Πρώην πρέσβης ΗΠΑ στη Μόσχα: Η Αμερική δεν έχει το δικαίωμα να εννοεί διαφορετικά την κυριαρχία



«Δεν έχει δικαίωμα η Αμερική να υποδεικνύει στη Ρωσία  τι είναι  η  κυριαρχία μιας χώρας»

Μάρτιος 2, 2014.

Η συμπεριφορά των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή  δείχνει ότι έχει χάσει την πειστικότητά της με το να ζητά το σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.


Αυτό είπε ένας από τους πιο σεβαστούς Αμερικανούς εμπειρογνώμονες στον τομέα των μετα-σοβιετικών κρατών, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, Jack Matlock, σύμφωνα με το Itar Tass.

“Οι Ρώσοι δεν θα μπορούσαν, λογικά, να υποστηρίξουν ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας, παρά μόνο όταν συμπίπτουν  οι απόψεις τους,  με βάση τα συμφέροντά τους (των ΗΠΑ)», υπενθυμίζει ο διπλωμάτης στο προσωπικό του blog.

«Η ιστορία δείχνει ότι οι Αμερικανοί αγνοούν αυτήν την ιδέα, όταν τους βολεύει- όπως στην περίπτωση με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που παραβίασαν την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, και στη συνέχεια αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Άλλα παραδείγματα: υποστήριξαν το διαχωρισμό του Νοτίου Σουδάν από το Σουδάν, την Ερυθραία από την Αιθιοπία και το Ανατολικό Τιμόρ από την Ινδονησία».

«Όσον αφορά την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας- συνεχίζει ο Matlock- η Ρωσία μπορεί να υποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ πήγαν στον Παναμά και συνέλαβαν τον Νοριέγκα, με το πρόσχημα ότι  είχε ομήρου πολίτες των ΗΠΑ (ενώ δεν είχε), οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ με το πρόσχημα της εφεύρεσης ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε όπλα μαζικής καταστροφής (ενώ δεν είχε) κλπ.

«Με άλλα λόγια, η ανάγνωση για σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, είναι τα δικαιώματά τους  (συμφέροντα) που οι άλλοι δεν αναγνωρίζουν», σημείωσε ο πολιτικός επιστήμονας.

Για την Ουκρανία ο πρώην πρέσβης στη Μόσχα θα σημειώσει:

 «Η Ουκρανία δεν αποτελεί ένα έθνος, γιατί επί 22 χρόνια ανεξαρτησίας δεν  έχει βρεθεί ένας ηγέτης που θα μπορούσε να ενώσει το λαό γύρω από μια κοινή αντίληψη της ουκρανικής ταυτότητας»

«Η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία δεν προκλήθηκε από τη ρωσική επέμβαση αλλά από το ότι η ίδια η χώρα έχει δημιουργηθεί από τυχαίο αριθμό  πληθυσμιακών ομάδων που δεν είναι συμβατές μεταξύ τους», είπε ο Μάτλοκ, σύμφωνα με το Itar Tass.

--


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!