Οι πιο μυστηριώδεις εξαφανίσεις αεροπλάνων στην ιστορία



Οι πιο μυστηριώδεις εξαφανίσεις αεροπλάνων στην ιστορία

Με αφορμή την εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malasia Airlines MH370, που χάθηκε από τα ραντάρ το Σάββατο, το Newsbomb.gr κάνει μια αναδρομή σε περίεργα αεροπορικά ατυχήματα και μυστηριώδεις εξαφανίσεις αεροπλάνων, που μέχρι σήμερα δεν έχουν λυθεί.
1. Amelia Earhart, η πρωτοπόρος της αεροπορίας που εξαφανίστηκε ενώ έκανε τον γύρο της Γης
Η Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων
των γυναικών Amelia Earhart εξαφανίστηκε στις 2 Ιουλίου 1937 και κηρύχθηκε θανούσα στις 5 Ιανουαρίου 1939.


Eξαφανίστηκε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στη νήσο Χάουλαντ, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να κάνει τον γύρο της Γης, το 1937. Η ζωή της, η σταδιοδρομία και η εξαφάνισή της συνεχίζουν όμως μέχρι σήμερα να προσελκύουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμη.
Οι αδιευκρίνιστες συνθήκες της εξαφάνισης της σε συνδυασμό με τη φήμη της, προκάλεσαν την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού ισχυρισμών και αρκετών θεωριών συνωμοσίας σχετικά με την τελευταία της πτήση.
Μια θεωρία την θέλει κατάσκοπο για τον Ρούσβελτ, ενώ μια άλλη την θέλει να έχει προσγειωθεί σε ένα νησί της Ιαπωνίας, όπου πέθανε από βαθιά γεράματα. Υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι σώθηκε και μετακόμισε στο New Jersey, όπου και άλλαξε ταυτότητα.
2. Η εξαφάνιση του Glenn Miller πάνω από την Μάγχη
Ο θρυλικός μουσικός Glenn Miller έδωσε μια σειρά παραστάσεων στην Βρετανία για τις συμμαχικές δυνάμεις με την μπάντα του αμερικανικού στρατού το 1944.
Πέρασε το τελευταίο βράδυ στο Milton Ernest κοντά στο Μπέντφορντ στις 14 Δεκεμβρίου του 1944. Την επόμενη ημέρα θα πετούσε στο Παρίσι για να κάνει συναυλία για αμερικανούς στρατιώτες εκεί. Απογειώθηκαν από το RAF Tinwood Farm και εξαφανίστηκαν πάνω από την Μάγχη.
Πολλές είναι οι θεωρίες για την τύχη του μονοκινητήριου αεροπλάνου. Κάποιοι λένε ότι δέχθηκε φιλικά πυρά.
Ο δημοσιογράφος Udo Ulfkotte, έγραψε στην εφημερίδα Bild, ότι ο Miller έφτασε στην Γαλλία αλλά πέθανε από καρδιά σε οίκο ανοχής στο Παρίσι.
3. Πτήση 19 και το Τρίγωνο των Βερμούδων
Η πτήση 19 είναι μία από τις πιο διάσημες ιστορίες στον κόσμο του μεταφυσικού. Στις 5 Δεκεμβρίου του 1945 πέντε πολεμικά αεροπλάνα των Η.Π.Α. ξεκίνησαν από την Florida μια εκπαιδευτική πτήση (με το όνομα flight 19) πάνω από τον ατλαντικό ωκεανό (ανάμεσα στο Miami και στο Puerto Rico).
Τέσσερις ώρες μετά την απογείωση τους οι πιλότοι άρχισαν να αναφέρουν στον πύργο ελέγχου πως τα όργανα των αεροπλάνων αντιμετωπίζουν προβλήματα, σε μία από τις τελευταίες επαφές με τον πύργο ένας πιλότος λέει κάτι δε πάει καλά, ακόμα και η θάλασσα φαίνεται διαφορετική, λίγο μετά και τα 5 αεροπλάνα με τους 14 πιλότους εξαφανίστηκαν για πάντα χωρίς να αφήσουν πίσω τους κανένα ίχνος. Είναι η ιστορία που ανέδειξε το μυστήριο γύρω από το Τρίγωνο των Βερμούδων!
