Υπό τον στρατιωτικό έλεγχο της Ρωσίας η Κριμαία




Σήμερα, η Κριμαία ανακηρύχθηκε και επίσημα πως βρίσκεται υπό το στρατιωτικό έλεγχο της Ρωσίας, έστω κι αν απομονωμένες στρατιωτικές μονάδες πιστές στην Ουκρανία συνεχίζουν να μην παραδίδονται σε ορισμένες εγκαταστάσεις της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον δύο ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις δεν έχουν καταληφθεί από ρωσικές ή φιλορωσικές δυνάμεις.
Φιλορωσικές δυνάμεις μπήκαν νωρίτερα στην Αεροπορική Βάση Μπελμπέκ, κοντά στη Σεβαστούπολη.

Οι άνδρες διέσπασαν τον περιμετρικό φράκτη με δύο βαρέα οχήματα, ανέφερε ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στη χερσόνησο, σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Ένα ασθενοφόρο μετέβη στη βάση μετά τις πληροφορίες ότι ένας δημοσιογράφος τραυματίστηκε.
Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ σημείωσε ότι η βάση απελευθερώθηκε από τις «ξένες δυνάμεις».
Ο Σελεζνιόφ είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως μια απόπειρα άοπλων φιλορωσικών ομάδων να κάνουν «έφοδο» σε μια από τις βάσεις απωθήθηκε με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Το προσωπικό σε μια άλλη βάση έλαβε ένα ρωσικό τελεσίγραφο, κατά τον ίδιο.
Άνδρες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού κατέλαβαν το Ζαπορίζια, το μοναδικό υποβρύχιο του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Το υποβρύχιο, που είχε τεθεί σε υπηρεσία πριν από 34 χρόνια, ανήκει πλέον επίσημα στο Στόλο της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ΠΝ, δήλωσε ο επικεφαλής της διοίκησης υποβρυχίων της Ρωσίας Ανατόλι Βαρόσκιν.
Περίπου τα μισά από τα 78 μέλη του πληρώματος του συμφώνησαν να ενταχθούν στο ρωσικό ΠΝ και τα υπόλοιπα εγκατέλειψαν το σκάφος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Το υπουργείο Άμυνας στη Ρωσία ανέφερε ότι η ρωσική σημαία κυματίζει σε 147 στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ήταν προηγουμένως ουκρανικές. Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει θέσει υπό τον έλεγχό του πάνω από τα 54 από τα συνολικά 67 ουκρανικά πλοία στα λιμάνια της Κριμαίας.
Το υπουργείο πρόσθεσε ότι λιγότερα από 2.000 από τα 18.000 και πλέον στελέχη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν από την Δημοκρατία της Κριμαίας.
Στο μεταξύ ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι έστειλε μια εμπροσθοφυλακή 40 παρατηρητών του στην Ουκρανία. Η εντολή τους δεν αναφέρεται στην Κριμαία και η Μόσχα διεμήνυσε ότι δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στη χερσόνησο την οποία πλέον θεωρεί τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και όχι της Ουκρανίας.
Η Ρωσία, η οποία ενέκρινε την αποστολή χθες, τη χαιρέτισε ως μια αναγνώριση της νέας «πολιτικής και νομικής πραγματικότητας».
Η επέκταση του ρωσικού στρατιωτικού ελέγχου στην Κριμαία ακολουθεί την προσάρτηση της χερσονήσου και της Σεβαστούπολης αυτή την εβδομάδα παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Ουκρανίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Στο Κίεβο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε υποστήριξη για τη νέα φιλοδυτική μεταβατική κυβέρνηση. Αφού συναντήθηκε με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, ο Μπαν δήλωσε ότι «ο ουκρανικός λαός βιώνει ένα τραύμα που δεν θα έπρεπε να ζει καμία χώρα. Είμαι βέβαιος», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Γιατσενιούκ, ότι «θα ξεπεράσετε αυτή τη δύσκολη περίοδο με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Unian.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ επίσης συναντήθηκε με τον Γιατσενιούκ και υποσχέθηκε υποστήριξη στη νέα κυβέρνηση. Ο Γιατσενιούκ ζήτησε γερμανική στρατιωτική τεχνολογία και τόνισε «πρέπει να επανεξοπλίσουμε και να ενισχύσουμε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις».
Στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου επρόκειτο να συνεχίσει την επίσκεψή του στη χώρα ο Σταϊνμάγερ, διαδήλωσαν 2.000-3.000 άνθρωποι εναντίον της κυβέρνησης στο Κίεβο, απαιτώντας την αποκατάσταση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην εξουσία.
Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης φώναζαν συνθήματα όπως «Ρωσία, Ρωσία» και «δημοψήφισμα».
Στο μεταξύ η διπλωματία της Ρωσίας απέρριψε τις κυρώσεις που επέβαλε σε ανώτατους αξιωματούχους της η ΕΕ, διαμηνύοντας ότι η Μόσχα επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να δώσει μια «προσήκουσα απάντηση». Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Λουκασέβιτς κάλεσε την ΕΕ να επιδείξει «πραγματισμό».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!