ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ-- ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ



Y1. ΑΘΗΝΑ – ΔΙΑΣ άρχοντας : NIKΩNYMOΣ

ΘΟΥΡΙΑ  ΖΕΥΣ - ΑΘΗΝΑ         ΝΙΚΩΝΥΜΟΣ
ΘΟΥΡΙΑ      ΖΕΥΣ – ΑΘΗΝΑ
ΝΙΚΩΝΥΜΟΣ
Εξάχαλκο νόμισμα του Νομισματοκοπείου της Αρχαίας Θουρίας του 60-40 BC όταν άρχοντας ήτανε ο ΝΙΚΩΝΥΜΟΣ.
Από την μιά μεριά φέρει τον Δία στεφανωμένο και από την άλλη την Αθηνά που κρατά με το δεξί χέρι δόρυ και ακουμπάει το αριστερό πάνω στην ασπίδα της. Υπάρχει επίσης δίπλα της στεφάνι από σιτηρά, τα αρχικά ΘΟΥ και το όνομα του αρχοντα ΝΙΚΩΝΥΜΟΣ.
Ο Δίας είναι στεφανωμένος με φύλλα βελανιδιάς τα οποία χάρη της δυνατής κορμοστασιάς του δένδρου, της μακράς ζωής, της σκληρής του ξυλείας και της μακράς αντοχής του πριν πέσουν τα φύλλα του το φθινόπωρο, έχουν αποδοθεί συμβολικές αρετές της αντοχής, της εμπιστοσύνης, της μακροβιότητας και της αθανασίας.


Η Αθηνά παρίσταται με την ασπίδα και το δόρυ επειδή καθετί το θεϊκό πρέπει να ενεργεί και όχι να πάσχει, προκειμένου με την ενέργειά να μην έχει την αδράνεια που ταιριάζει στην ύλη, και με την απάθεια να μην έχει την δραστηριότητα που ταιριάζει στα υλικά σώματα τα οποία δημιουργούν μαζί με το πάθος. Οι ασπίδες είναι δυνάμεις με τις οποίες το θείο παραμένει απαθές και άχραντο, «ἄρρηκτον ἐν ἑαυτῷ φρουρὰν περιβεβλημένον», και τα δόρατα δυνάμεις με τις οποίες προχωρεί μέσα σε όλα και δρα σε όλα χωρίς να έρχεται σε επαφή μαζί τους, αποκόπτοντας το υλικό στοιχείο και αποκρούοντας κάθε γενεσιουργό είδος. Αυτά, μάλιστα, εμφανίζονται πρωταρχικά στην Αθηνά. Για αυτό και παριστάνεται με ασπίδα και δόρυ στα αγάλματα. Γιατί πολεμά τα πάντα και παραμένει «ἄκλιτος» (αλύγιστη).

Το νόμισμα αυτό του Νομισματοκοπείου της Αρχαίας Θουρίας ζυγίζει 7,15gr έχει διάμετρο 22mm και αναφέρεται στο:
Grandjean Series III, pl. XXVI, 11 var. (different size); BCD Peloponnesos 827

Βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο YALE UNIVERSITY.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τις αντίστοιχες ιστοσελίδες:
YALE UNIVERSITY ART GALLERY
discover.odai.yale.edu
Το Πανεπιστήμιο Yale (Γέιλ )είναι Αμερικανικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο που βρίσκεται στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ιδρύθηκε το 1701 στην αποικία του Κονέκτικατ και είναι το τρίτο παλαιότερο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα περιουσιακά στοιχεία του Γέιλ περιλαμβάνουν ένα κονδύλιο αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2011, έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη από οποιοδήποτε ακαδημαϊκό ίδρυμα στον κόσμο. Οι βιβλιοθήκες του Γέιλ περιέχουν 12,5 εκατομμύρια τόμους σε περισσότερες από δύο ντουζίνες βιβλιοθήκες.
Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ. | Γράψτε ένα σχόλιο

ANS2. Septimius Severus – Horseman

Νομισματοκοπείο Θουρίας Septimius Severus - Horseman
Νομισματοκοπείο Θουρίας Septimius Severus – Horseman
Νομισματοκοπείο Θουρίας Septimius Severus - Horseman
Νομισματοκοπείο Θουρίας Septimius Severus – Horseman
Πολύ σπάνιο νόμισμα του Νομισματοκοπείου της Αρχαίας Θουρίας που βρίσκεται στη συλλογή MANTIS της Αμερικάνικης Νομισματικής Εταιρείας.
Η Αμερικανική Νομισματική Εταιρεία εδρέυει την Νέα Υόρκη και είναι ένας κρατικός οργανισμός που ασχολείται στη μελέτη των νομισμάτων, τα μετάλλια, τις μάρκες, και τα συναφή αντικείμενα από όλους τους πολιτισμούς, στο παρελθόν και στο παρόν.
American Numismatic Society
75 Varick Street, 11th floor
New York, NY 10013

