σύμβολο υπάρχει σε γυάλινες συσκευασίες (μπουκάλια, βάζα κτλ) και προτρέπει στην ανακύκλωσή τους.
 Το σύμβολο αυτό δεν συνδέεται με την ανακύκλωση αλλά είναι μια υπενθύμιση για υπεύθυνους πολίτες οι οποίοι απορρίπτουν το προϊόν με τον πιο κατάλληλο τρόπο.
 Όταν υπάρχει το σύμβολο αυτό σε ένα προϊόν, σημαίνει ότι κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο αλουμίνιο και μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά.
 Το προϊόν με το εν λόγω σύμβολο είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμο ατσάλι που μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά.
 Συναντάται σε χαρτί ή προϊόντα ξύλου και σημαίνει ότι το ξύλο προέρχεται από δάση που διαχειρίζονται με βιώσιμο τρόπο και σύμφωνα με τις αρχές του FSC.
 Χρησιμοποιείται για τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και σημαίνει ότι μπορει να ανακυκλωθεί ξεχωριστά.
 Ο Μπλε Άγγελος είναι γερμανικό οικολογικό σήμα που χρησιμοποιείται συνήθως σε προϊόντα χαρτιού και πλαστικού για να δείξει ότι τα προϊόντα παράγονται από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες
Πηγή:  Ελληνικός Οργανισμός ΑΝακύκλωσης (ΕΟΑΝ)
Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη wikipedia αλλά κι εδώ με τις χρήσεις του καθενός.
Το ανυπόστατο άρθρο υποστηρίζει ότι μπορούν να διαρρεύσουν στο φαγητό μας τοξικές χημικές ουσίες από τα πλαστικά μπουκάλια και να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία μας. Η μακροπρόθεσμη ασφάλεια των πλαστικών είναι αντικείμενο μεγάλης συζήτησης και αντιπαράθεσης. Εδώ και χρόνια κυκλοφορούν φήμες και παρεξηγήσεις σχετικά με τα πλαστικά στο Διαδίκτυο. Για παράδειγμα, έχει διαδοθεί πολύ ένα email με τίτλο «προειδοποίηση υγείας» που ισχυρίζεται ότι υπάρχει άμεση σχέση καρκίνου και θέρμανσης και ψύξης των πλαστικών δοχείων , αλλά  έχει απορριφθεί ως αναληθής από εμπειρογνώμονες στα θέματα υγείας, καθώς και κυβερνητικούς οργανισμούς, όπως η Αμερικάνικη υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).  Ένα άλλο εκφοβιστικό δημοσίευμα που κυκλοφόρησε πολύ με email είναι για την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών μπουκαλιών που τάχα μπορεί να οδηγήσει στην κατάποση του χημικού DEHA και να προκαλέσει καρκίνο. Ο ισχυρισμός αυτός έχει επίσης καταρριφθεί από τους εμπειρογνώμονες.  (Δείτε περισσότερα γι αυτό εδώ)
plastic-recycling-symbols-7-lg
Τα πολυκαρβονικά περιλαμβάνονται στο Νο 7 της παραπάνω λίστας , αν κι όλα τα προϊόντα αυτής της ομάδας δεν κατασκευάζονται απο αυτό. Ενώ οι δυνητικοί κίνδυνοι για την υγεία από τη χρήση πλαστικών είναι πιθανό να παραμείνει το αντικείμενο έντονων συζητήσεων, η κατανόηση της κωδικοποίησης των συμβόλων πλαστικών του συστήματος σίγουρα μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να αποκτήσουν επίγνωση του τι είδους πλαστικά χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ζωή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!