Κασουλίδης για Αμμόχωστο: Η επιστροφή της πριν τα δημοψηφίσματα


kasoulidis2O Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσε την Τουρκία «να επιδείξει περισσότερη σοφία», ενώ υπενθύμισε την προειδοποίηση του προέδρου της Δημοκρατίας περί αναστολής των συνομιλιών.
     
Λευκωσία- Ανταπόκριση Άκης Φάντης
O Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσε την Τουρκία «να επιδείξει περισσότερη σοφία», σχολιάζοντας τις προκλήσεις της Άγκυρας, ενώ υπενθύμισε την προειδοποίηση του προέδρου της Δημοκρατίας περί αναστολής των συνομιλιών.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τον παράγοντα ‘χρόνος’, σημειώνοντας ότι η παράδοση της περίκλειστης πόλης του Ευαγόρα θα πρέπει να γίνει πριν το δημοψήφισμα, εάν θέλει η Τουρκία να πείσει ότι θα τιμήσει τα όσα αναφέρει η συμφωνία.

Σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου (LGR), ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον Βρετανό υφυπουργό για ευρωπαϊκά θέματα Ντέιβιντ Λίντιγκτον, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την επίσκεψή του στην Τουρκία, για το κάτω από ποιούς οιωνούς δημιουργείται το περιβάλλον για τη λύση του Κυπριακού, ενώ συζήτησαν για το θέμα της Ουκρανίας.
«Εάν επιβληθούν κυρώσεις ή οποιεσδήποτε άλλες συνέπειες από τη διαμάχη σήμερα μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής και ΕΕ από την άλλη, η Κύπρος θα βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα. Επιπρόσθετα τούτου», σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, «η Κύπρος έχει και κάποιες θέσεις αρχών οι οποίες δεν θέλει να επαναλαμβάνονται σε άλλα μέρη του κόσμου, κάτι για το οποίο για την ίδια απεύχεται – παράνομα δημοψηφίσματα χωρίς να απαντώνται οι πρόνοιες του Συντάγματος, αποσχίσεις, προσάρτηση εδαφών άλλης χώρας από άλλη. Άρα, από όποια πλευρά και αν δείτε την υπόθεση της Ουκρανίας, δεν επωφελείται αλλά μάλλον ζημιώνει η Κύπρος».

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση προόδου της Τουρκίας, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι τα κεφάλαια θα ανοίξουν όταν η κυπριακή κυβέρνηση κρίνει ότι έχει αρθεί ο λόγος για τον οποίον έχουν κλείσει. Η Τουρκία, υπέδειξε, αν θέλει να τα δει να ανοίγουν, θα πρέπει να κάνει αντίστοιχες κινήσεις που θα μας δίνουν την ευχέρεια και το δικαίωμα να τα ανοίξουμε, μόνοι μας να τα ανοίξουμε έτσι δωρεάν δεν πρόκειται να γίνει».
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι πρώτες συναντήσεις που έχουν γίνει και μερικές άλλες που θα ακολουθήσουν ερευνούν το εύρος των διαφορών σε κάθε θέμα των διαπραγματεύσεων, δηλαδή πόσο μακριά είμαστε στα διάφορα θέματα, γιατί εκεί θα αξιολογηθεί αν σε κάποια θέματα είμαστε αρκετά μακριά, σε άλλα αν είμαστε κοντά, σε άλλα αν είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας. «Το επόμενο στάδιο πιστεύω από αυτή την άσκηση θα είναι να γίνει προσπάθεια προσέγγισης αυτών των διαφορών ή σμίκρυνσης αυτών των διαφορών που αναμένω ότι θα γίνει κατά το μήνα Απρίλιο. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι οι διαπραγματευτές αυτήν τη στιγμή γνωρίζουν ποιά είναι η βάση πάνω στην οποία διεξάγονται οι συνομιλίες, γνωρίζουν ότι στο πλαίσιο αυτής της βάσης δεν μπορούν να επανέλθουν, καμία πλευρά», πρόσθεσε.
efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!