AMERICAN NUMISMATIC SOCIETY
Το νόμισμα φέρει την κεφαλή του Σεπτίμιου Σέβηρου από την μία μεριά και άγνωστο ιππέα από την άλλη. Έχει βάρος 3,44 γραμμάρια , διάμετρο 22 χιλιοστά και τιμή άξονα 3 .
Χρονολογείται AD 193-AD 211

Ο Σεπτίμιος Σεβήρος (11 Απριλίου 146 – 4 Φεβρουαρίου 211) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας (193-211) και ιδρυτής της δυναστείας των Σεβήρων (193-238). Ο Σεβήρος ανήκε στην τάξη των ιππέων και υπηρέτησε σε διάφορα ανώτερα αξιώματα της αυτοκρατορίας. Μεταξύ άλλων, έγινε συγκλητικός επί Μάρκου Αυρήλιου, το 173 μ.Χ, και ύπατος επί Κόμμοδου, το 190 μ.Χ. Μετά τη δολοφονία του διαδόχου του Κόμμοδου από τους πραιτοριανούς τον Μάρτιο του 193 μ.Χ., και την ανακήρυξη από την πραιτοριανή φρουρά ως αυτοκράτορα ύστερα από πλειστηριασμό του συγκλητικού Μάρκου Δίδιου Ιουλιανού, ο Σεβήρος ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας από τα στρατεύματά του και στο όνομα της εκδίκησης για τη δολοφονία του Περτίνακα βάδισε εναντίον της Ρώμης.
Μετά τη δολοφονία του Δίδιου Ιουλιανού τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ο Σεβήρος αναγνωρίστηκε από τη Σύγκλητο ως αυτοκράτορας. Το πρώτο μέτρο που έλαβε ήταν η διάλυση της πραιτοριανής φρουράς και η αντικατάστασή της από νέα που προερχόταν από τα στρατεύματα του Δούναβη και ήταν απόλυτα πιστή σε αυτόν. Στη συνέχεια και μέχρι το 197 μ.Χ επιδόθηκε, μαζί με άλλους διεκδικητές του αυτοκρατορικού θρόνου, σε έναν αγώνα επικράτησης που μετά από πολλά επεισόδια, ανατροπές και μάχες έλαβε τέλος με τη νίκη του επί του Αλμπίνου Δέκιου Κλαύδιου στο Λούγδουνον (σημερινή Λυών Γαλλίας). Ο Σεβήρος, ο οποίος αποδείχτηκε ο πλέον ικανός από τους διεκδικητές, έδωσε οριστικό τέλος στις διαμάχες με τη θανάτωση 30 συγκλητικών οι οποίοι είχαν υποστηρίξει τον Αλμπίνο. Αναζητώντας τρόπο να νομιμοποιήσει τη σφετερισμένη εξουσία του και θέλοντας για τον λόγο αυτό να παρουσιάσει τον εαυτό του ως νόμιμο συνεχιστή της δυναστείας των Αντωνίνων, ανακήρυξε εαυτόν θετό γιο του Μάρκου Αυρήλιου, ενώ προσπάθησε να αποδείξει ότι καταγόταν από τον αυτοκράτορα Νέρβα . Στη συνέχεια, και μετά από εισβολή των Περσών στη Μεσοποταμία, το 197μ.Χ, επιχείρησε νικηφόρα εκστρατεία εναντίον των Πάρθων (197-202), καταλαμβάνοντας και λεηλατώντας την πρωτεύουσά τους, Κτησιφώντα (197). Μέχρι το 199 είχε καταλάβει και προσαρτήσει στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία την Οσροηνή και τη Μεσοποταμία. Σε ανάμνηση της νίκης του έστησε στη Ρώμη θριαμβευτική αψίδα, η οποία σώζεται έως σήμερα, ενώ έλαβε και το προσωνύμιο Παρθικός (Parthicus Maximus). Από το 202 έως το 205, έχοντας εδραιώσει την ειρήνη, ασχολήθηκε με την ανοικοδόμηση του κράτους.
Το 208 αναχώρησε για τη Βρετανία μαζί με τους γιους του, Καρακάλλα και Γέτα, για να καταστείλει τις εξεγέρσεις των ορεσίβιων λαών της Σκωτίας. Κατά τη διάρκεια όμως της εκστρατείας αυτής, πέθανε το 211 στο Εβόρακο (σημερινό Γιορκ), το 211μ.Χ. Τάφηκε στη Ρώμη και θεοποιήθηκε. 
Πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι υπήρξε ο ηγεμόνας που μετέτρεψε τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία σε στρατιωτική μοναρχία. Στερούμενος ουσιαστικής νομιμοποίησης, στήριξε την εξουσία στην πραιτοριανή φρουρά και στον στρατό παραχωρώντας τους μια σειρά από προνόμια, ενώ στην προσπάθειά του να ελέγξει τον δημόσιο βίο, προώθησε στα δημόσια αξιώματα άτομα από την τάξη των ιππέων, περιορίζοντας έτσι την επιρροή και το κύρος των συγκλητικών. Ωστόσο, παρά τον δεσποτισμό του υπήρξε ηγέτης που φρόντισε για την ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, ενώ κατάφερε να αναδιοργανώσει τη δημόσια διοίκηση και να ανορθώσει τα δημόσια οικονομικά. Ενδεικτικό της χρηστής του διοίκησης είναι το γεγονός ότι, αν και δαπάνησε σημαντικά ποσά για την ανέγερση μνημείων, για τη διανομή τροφίμων και για τις ανάγκες του στρατού, κατά τον θάνατό του το κρατικό θησαυροφυλάκιο παρουσίαζε πλεόνασμα. 
Ο Σ. είχε επίσης λαμπρή ελληνική και λατινική παιδεία και προστάτευσε τα γράμματα και τις τέχνες. Το νομοθετικό του έργο υπήρξε επίσης σημαντικότατο· στις ημέρες του άκμασαν οι νομοδιδάσκαλοι Παπινιανός, Ουλπιανός και Παύλος. Τα δημόσια έργα που κατασκεύασε μαρτυρούν τη λαμπρότητα στην οποία έφτασε η Ρώμη επί των ημερών του. Σημαντικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια της βασιλείας του έπαιξε η δεύτερη σύζυγός του, Δόμνα Ιουλία, μια γυναίκα εξαιρετικά έξυπνη, πνευματώδης και μορφωμένη, η οποία συχνά παρενέβαινε στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων.
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ., Septimius Severus | Γράψτε ένα σχόλιο

