Σε ελεύθερη πτώση η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα


Χάρτης της οργάνωσης "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" που απεικονίζει την κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου σε χώρες γύρω από την Ελλάδα
Χάρτης της οργάνωσης "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" που απεικονίζει την κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου σε χώρες γύρω από την Ελλάδα
Νέα υποχώρηση της ελευθερίας του τύπου διαπιστώνει στην Ελλάδα η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», της οποίας η ετήσια έκθεση αποτελεί βαρόμετρο για την κατάσταση της ελευθερίας του τύπου σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην έκθεση για το 2014, η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση, δηλαδή έχει υποχωρήσει κατά 14 μονάδες σε σύγκριση με την περσινή της αξιολόγηση.
Το 2013 η Ελλάδα βρίσκονταν στην 85η θέση, ενώ το 2012 στην 71η, που σημαίνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα υποχώρησε 28 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, αναφορικά με την ελευθερία του τύπου.Σύμφωνα με την έκθεση, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και η έξαρση του λαϊκισμού, αποτελούν τα κύρια αίτια της φθοράς που υπέστη η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα. Η εκπρόσωπος των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» στις ΗΠΑ, Ντελφίν Χολγκάντ, ανέφερε σε δηλώσεις της προς την ΦτΑ ότι «η υποβάθμιση της Ελλάδας οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ο αριθμός των βίαιων επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων, για τις οποίες ευθύνονται κυρίως οπαδοί της νεοναζιστικής οργάνωσης που εκπροσωπείται στην ελληνική Βουλή και ένας άλλος λόγος είναι το κλείσιμο της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης και ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό», επεσήμανε η κ. Χολγκάντ.

Η εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού πρόσθεσε ότι «η άσχημη κατάσταση στην Ελλάδα είναι η χειρότερη στην Ευρώπη, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».

Εξίσου σημαντική ήταν η πτώση που σημείωσαν και οι ΗΠΑ στην ίδια έκθεση μετά το κυνήγι στο οποίο έχει επιδοθεί η αμερικανική κυβέρνηση προς τους υπεύθυνους διαρροών κρατικών μυστικών, γεγονός που λειτουργεί ως «προειδοποίηση για οποιονδήποτε επιχειρήσει αντίστοιχες ενέργειες», αναφέρεται στην έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα».  Οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην 46η θέση το 2014, ενώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά είχαν καταταχθεί στην 33η θέση. Πτώση σημείωσε και η Βρετανία, για τους ίδιους λόγους με τις ΗΠΑ και βρέθηκε φέτος στην 33η θέση.

Η Τουρκία, αναφέρεται στην έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», ως παράδειγμα χώρας που εκμεταλλεύτηκε «την μάχη κατά της τρομοκρατίας» για να ικανοποιήσει εσωτερικές της φιλοδοξίες. Η χώρα κατατάσσεται στην 154η θέση, με δεκάδες περιστατικά συλλήψεων δημοσιογράφων, κυρίως όσων καλύπτουν θέματα που αφορούν την κουρδική κοινότητα στην Τουρκία.  

Συνολικά, η έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» αναφέρει ότι υπήρξε σημαντικός περιορισμός της Ελευθερίας του Τύπου σε αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, αλλά αντίστοιχα υπήρξαν και βελτιώσεις, σε χώρες όπως το Εκουαδόρ, η Βολιβία και η Νότια Αφρική.

Στις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται για άλλη μια χρονιά η Φιλανδία, η Ολλανδία και η Νορβηγία, ενώ οι τρεις τελευταίες χώρες στη φετινή κατάταξη είναι το Τουρκμενιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Ερυθραία.

Ο Γενικός Γραμματέας των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», Κριστόφ Ντελουάρ, τόνισε ότι η έκθεση του οργανισμού συντάσσεται με βάση επτά βασικά κριτήρια για κάθε χώρα. Τα κριτήρια αυτά είναι α) ο αριθμός των παραβιάσεων, β) το εύρος της πολυφωνίας, γ) η ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης, δ) το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν τα Μέσα Ενημέρωσης και οι δυνατότητες που έχουν για αυτοέλεγχο, ε) το νομικό πλαίσιο, στ) η διαφάνεια και ζ) οι υποδομές που διαθέτει κάθε χώρα. Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού για το 2014 καταγράφει την κατάσταση της ελευθερίας του τύπου σε 180 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. http://gr.voanews.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!