Νέα ασφαλής λίρα για τη Βρετανία


REUTERS/HANDOUT
Αν τελικά το συγκεκριμένο σχέδιο εγκριθεί, θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1971, που θα κυκλοφορήσει στη Βρετανία δωδεκάπλευρο νόμισμα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει την εισαγωγή ενός νέου νομίσματος, αξίας μίας λίρας, το οποίο θα ξεχωρίζει από το δωδεκάπλευρο αντί για κυκλικό σχήμα του, αλλά και για τις προηγμένες τεχνικές κατασκευής του, που δεν θα επιτρέπουν την πλαστογράφησή του.
Σύμφωνα με το Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Βρετανίας, για την κατασκευή του νέου νομίσματος θα χρησιμοποιηθούν δύο μέταλλα και θα είναι το πρώτο νόμισμα το οποίο θα ενσωματώνει την τεχνολογία iSIS.

Το iSIS είναι αποτέλεσμα της εργασίας του Βασιλικού Νομισματοκοπείου και περιλαμβάνει την εφαρμογή υπαρχουσών τεχνολογιών ασφαλείας, που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε χαρτονομίσματα. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που συγκεκριμένες τεχνολογίες ενσωματώνονται σε ένα νόμισμα.
Αν και είναι ασαφής ο τρόπος εφαρμογής της συγκεκριμένης τεχνολογίας, σε νομίσματα, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο επισημαίνει ότι έχει χρησιμοποιηθεί αποδεδειγμένη τεχνολογία ασφαλείας, που επιτρέπει την ασφαλή εφαρμογή σε νομίσματα όπως ακριβώς και με τα χαρτονομίσματα.

REUTERS/HANDOUT
Η βασική ιδέα πίσω από το σύστημα ασφαλείας iSIS είναι η δυνατότητα αυτόματης πιστοποίησης της αυθεντικότητας ενός νομίσματος, ανεξάρτητα από τον τρόπο που γίνεται ο σχετικός έλεγχος. Για παράδειγμα ακόμη και μία αυτόματη μηχανή πώλησης να μπορεί να «αναγνωρίζει» αν το νόμισμα που έχει εισαχθεί είναι γνήσιο και να μην υπάρχει περιορισμός μόνο στο κλασικό τρίπτυχο ελέγχου, δηλαδή βάρος, σχήμα και μέγεθος. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν τελικά το συγκεκριμένο σχέδιο εγκριθεί, θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1971, που θα κυκλοφορήσει στη Βρετανία δωδεκάπλευρο νόμισμα. Τότε είχε αποσυρθεί το νόμισμα των τριών πενών που κυκλοφορούσε από το 1937.
Το σημερινό νόμισμα της μίας λίρας κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1980 και σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών είναι αρκετά εύκολο να πλαστογραφηθεί. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 3% του συνόλου των νομισμάτων της μίας λίρας εκτιμάται ότι είναι πλαστά.
Το νέο νόμισμα αναμένεται να κυκλοφορήσει έως το 2017.                                                                 http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!