PEC1. Athena – Caracalla

Lot 177
Assarion (AE, 4.30 g, 20 mm, 2), c. 198-205.
Στεφανωμένη και στολισμένη προτομή του Caracalla από την μία μεριά. Από την άλλη η Αθηνά που κρατά φιάλη στο δεξί χέρι και σκήπτρο στο αριστερό.
Η φιάλη είναι ένα επίπεδο κύπελλο χωρίς βάση το οποίο χρησιμοποιούταν στις σπονδές. Το γέμιζαν από τις Οινοχόες κι έπειτα έχυναν ένα μέρος του περιεχομένου πάνω στο βωμό ή στο έδαφος. Μετά έπιναν το υπόλοιπο περιεχόμενο της φιάλης. Μερικές φορές ακολουθούσε το τελετουργικό σπάσιμο της φιάλης που επισφραγίζει τη σχέση με τον κόσμο των χθόνιων δυνάμεων, οι οποίες είναι έτοιμες να εξαπολυθούν μαινόμενες για να τιμωρήσουν τον επίορκο.
Το σκήπτρο είναι το σύμβολο της εξουσίας της Θεάς
Η Αθηνά είναι γνωστή ως η θεά της σοφίας, της άμυνας της πόλης, της ύφανσης και της κεραμοποιείας. Είναι πολεμίστρια, όμως αρκετά είναι τα σημεία που την διαφοροποιούν από τον αδερφό της, τον θεό του πολέμου Άρη. Η Αθηνά μάχεται έξυπνα και ως θεά της σοφίας που είναι κερδίζει τις μάχες. Νικήτρια από το πεδίο της μάχης εκτός του λόγου που αναφέραμε βγαίνει και για έναν άλλο λόγο. Η Αθηνά μάχεται τον δίκαιο πόλεμο. Αυτός είναι και ο λόγος που ήταν τόσο αγαπητή στους αρχαίους χρόνους και η λατρεία ήταν πολύ διαδεδομένη.

