Δείπνο των Μαορί τα τελευταία γιγάντια πτηνά μόα

Δείπνο των Μαορί τα τελευταία γιγάντια πτηνά μόα
Αναπαράσταση του κυνηγιού μόα από τους Μαορί σε φωτογραφία του 1906-7. Τα πουλιά έφταναν σε ύψος τα 3,6 μέτρα με τεντωμένο το λαιμό   (Φωτογραφία:  Wikimedia Commons )


Κοπεγχάγη
Για εκατομμύρια χρόνια, ήταν οι άρχοντες των δασών της Νέας Ζηλανδίας. Ξαφνικά, πριν από περίπου 600 χρόνια, τα γιγάντια πτηνά μόα εξαφανίστηκαν από προσώπου Γης -μια εξαφάνιση που συνέπεσε με την άφιξη των πρώτων ανθρώπων.
Νέα γενετική μελέτη δείχνει να διαψεύδει τη θεωρία που θέλει τα μόα να εξαφανίστηκαν από φυσικά φαινόμενα όπως οι ηφαιστειακές εκρήξεις και οι ασθένειες. Αντίθετα, επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι οι γίγαντες κυνηγήθηκαν μέχρι τέλους από τους Μαορί.

Είναι ένα συμπέρασμα που έρχεται να προστεθεί στη συζήτηση για την εξαφάνιση άλλων προϊστορικών γιγάντων -από τα μαμούθ μέχρι τους γιγάντιους βραδύποδες της Αμερικής- από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να εξαπλώνεται στον πλανήτη πριν από περίπου 13.000 χρόνια, στα τέλη της εποχής των παγετώνων.

«Μας αρέσει να φανταζόμαστε ότι οι ιθαγενείς ζουν σε αρμονία με τη φύση. Αυτό όμως σπάνια συμβαίνει. Όπου κι αν βρίσκονται, οι άνθρωποι θα πάρουν ό,τι χρειάζονται για να επιζήσουν. Έτσι πάει» σχολιάζει στο δικτυακό τόπο του Science ο Μόρτεν Άλεντοφτ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, επικεφαλής της τελευταίας μελέτης.

Μέχρι περίπου το 1300 π.Χ., η Νέα Ζηλανδία φιλοξενούσε εννέα είδη μόα. Τα δύο μεγαλύτερα είδη, Dinornis robustus και Dinornis novaezelandiae, θα έκαναν τη στρουθοκάμηλο να μοιάζει με κοτόπουλο, καθώς έφταναν τα 3,6 μέτρα σε ύψος με τεντωμένο το λαιμό και ζύγιζαν μέχρι 230 κιλά.

Οι Πολυνήσιοι Μαορί που έφτασαν κατά κύματα στο νησί τον 13ο αιώνα ήταν το πρώτο χερσαίο θηλαστικό που συνάντησαν τα μόα. Λίγο αργότερα εξαφανίστηκαν.

Ο Άλεντοφτ και η ομάδα του πραγματοποίησαν γενετικές εξετάσεις στα οστά 281 μόα από τέσσερα είδη, ηλικίας 602 έως 13.000 ετών. Η ανάλυση, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PNAS, έδειξε ότι η γενετική ποικιλότητα των πτηνών ήταν σταθερή τα τελευταία 3.000 χρόνια πριν από την εξαφάνισή τους -κάτι που σημαίνει ότι ο πληθυσμός τους δεν εμφάνισε κάποια απότομη μείωση.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα μόα πρέπει να εξοντώθηκαν από τον άνθρωπο. Οι Μαορί, επισημαίνει ο Άλεντοφτ, κυνηγούσαν μόα κάθε ηλικίας, όπως μαρτυρούν οι σωροί οστών στους αρχαίους οικισμούς. «Όταν κυνηγάς ένα ζώο σε όλα τα στάδια της ζωής του, δεν θα έχει καμία ελπίδα» λέει ο ερευνητής.

Διαφορετική εικόνα έδινε ωστόσο προηγούμενη γενετική μελέτη το 2004, σύμφωνα με την οποία οι πληθυσμοί των μόα μειώθηκαν δραματικά πριν από την άφιξη του ανθρώπου στη Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με τον Άλεντοφτ, τα ευρήματα δεν μπορεί να θεωρηθούν αξιόπιστα, καθώς το DNA δεν προσφέρει επαρκή στοιχεία για την εκτίμηση του μεγέθους ενός πληθυσμού. Προσφέρει στοιχεία μόνο για τις τάσεις του πληθυσμού, όπως συμβαίνει με τη νέα μελέτη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!