Διπλωματικές προσπάθειες της Δύσης για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

 

Η Δύση πιέζει για ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Χερσόνησο της Κριμαίας, με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Γουίλλιαμ Χέιγκ, να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία προωθούν «κάθε διπλωματική ευκαιρία», έτσι ώστε Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι να έλθουν σε άμεση επαφή.


Πάντως η Ρωσία δεν συμμετείχε στην συνάντηση στο Παρίσι τη Τετάρτη, μεταξύ του κ. Χέιγκ και των ομολόγων του απ’ τις ΗΠΑ και την Ουκρανία, της λεγόμενης ομάδας της συμφωνίας της Βουδαπέστης.  Με το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, που υπεγράφη στη δεκαετία του ’90, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ρωσία συμφώνησαν να υποστηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.  Αλλά ο κ. Χέιγκ τόνισε ότι και νέες προσπάθειες θα πραγματοποιηθούν αργότερα σήμερα για να φέρουν σε άμεση επαφή τους Υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας.


Ωστόσο, ο βρετανός Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι αν δεν σημειωθεί διπλωματική πρόοδος «θα υπάρξει κόστος και συνέπειες» για τη Μόσχα και πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι η συνήθεια μιας τέτοιας ανάμειξης της στην Ουκρανία, τη Γεωργία και την Μολδαβία θα αλλάξει τη σχέση της με την Ευρώπη.

Στο μεταξύ ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, θα συναντηθεί αργότερα σήμερα στο Παρίσι με το Ρώσο ομόλογο του, Σεργκέι Λαβρώφ.  Η Δύση προτείνει ότι η κρίση στην Κριμαία θα αποκλιμακωνόταν αν η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της στις βάσεις τους στη Μαύρη Θάλασσα και επιτρέψει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών.  Αλλά ο κ. Λαβρώφ δήλωσε τη Τετάρτη ότι η Μόσχα δεν μπορεί να διατάξει τις φιλο-Ρωσικές δυνάμεις στη Κριμαία, τις οποίες χαρακτήρισε «δυνάμεις αυτοάμυνας», να αποσυρθούν στις βάσεις τους, γιατί δεν είναι Ρωσικές δυνάμεις και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στην Κριμαία δεν αποτελεί απόφαση της Ρωσίας, αλλά της Ουκρανίας και των αρχών της Κριμαίας.

Εξάλλου, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται να δηλώνει τη Τετάρτη ότι δεν θέλει «η πολιτική ένταση» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να αποσπάσει την προσοχή από την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.  «Δεν υπάρχει λόγος να τεθεί κανείς σε ποιο δύσκολη θέση.  Είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με όλους τους παραδοσιακούς μας εταίρους, προστατεύοντας την ίδια στιγμή τα συμφέροντα μας», δήλωσε ο κ. Πούτιν σε συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Ουκρανία βοήθεια 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.      http://gr.voanews.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!