Ο Caracalla υπήρξε ρωμαίος αυτοκράτορας, που κυβέρνησε από το 211 έως το 217 μ.Χ. Γεννήθηκε στο Λούγδουνο της Γαλατίας (σημερινή Λυών)  το 188 μ.Χ. και ήταν γιος του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου και της Δόμνας Ιουλίας. Το γεννέθλιο όνομά του ήταν Λούκιος Σεπτίμιος Βασσιανός, το οποίο άλλαξε σε Μάρκος Αυρήλιος Αντωνίνος για να συνδεθεί με την οικογένεια του φιλόσοφου – αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου. Το όνομα Καρακάλλας, με το οποίο έγινε γνωστός, είναι προσωνύμιο και το απέκτησε από τον μανδύα με καλύπτρα που φορούσαν οι συμπατριώτες του.
Ο Καρακάλλας υπήρξε ένας από τους πιο κτηνώδεις και αιμοσταγείς τυράννους της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ήταν εκ φύσεως βίαιος, παρότι έλαβε την καλύτερη δυνατή μόρφωση από τους γονείς του, μελετώντας τους έλληνες ρήτορες και τραγικούς ποιητές. Παντρεμένος από τα 14 του με τη δεύτερη εξαδέλφη του Φουλβία Πλαυτίλλα, ανέβηκε στο θρόνο της Ρώμης ως συναυτοκράτορας μαζί με τον αδελφό του Πόπλιο Σεπτίμιο Αντωνίνο Γέτα σε ηλικία 25 ετών, όταν ο πατέρας τους Σεπτίμιος Σεβήρος πέθανε ξαφνικά. Γρήγορα έδειξε τον χαρακτήρα του κι έβγαλε από τη μέση τον αδελφό του. Τον δολοφόνησε και παρέμεινε μόνος αυτός αυτοκράτορας της Ρώμης.  Θύμα της αρχομανίας του Καρακάλλα υπήρξε και η σύζυγός του, επειδή πήρε το μέρος του Γέτα. Με εντολή του, η Φουλβία Πλαυτίλα και η κόρη τους στραγγαλίστηκαν.
Ο Καρακάλλας υπήρξε αποτελεσματικός ως στρατιωτικός και δημοφιλής στους στρατιώτες του. Εξεστράτευσε με επιτυχία εναντίον των Γερμανών, αλλά και των Πάρθων, στην προσπάθειά του να ταυτιστεί με τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο θαυμασμός του για το Μακεδόνα στρατηλάτη τού είχε γίνει έμμονη ιδέα. Έλαβε μόνος του την προσωνυμία Μagnus (Μέγας), οργάνωσε μία φάλαγγα στο πρότυπο της Μακεδονικής και έκοψε νομίσματα, στα οποία εικονίζεται ο ίδιος ως θεός.
Ήταν βαθιά δεισιδαίμων. Πίστευε στον βαβυλώνιο θεό Σάραπι, του οποίου ισχυριζόταν ότι ήταν γιος ή αδελφός. Υιοθέτησε την αιγυπτιακή πρακτική της ταύτισης του ηγεμόνα με τον θεό και υπήρξε ο μόνος ρωμαίος αυτοκράτορας που παριστάνεται σε άγαλμα ως Φαραώ. Υπήρξε, όμως, ανεκτικός απέναντι σε χριστιανούς και ιουδαίους.Ενώ βάδιζε κατά των Πάρθων, ο Καρακάλλας δολοφονήθηκε στις το 217 από τον Ιούλιο Μαρτιάλη, έναν από τους ακολούθους του, σ’ ένα δρόμο κοντά στις Κάρρες της Μεσοποταμίας, την ώρα που ουρούσε. Για τον Caracalla διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/biographies/247#ixzz2Z82ND2AI
Το νόμισμα είναι του Νομισματοκοπείου Θουρίας . Φέρει ΛΑ (Λακεδαίμων) διότι στα 42 π.Χ., η Σπάρτη διάλεξε το σωστό στρατόπεδο κι έστειλε στους Φιλίππους 2.000 άνδρες να πολεμήσουν στο πλευρό του Οκτάβιου και του Μάρκου Αντώνιου εναντίον των δημοκρατικών. Κι όταν ο Οκτάβιος κι ο Αντώνιος ήρθαν σε ρήξη, πήγε με τον μελλοντικό νικητή. Ο Οκτάβιος εκδήλωσε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη του και η Θουρία αποδόθηκε στη Σπάρτη.
Το νόμισμα έχει διάμετρο 22mm και ζυγίζει 6gr. Πουλήθηκε από τον Γερμανικό οίκο δημοπρασιών Pecunem στις 5 Μάη 2013 στην τιμή 240Eu.
Posted in Caracalla, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ. | Γράψτε ένα σχόλιο