4. H εξαφάνιση του Star Dust και ο μυστηριώδης κώδικας Μορς
Η εξαφάνιση ενός αεροπλάνου BSAA Star Dust, κατά την διάρκεια μιας πτήσης από το Μπουενος Αιρες στο Σαντιάγο άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Το αεροπλάνο απογειώθηκε στις 2 Αυγούστου του 1947 με πορεία προς τις Άνδεις. Δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του, αλλά ο πιλότος κατάφερε να στείλει ένα μήνυμα σε κώδικα Μορς το οποίο έλεγε: "STENDEC" πριν εξαφανιστεί, και μάλιστα δυο φορές.
Οι θεωρίες είναι πολλές. Από επίθεση εξωγήινων, σαμποτάζ και τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού για να εξαφανιστούν σημαντικά διπλωματικά έγραφα. Η πιο πιθανή εκδοχή είναι το αεροπλάνο να έπεσε σε χιονισμένη κορφή και να προκάλεσε χιονοστιβάδα και να θάφτηκε κάτω από αυτήν. Το Star Dust βρέθηκε τελικά 50 χρόνια μετά από ορειβάτες που βρήκαν συντρίμμια και ρούχα σε περιοχή των Άνδεων.
5. Το Τρίγωνο των Βερμούδων κατάπιε το Star Tiger
Στις 30 Ιανουαρίου του 1948 το Tudor IV με το όνομα Star Tiger εκτελούσε πτήση από τις Αζόρες στις Βερμούδες με πλήρωμα 6 ατόμων και 25 επιβάτες. Το αεροσκάφος επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Kindley στις Βερμούδες περίπου 2 ώρες πριν την εκτιμούμενη ώρα άφιξης, ζητώντας επιβεβαίωση για την πορεία που έπρεπε να ακολουθήσει ώστε να προσεγγίσει το αεροδρόμιο.
Επρόκειτο για μια κλήση ρουτίνας, όμως ήταν και η τελευταία επικοινωνία του αεροσκάφους που δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Οι έρευνες που ακολούθησαν δεν βρήκαν κανένα ίχνος του αεροπλάνου ή των επιβατών του. Η επιτροπή που συστάθηκε από τη Βρετανική κυβέρνηση για τη διερεύνηση των αιτίων δε μπόρεσε να δώσει καμία απάντηση.
6. Το μυστήριο της πτήσης 191
Ένα από τα πιο πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα στην ιστορία των ΗΠΑ είναι η συντριβή της πτήσης 191 της American Αirlines το 1979. Το αεροπλάνο συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο του Σικάγο με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο οι 258 επιβάτες και τα 13 μέλη του πληρώματος.
Άλλη μια πτήση με τον αριθμό 191 είναι με το πειραματικό αεροπλάνο X-15 το οποίο συνετρίβη το 1967 με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος. Επίσης η πτήση 191 της JetBlue Airways όπου ο πιλότος έπαθε κρίση πανικού το 2012 και ανέλαβαν το αεροπλάνο οι επιβάτες. Κάποιες αεροπορικές εταιρείες δεν χρησιμοποιούν πλέον αυτό τον αριθμό πτήσης.
7. Η εξαφάνιση του Star Ariel
Παρόμοια εξαφάνιση με το Star Triger είναι και αυτή του Star Ariel που εξαφανίστηκε ενώ εκτελούσε πτήση από τις Βερμούδες στη Jamaica, με πλήρωμα 7 ατόμων και 13 επιβάτες, στις 17 Ιανουαρίου 1949. Και σε αυτή την περίπτωση, η επιτροπή διερεύνησης που συστάθηκε δε μπόρεσε να δώσει κάποια εξήγηση.
