Ο κρατήρας που «έστειλε» μετεωρίτες στη Γη

Οι μετεωρίτες με αρειανή προέλευση χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: σεργοτίτες, ναχλίτες και σασινίτες (shergottites, nakhlites, chassignites), ονόματα που προήλθαν από τις τοποθεσίες στις οποίες πρωτοανακαλύφθηκαν (Σεργκάτι-Ινδία, Νάχλα-Αίγυπτος, Σασινύ-Γαλλία). Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οσλο υποστηρίζουν ότι εντόπισαν το ακριβές σημείο από το οποίο προέρχονται οι σεργοτίτες.


Η σύγκρουση

Πριν από πέντε εκατομμύρια έτη ένας μεγάλος αστεροειδής ή κομήτης έπεσε στην επιφάνεια του Αρη. Η τρομερή σύγκρουση δημιούργησε έναν μεγάλο κρατήρα ενώ ταυτόχρονα εκτόξευσε στο Διάστημα μεγαλύτερα και μικρότερα κομμάτια του εδάφους του Αρη. Κάποια από αυτά ταξίδεψαν και έπεσαν στη Γη λίγο αργότερα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι από αυτή τη σύγκρουση προέρχονται οι σεργοτίτες και εκτιμούν ότι η σύγκρουση συνέβη σε μια περιοχή στον ισημερινό του Αρη και πιο συγκεκριμένα στον κρατήρα Μοχάβε. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι βασικά συστατικά των σεργοτιτών έχουν ακριβώς την ίδια ηλικία (4.3 δισ. έτη) με τον κρατήρα Μοχάβε και άρα οι μετεωρίτες προέρχονται από εκείνο το σημείο. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

Πάντως ορισμένοι ειδικοί διατυπώνουν σοβαρές αμφιβολίες, αφού προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συστατικά των σεργοτιτών είναι πολύ νεότερα από την ηλικία στην οποία βασίζουν τα συμπεράσματά τους οι ερευνητές. «Η μελέτη αυτή μου μοιάζει περισσότερο να πιθανολογεί παρά να στοιχειοθετεί δεδομένα. Δεν έχω πειστεί» αναφέρει ο Καρλ Αγγι, διευθυντής του Ινστιτούτου Μετεωριτολογίας του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού.

Δορυφορική εικόνα του κρατήρα Μοχάβε. Credit:NASA,http://anekshghta.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!