AU1. ΑΘΗΝΑ – ΔΙΑΣ αρχοντας:NIKΩNYMOΣ

Thouria, Zeus- Athena
Thouria, Zeus- Athena
Νόμισμα της Αρχαίας Θουρίας του 60-40 πχ όταν άρχοντας ήτανε ο ΝΙΚΩΝΥΜΟΣ. Από την μιά μεριά φέρει τον Δία στεφανωμένο και από την άλλη την Αθηνά που κρατά με το δεξί χέρι δόρυ και  ακουμπάει  το αριστερό πάνω στην ασπίδα της. Υπάρχει επίσης δίπλα της στεφάνι από σιτηρά, τα αρχικά ΘΟ και το όνομα του αρχοντα ΝΙΚΩΝΥΜΟΣ.
Ο Δίας είναι στεφανωμένος με φύλλα βελανιδιάς τα οποία χάρη της δυνατής κορμοστασιάς του δένδρου, της μακράς ζωής, της σκληρής του ξυλείας και της μακράς αντοχής του πριν πέσουν τα φύλλα του το φθινόπωρο,  έχουν αποδοθεί συμβολικές αρετές της αντοχής, της εμπιστοσύνης, της μακροβιότητας και της αθανασίας.
Τα φύλλα βελανιδιάς σταδιακά, και από την εποχή της ίδρυσης του γερμανικού Ράιχ , το 1871 χρησιμοποιήθηκαν όλο και περισσότερο ως εθνικό σύμβολο σε μνημεία, στεφάνια, εμβλήματα, στολές, παράσημα και νομίσματα.
Το δόρυ και η ασπίδα της Αθηνάς
Όπως μας λέγει ο Πρόκλος, στο «Εις τον Τίμαιο Πλάτωνος, βιβλίο Α’, 156.33 – 157.23», ο θεϊκός Ιάμβλιχος ενθεαστικώς θεωρεί ότι, επειδή καθετί το θεϊκό πρέπει να ενεργεί και όχι να πάσχει, προκειμένου με την ενέργειά να μην έχει την αδράνεια που ταιριάζει στην ύλη, και με την απάθεια να μην έχει την δραστηριότητα που ταιριάζει στα υλικά σώματα τα οποία δημιουργούν μαζί με το πάθος, οι ασπίδες είναι δυνάμεις με τις οποίες το θείο παραμένει απαθές και άχραντο, «ἄρρηκτον ἐν ἑαυτῷ φρουρὰν περιβεβλημένον», και τα δόρατα δυνάμεις με τις οποίες προχωρεί μέσα σε όλα και δρα σε όλα χωρίς να έρχεται σε επαφή μαζί τους, αποκόπτοντας το υλικό στοιχείο και αποκρούοντας κάθε γενεσιουργό είδος. Αυτά, μάλιστα, εμφανίζονται πρωταρχικά στην Αθηνά. Για αυτό και παριστάνεται με ασπίδα και δόρυ στα αγάλματα. Γιατί πολεμά τα πάντα και παραμένει «ἄκλιτος» (αλύγιστη), σύμφωνα με τους θεολόγους, και άχραντη μέσα στον πατέρα. Κατά δεύτερο λόγο εμφανίζονται μέσα Αθηναικές δυνάμεις, και τις καθολικές και τις μερικές. Γιατί, όπως το Δίιο δημιουργικό πλήθος μιμείται την εαυτού μονάδα, και όπως το μαντικό και Απολλωνιακό μετέχει της Απολλωνιακής ιδιότητας, έτσι και ο Αθηναϊκός αριθμός απεικονίζει την άχραντη και αμιγές ιδιότητα της Αθηνάς. Τελευταία εμφανίζεται στις Αθηναϊκές ψυχές. Γιατί κι μέσα σε αυτές, η ασπίδα είναι η αδάμαστη και ακλινής ιδιότητα του Λόγου (λογική), ενώ το δόρυ είναι η ικανότητα να περικόπτουν την ύλη, ικανότητα που απαλλάσσει τις ψυχές από τα δαιμόνια και μοιραία παθήματα. Σε αυτές τις ιδιότητες, λοιπόν, είχαν συμμετάσχει πιο καθαρά οι Αθηναίοι πρόγονοι του Σόλωνα και κατά δεύτερο λόγο οι Σαϊτες, οι οποίοι συμμετέχουν και σε αυτά ανάλογα με τη συγγένεια τους με την θεά.

φιλοσοφούμεν..
το νόμισμα αυτό της Αρχαίας Θουρίας ζυγίζει 4,19gr έχει διάμετρο 19mm  και αναφέρεται στο:
Grandjean Series III, pl. XXVI, 11 var. (different size); BCD Peloponnesos 827
Δημοπρατήθηκε από το γνωστό ελβετικό οίκο AUCTIONES στις 23 Γενάρη 2013 και πουλήθηκε 212Eu
Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ., Nikonymos, Zeus- Athena | Γράψτε ένα σχόλιο

AU3. Geta Assarion, ΣΠΑΝΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΟΥΡΙΑΣ

Geta as Caesar,  Apollo
Geta as Caesar, Apollo
Σπάνιο νόμισμα της Αρχαίας Θουρίας που εκτέθηκε πρόσφατα στην ηλεκτρονική  δημοπρασία eAuction #14 του Ελβετικού οίκου  Auctiones GmbH που έληξε την Κυριακή 17 Μαρτίου .
Πρόκειται για νόμισμα  της εποχής 198-209 μ.Χ. του Νομισματοκοπείου Θουρίας.  Από την μία μεριά του νομίσματος αναπαρίσταται ο  θεός Απόλλωνας  να κρατά τρίποδα στο δεξί του  χέρι και μακριά ράβδο στο αριστερό . Από τη άλλη μεριά του νομίσματος αναπαρίσταται ντυμένη με θώρακα  και στεφανωμένη  προτομή  του Γέτα .
Ο Πούμπλιος Σεπτίμιος Αντονίνους Γέτα (7 Μαρτίου 189 -  19 Δεκεμβρίου 211 PVBLIVS SEPTIMIVS ANTONINVS GETA) γνωστός απλά ως Γέτας, υπήρξε συν-αυτοκράτορας της Ρώμης με τον πατέρα του Σεπτίμιο Σεβήρο και τον μεγαλύτερο αδερφό του Καρακάλλα, από το 209 έως το θάνατό του.Όταν ο Σεπτίμιος Σεβήρος πέθανε στην πόλη Εμποράκουμ (σημερινό Γιορκ της Αγγλίας) το 211, ο Καρακάλλας και ο Γέτας ανακηρύχτηκαν συναυτοκράτορες και επέστρεψαν στη Ρώμη. Παρ΄όλα αυτά, η μοιρασιά του θρόνου δεν ήταν επιτυχής: τα δυο αδέρφια συγκρούονταν για κάθε απόφαση που έπρεπε να λάβουν, από νομικά ζητήματα μέχρι το διορισμό διοικητικών προσώπων στην κυβέρνηση. Μέχρι το τέλος του χρόνου, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Ο Καρακάλλας προσπάθησε να δολοφονήσει τον Γέτα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων των Σατουρνάλιων χωρίς επιτυχία. Το Δεκέμβριο, βρίσκοντας ως πρόφαση μια συνάντηση που θα είχαν στο δωμάτιο της μητέρας τους, ο Καρακάλλας πέτυχε το θάνατο του Γέτα στα χέρια της μάνας του, από τους εκατόνταρχους. Μετά τη εκκαθάριση του Γέτα, ο Καρακάλλας καταδίκασε τη μνήμη του (“damnatio memoriae”) και διέταξε την απομάκρυνση του ονόματος του νεκρού αδερφού του από όλες τις δημόσιες επιγραφές. Ο νέος, μοναδικός ηγεμόνας βρήκε επίσης την αφορμή να ξεμπερδέψει με τους πολιτικούς του αντιπάλους μια για πάντα, καταγγέλοντάς τους ως συνωμότες του Γέτα.
Στο νόμισμα αναγράφεται η λέξη ΘΟΥΡΙΑΤΩΝ και  υπάρχει το Λ από τη μια μεριά της αναπαράστασης του Απόλλωνα και το Α από την άλλη.
Το ΛΑ σημαίνει Λακεδαίμων διότι στα 42 π.Χ., η Σπάρτη διάλεξε το σωστό στρατόπεδο κι έστειλε στους Φιλίππους 2.000 άνδρες να πολεμήσουν στο πλευρό του Οκτάβιου και του Μάρκου Αντώνιου εναντίον των δημοκρατικών. Κι όταν ο Οκτάβιος κι ο Αντώνιος ήρθαν σε ρήξη, πήγε με τον μελλοντικό νικητή. Ο Οκτάβιος εκδήλωσε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη του και η Θουρία αποδόθηκε στη Σπάρτη.
Η τιμή του νομίσματος ανήλθε στα 300Eu
Posted in Geta, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ., ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ. | Γράψτε ένα σχόλιο

HAM1. Head of Demeter Zeus Ithomatas

Harvard Art Museums/Arthur M. Sackler Museum
Harvard Art Museums/Arthur M. Sackler Museum
Το νόμισμα αυτό της Αρχαίας Θουρίας χαρίστηκε στο Μουσείο Arthur M. Sackler Museum το 1929 από τον  H. Bartlett Wells.
Από την μία μεριά αναπαρίσταται η θεά Δήμητρα φέρουσα στεφάνη από σιτηρά.
Η Θεά Δήμητρα ήταν ίσως η σπουδαιότερη θεά της Αρχαίας Θουρίας. Σχετική αναφορά  γίνεται σε ένα από τα «σκοτεινότερα» και τα διασημότερα συνάμα ποιήματα της ελληνικής αρχαιότητας Lycophronis Alexandra .Πρόκειται για την Αλεξάνδρα του Λυκόφρονος, ενός χαλκιδαίου ποιητή (γενν. γύρω στα 320 π.X.) για τον οποίο η Σούδας γράφει ότι ήταν γραμματικός και ποιητής τραγωδιών (αναφέρονται 21 τίτλοι) και ότι έγραψε και την καλουμένην Αλεξάνδραν, το σκοτεινόν ποίημα.
Στο “σκοτεινό ποίημα” η Αλεξάνδρα απευθυνόμενη στον Τάνταλο και τον Πέλοπα επικαλείται τελετουργικά την Δήμητρα οπου της δίνει διάφορες ιδιότητες. Αποκαλεί την Δήμητρα “ξιφηφόρο” επειδή τιμάται από την πόλη της Θουρίας ως φέρουσα ξίφος.
Ο ποιητής στο πλαίσιο των τελετουργικών στίχων επέλεξε την Θουρία γεγονός που σχετίζει την πόλη με τα αρχαία μυστήρια και μάλιστα τα Ελευσίνια.

Το νόμισμα από την άλλη μερια αναπαριστά τον Δία  Ιθωμάτα εκσφενδονίζοντας κεραυνό με το δεξί του χέρι και με σκαρφαλωμένο αετό στον αριστερό καρπό του . Δίπλα υπάρχει δεμάτι σιτηρών.
Πρόκειται για αντίγραφο του αγάλματος του Δία Ιθωμάτα που κατασκευάστηκε από τον Αγελάδα για χάρη των Μεσσήνιων οι οποίοι μετά την πτώση της Ιθώμης αποίκησαν τη Ναύπακτο στην 81,2 ολυμ.( Παυσ. 4,33,2).
Posted in Head of Demeter Rev. Zeus Ithomatas, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ. | Γράψτε ένα σχόλιο

