Ντε φάκτο κατάληψη της Κριμαίας, η Δύση κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν


Ντε φάκτο κατάληψη της Κριμαίας, η Δύση κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν
Ένοπλοι με στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά περιπολούν σε βάσεις της Κριμαίας   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Κίεβο, Ουκρανία
Θέτοντας τα ουκρανικά στρατεύματα σε ετοιμότητα μάχης αντιδρά η μεταβατική ηγεσία στο Κίεβο στη ντε φάκτο κατάληψη της Κριμαίας από τη Μόσχα, διαμηνύοντας ότι προετοιμάζεται να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας και δύναται να απευθυνθεί σε άλλες χώρες για στρατιωτική υποστήριξη εφόσον η ρωσική δράση επεκταθεί.
Εν μέσω της σοβαρότερης αντιπαράθεσης Ρωσίας-Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν πλέον τη Μόσχα με οικονομική απομόνωση και αποπομπή από την G8.

«Αυτή δεν είναι απειλή, αυτή είναι κήρυξη πολέμου στη χώρα μου» δηλώνει ο επικεφαλής της φιλοδυτικής ουκρανικής κυβέρνησης Αρσένι Γιάτσενιουκ για το «πράσινο φως» της ρωσικής Βουλής στον Βλαντιμίρ Πούτιν για πλήρη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία.

Και απευθύνεται για βοήθεια στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ως συνυπογράφουσες χώρες της συμφωνίας του 1994 με τη Ρωσία που εγγυάται την ασφάλεια της Ουκρανίας, λέγοντας πως «η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής».

Καταγγέλλοντας ότι η Ρωσία έχει 15.000 στρατιώτες στην Κριμαία, η ουκρανική μεταβατική ηγεσία επιστράτευσε τους εφέδρους και κήρυξε το στρατό της σε ετοιμότητα μάχης, αλλά ταυτόχρονα έχει δοθεί εντολή στρατεύματα να μην απαντήσουν σε ρωσικές «προκλήσεις» υπό το φόβο αιματοχυσίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας όπου σταθμεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Την Κυριακή Ρώσοι στρατιώτες περικύκλωσαν ουκρανικές βάσεις απαιτώντας με το δάχτυλο στη σκανδάλη από τους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδώσουν τον οπλισμό τους και να δηλώσουν υπακοή στις φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας
16 φωτογραφίες
Κατά τις Αρχές της Κριμαίας οι στρατιώτες εγκαταλείπουν μαζικά τις θέσεις τους, όμως η υπηρεσιακή κυβέρνηση στο Κίεβο επιμένει ότι διατηρούνται σε αυτές. αναφέροντας επίσης ότι στόλος από δέκα πολεμικά πλοία παραμένει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και τα πληρώματά τους παραμένουν πιστά στις αρχές του Κιέβου.
Όμως, ο επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, ναύαρχος Ντένις Μπερεζόφσκι, ανακοίνωσε ότι δηλώνει πλέον πίστη στις φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο επιτελείο του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη.

Ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι είχε ονομαστεί την Παρασκευή αρχηγός του Γενικού Επιτελίου Ναυτικού της Ουκρανίας από τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.

Η Ρωσία διατηρεί πρόσθετη δύναμη 150.000 ανδρών κατά μήκος της μεθορίου μετά τα στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποίησε στην περιοχή, αλλά επί του παρόντος δεν έχουν περάσει εντός ουκρανικού εδάφους.

Ωστόσο, φιλορώσοι διαδηλωτές παρελαύνουν στα ανατολικά της χώρας υψώνοντας ρωσικές σημαίες σε κυβερνητικά κτίρια πολλών πόλεων, με το Κίεβο να καταγγέλλει ενορχηστρωμένες κινήσεις από τη Μόσχα για να δικαιολογήσει ευρύτερη επέμβαση στη χώρα.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Γιούρι Σεργκέγιεφ δήλωσε την Κυριακή πως η νέα κυβέρνηση προετοιμάζεται για να αμυνθεί εναντίον της Ρωσίας, αλλά θα ζητήσει συνδρομή και από άλλα κράτη εάν η Μόσχα επεκτείνει τη στρατιωτική της δράση.