8. Το θαύμα των Άνδεων
Η πτήση «Ουρουγουάη 571»ηταν μια πτήση ενός αεροσκάφους (FH-227 αμερικανικής κατασκευής) που ανήκε στην πολεμική αεροπορία της Ουρουγουάης και πραγματοποιήθηκε στην 13 Οκτωβρίου του 1972.
Η Πτήση αυτή μετέφερε μια ομάδα Ράγκμπι απο το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης για ένα ματς που θα πραγματοποιούνταν στο Σαντιάγκο της Χιλής. Η Πτήση αυτή έγινε αργότερα γνωστή έως "το θαύμα στις Άνδεις".
Ο καιρός ήταν άσχημος και από τους 45 επιβαίνοντες 12 πέθαναν κατά την συντριβή. Άλλοι 6 πέθαναν τις επόμενες ημέρες και άλλοι 8 από χιονοστιβάδα που έπεσε πάνω στα συντρίμμια που είχαν βρει καταφύγιο οι επιζώντες. Δεκαέξι άνθρωποι επέζησαν με έναν τρόπο που έμεινε στην ιστορία.
Επέζησαν τρώγοντας τους νεκρούς συντρόφους τους. Τους βρήκαν 72 ημέρες μετά όταν 2 επιβάτες περπάτησαν επί 10 ημέρες για να βρουν έναν Χιλιανό έμπορο ο οποίος ειδοποίησε τις αρχές.
9. Η πτήση 990 της EgyptAir
Μυστήριο περιβάλλει την συντριβή της πτήσης 990 της EgyptAir από τη Νέα Υόρκη στο Κάιρο. Το Μπόινγκ 767 απογειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1999. Συνετρίβη στον Ατλαντικό Νότια της Μασαχουσέτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 217 επιβαίνοντες.
Ο Gamil el-Batouty, ο συγκυβερνήτης της πτήσης είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση από μέλος της εταιρείας το οποίο κατά σύμπτωση επέβαινε στο αεροπλάνο.
Ο επικεφαλής των πιλότων Hatem Rushdy είπε στον el-Batouty ότι αυτή θα ήταν η τελευταία πτήση του. Τότε ο συγκυβερνήτης του απάντησε: "Και η δική σου". Αργότερα, όταν ο πιλότος πήγε στην τουαλέτα τα μαύρα κουτιά έχουν καταγράψει τον el-Batouty να λέει ψιθυριστά: "Αφήνομαι στον Θεό".
Αμέσως μετά έβαλε τον αυτόματο πιλότο και έστρεψε το αεροπλάνο προς την θάλασσα... Επαναλάμβανε την φράση όσο το αεροπλάνο "έπεφτε". Ο πιλότος επέστρεψε στο πιλοτήριο αλλά δεν μπόρεσε να επαναφέρει το αεροπλάνο.

Η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας των μεταφορών, εκτίμησε ότι το αεροπλάνο έπεσε εξαιτίας του el-Batouty αλλά ποτέ δεν ανέφερε το κίνητρο.
10. Air France πτήση 447
Το Airbus A330 από το Ρίο στο Παρίσι με 288 επιβαίνοντες εξαφανίστηκε πάνω από τον Ατλαντικό το 2009.
Το πόρισμα ανέφερε ότι σημαντικά σημεία του αεροπλάνου έπιασαν πάγο με αποτέλεσμα να αποσυνδεθεί ο αυτόματος πιλότος. Το πλήρωμα προσπάθησε να επιδιορθώσει την ζημιά αλλά έχασε πολύτιμο χρόνο και δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να χαθεί στον ωκεανό. 50 πτώματα ανασύρθηκαν από την θάλασσα μέσα στους επόμενους μήνες. Τα μαύρα κουτιά της πτήσης 447 βρέθηκαν τον Μάιο του 2011 μαζί με άλλα 104 πτώματα. Οι υπόλοιποι 74 επιβάτες ακόμα αγνοούνται.                                                        http://www.madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!