CNG1. Geta – Athena

Geta Athena
Geta -  Athena
Νομισματοκοπείο Θουρίας
MESSENIA, Thuria. Geta. As Caesar, AD 198-209. Æ Assarion (20mm, 4.11 g, 3h)
Ασκέπαστη , ντυμένη και θωρακοφόρα προτομή  του Γέτα αριστερά.  Δεξιά  η Αθηνά όρθια, κρατώντας δόρυ και μεταλλικό δοχείο.
Το νόμισμα είναι σπάνιο και βρίσκεται σε  πολύ καλή κατάσταση . Μαύρο-πράσινη πατίνα με  πορτοκαλί αποχρώσεις.
BCD Peloponnesos 836
Πουλήθηκε 90$ στη Δημοπρασία 160 της CNG Classical Numismatic Group , Lot: 130.
Posted in Geta, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ. | Γράψτε ένα σχόλιο

LHS1. Caracalla – Tyche

Caracalla Tyche
Caracalla Tyche
Το νόμισμα είναι του Νομισματοκοπείου Θουρίας . Φέρει ΛΑ (Λακεδαίμων) διότι στα 42 π.Χ., η Σπάρτη διάλεξε το σωστό στρατόπεδο κι έστειλε στους Φιλίππους 2.000 άνδρες να πολεμήσουν στο πλευρό του Οκτάβιου και του Μάρκου Αντώνιου εναντίον των δημοκρατικών. Κι όταν ο Οκτάβιος κι ο Αντώνιος ήρθαν σε ρήξη, πήγε με τον μελλοντικό νικητή. Ο Οκτάβιος εκδήλωσε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη του και η Θουρία αποδόθηκε στη Σπάρτη.
Assarion (AE, 4.30 g, 20 mm, 2), c. 198-205.
Στεφανωμένη και στολισμένη προτομή του Caracalla από την μία μεριά Από την άλλη η Θεά Τύχη , κρατώντας πατέρα (πατέρα ήταν ένα ευρύ, ρηχό πιάτο που χρησιμοποιείτο κατά κύριο λόγο σε ένα τελετουργικό πλαίσιο, όπως σπονδή) και το κέρας της Αμάλθειας.
Το Κέρας της Αμάλθειας ήταν σύμβολο της αφθονίας, της πλησμονής των αγαθών και της ευημερίας του ανθρώπου. Αναφέρεται στο σπασμένο κέρατο της κατσίκας Αμάλθειας το οποίο μπορούσε να γεμίζει με οποιοδήποτε αγαθό επιθυμούσε ο κάτοχος του.
BMC 7. NCP, p. 66. Rare. Brown patina. Very fine.
Πουλήθηκε στη δημοπρασία της LHS Numismatik AG
Auction 96 (08.05.2006) Lot 833
Estimate: CHF 225.00
Price 150 CHF (~122 USD)
Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ. | Γράψτε ένα σχόλιο

ANS1. Septimius Severus – Horseman

Ιππέας
Ιππέας
Septimius Severus
Septimius Severus
Νομισματοκοπείο Θουρίας
Εμπρός: Septimius Severus Κεφαλή
Πίσω: Ιππέας
American Nomismatic Sosiety: AE Coin, Thuria, Peloponnesus, Messenia, AD 193-AD 211. 1944.100.38859


Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ., Septimius Severus | Tagged , , | Γράψτε ένα σχόλιο

TFM1. Head of Zeus – Athena

Athena
Athena
Zeus
Zeus

Νομισματοκοπείο Θουρίας
Συλλογή: Mossop
Date: circa 220 B.C. — circa 182 B.C.
design; obverse; Head of Zeus, diademed right.
design; reverse; ΘΟΥ; Athena standing facing; to right inscirption; to left corn wreath.
Documentation:Schwabacher, Willy. 1944. Sylloge Nummorum Graecorum: The Royal Collection of Coins and Medals Danish National Museum Phliasia – Laconia.
Copenhagen: Einar Munksgaard Accession: Object Number: CM.3538-2007
(Coins and Medals)
(record id: 189534; input: 2012-10-04; modified: 2012-10-04)
ΠΗΓΗ: http://data.fitzmuseum.cam.ac.uk/id/object/189534
Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ., Nikonymos, Zeus- Athena | Tagged , | Γράψτε ένα σχόλιο