«Πρόκειται να επιδείξουμε ότι έχουμε την δυνατότητα να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας όπως αποφασίστηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο και προετοιμαζόμαστε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας» δήλωσε μιλώντας στο δίκτυο CNN.

«Εάν η επιδείνωση συνεχιστεί κατ' αυτόν τον τρόπο, καθώς κάθε ώρα που περνάει τα ρωσικά στρατεύματα αυξάνουν τον αριθμό τους, φυσικά θα ζητήσουμε στρατιωτική και άλλη υποστήριξη» προσέθεσε.

Ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επικαλούμενος την έναρξη της Σαρακοστής για τους ορθοδόξους, που αρχίζει την Δευτέρα. Αν θέλει να «επιδείξει τη χριστιανική του πίστη, αντί να προετοιμάζεται να μας σκοτώσει, θα έπρεπε να προσευχηθεί για εμάς» είπε ο Σεργκέγιεφ.

Την ίδια στιγμή, ο προσκείμενος στη Ρωσία πρόεδρος της Βουλής της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας επαναβεβαίωσε πως θα στηθούν την 30ή Μαρτίου κάλπες για το δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της περιοχής.

Στις σκληρότερες μέχρι στιγμής προειδοποιήσεις των ΗΠΑ προς το Κρεμλίνο, ο επικεφαλής διπλωματίας Τζον Κέρι καταδίκασε την «απίστευτη επιθετικότητα» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, απειλώντας ότι θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες», τόσο από πλευράς των ΗΠΑ όσο και άλλων χωρών, περιλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων με στόχο την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας.

Ο Κέρι προειδοποίησε με έντονο τρόπο ότι η Ρωσία διατρέχει τον κίνδυνο να αποπεμφθεί την από την Ομάδα των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του πλανήτη εάν η Μόσχα δεν αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία.

«Δεν μπορείς τον 21ο αιώνα να συμπεριφέρεσαι με τρόπο του 19ου αιώνα εισβάλλοντας σε μια άλλη χώρα προβάλλοντας εντελώς κατασκευασμένες δικαιολογίες» δήλωσε ο Κέρι στην εκπομπή Face the Nation"του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Ο Κέρι πάντως προσέθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της «ένα σύνολο σωστών επιλογών» που μπορεί να κάνει για να αποκλιμακώσει την κρίση.

«Πρόκειται για μία απίστευτη επιθετική ενέργεια. Είναι πραγματικά μία εκπληκτική, προμελετημένη επιλογή του προέδρου [της Ρωσίας Βλαντιμίρ] Πούτιν να εισβάλει σε μία άλλη χώρα. Η Ρωσία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία καταπατά τις διεθνείς της υποχρεώσεις της» δήλωσε ο Κέρι προειδοποιώντας ότι κινδυνεύει η συμμετοχή της Ρωσίας στην G8.

Ο Κέρι τόνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Βλ.Πούτιν, με τον οποίο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο διάρκειας 90 λεπτών, ότι «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν επιμείνει σε αυτό. Ο πρόεδρος [...] είπε στον κ. Πούτιν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βρει μια διαφορετική οδό, να αναστείλει αυτήν την εισβολή, να ακυρώσει αυτήν την εισβολή».

Ο ίδιος, πάντως, απέκλεισε σκέψεις περί ενδεχόμενης εμπλοκής του αμερικανικού στρατού στην κρίση. «Το τελευταίο πράγμα που οποιοσδήποτε θέλει είναι μία στρατιωτική επιλογή σε αυτού του τύπου την κατάσταση. Θέλουμε μία ειρηνική επίλυση μέσω της φυσιολογικής διαδικασίας των διεθνών σχέσεων» δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να απαντήσει ερωτηθείς σχετικά με τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας. «Δεν έχω κανένα σχόλιο προς το παρόν» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!