ANS2. Julia Domna – Apollo

2 1944.100.38860.obv.width350
Thuria, Peloponnesus, Messenia, AD 193-AD 217.
American Nomismatic Sosiety 1944.100.38860
Date: AD 193-AD 217
Axis: 6
Material: AE
Weight: 5.48 grams
Πολύ σπάνιο νόμισμα του Νομισματοκοπείου της Αρχαίας Θουρίας που βρίσκεται στη συλλογή MANTIS της Αμερικάνικης Νομισματικής Εταιρείας.
Η Αμερικανική Νομισματική Εταιρεία εδρέυει την Νέα Υόρκη και είναι ένας κρατικός οργανισμός που ασχολείται στη μελέτη των νομισμάτων, τα μετάλλια, τις μάρκες, και τα συναφή αντικείμενα από όλους τους πολιτισμούς, στο παρελθόν και στο παρόν.
American Numismatic Society
75 Varick Street, 11th floor
New York, NY 10013
Από την μία μεριά φέρει την κεφαλή της Julia Domna
Η Ιουλία Δόμνα (170 – 217) ήταν μέλος της περίφημης Ρωμαϊκής αυτοκρατορικής δυναστείας των Σεβήρων. Αυτοκράτειρα και σύζυγος του Σεπτίμιου Σεβήρου, μητέρα των επίσης αυτοκρατόρων τέκνων της Γέτα και Καρακάλλα, η Ιουλία Δόμνα υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές γυναίκες στην πολιτική ιστορία της Ρώμης, με τεράστια επιρροή στον αυτοκρατορικό θρόνο.
Η Ιουλία καταγόταν από μια οικογένεια στη Συρία, θεωρούνταν δε ότι είχε αραβικές ρίζες από την πόλη της Έμεσας (σημερινή Homs, κοντά στα συριακά σύνορα με τον Λίβανο). Ήταν η μικρότερη κόρη του αρχιερέα Γάιου Ιούλιου Βασσιάνου, και η μεγαλύτερή της αδερφή ήταν η Ιουλία Μαίσα. Οι πρόγονοί της ήταν «Ιεροί Βασιλείς» (με τα σημερινά δεδομένα, μια μορφή θεοκρατικής διοίκησης) του περίφημου ναού των Ba’al. Η οικογένειά της έχασε τα πολιτικά αυτά προνόμια από τους Ρωμαίους, αλλά συνέχισε να διοικεί το ναό. Ο τεράστιος πλούτος που διέθετε διευκόλυνε την κοινωνική προαγωγή της οικογένειας στους κόλπους τη Ρωμαϊκής αριστοκρατίας.
Στα τέλη της δεκαετίας του 180, η Ιουλία Δόμνα παντρεύτηκε τον μελλοντικό αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο, ο οποίος είχε Φοινικική καταγωγή από την Καρχηδόνα της Βόρειας Αφρικής. Ο γάμος τους ήταν ευτυχισμένος και ο Σεβήρος θαύμαζε τη γυναίκα του και τις πολιτικές απόψεις της, δεδομένης της εκπαίδευσης και του ενδιαφέροντος που αυτή είχε για τη φιλοσοφία. Απέκτησαν δυο γιούς, τον Λούσιο Σεπτίμιο Βασσιάνο (Καρακάλλα) το 188 και τον Πούμπλιο Σεπτίμιο Αντονίνο (Γέτα) το 189.
Όταν ο Σεβήρος κατέλαβε το Ρωμαϊκό θρόνο το 193, η εμφύλια σύρραξη με τους ανταγωνιστές του Πεσκένιο Νίγηρα και Κλόδιο Αλβίνο ήταν επικείμενη. Η Ιουλία τον συνόδεψε στις εκστρατείες του στην ανατολή, κάτι εντελώς ασυνήθιστο, αφού οι γυναίκες της εποχής πρωτίστως περίμεναν τους συζύγους τους στη Ρώμη. Ως ένδειξη στοργής και ευμένειας προς αυτήν, ο Σεβήρος, μεταξύ άλλων, τύπωσε νομίσματα που έφεραν τη μορφή της με την επιγραφή «μητέρα των στρατοπέδων» (mater castrorum). Η Ιουλία Δόμνα είχε πλέον απόλυτη εξουσία στα χέρια της. Όμως, πολλοί Ρωμαίοι θεωρούσαν απρεπές το γεγονός ότι κυβερνούσε αυτή όσο ο Σεβήρος βρισκόταν στο μέτωπο.

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Από την άλλη μεριά παρίσταται ο θεός Απόλλων με τόξο στο δεξί του χέρι.
Ο ΜΥΘΟΣ:
Ο Απόλλωνας ανήκει στη δεύτερη γενιά των Ολύμπιων θεών. Είναι καρπός της ερωτικής σχέσης του Δία με τη Λητώ και αδερφός της Άρτεμης.
Ο Δίας, ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων, θαμπώθηκε από την ομορφιά της Λητώς που προερχόταν από τη γενιά των Τιτάνων και έσμιξε ερωτικά μαζί της. Η ζηλιάρα Ήρα όμως αγανακτισμένη από τις αναρίθμητες απιστίες του άντρα της με θνητές και θεές και επειδή δεν είχε τη δύναμη να βλάψει το σύζυγό της, εναντιώθηκε στη Λητώ και βάλθηκε να μην την αφήσει με κανένα τρόπο να γεννήσει.
Μάταια η Λητώ έτρεχε κατάκοπη σ’ ολόκληρη τη γη, δοκιμάζοντας κάμπους, βουνά και θάλασσες για να γεννήσει τα παιδιά της· ολόκληρη η γη αρνιόταν να τη δεχτεί γιατί φοβόταν την τρομερή εκδίκηση της Ήρας. Μονάχα ένα μικρό πλεούμενο νησί, η Ορτυγία (νησί των Ορτυκιών) ή Αστερία, δέχτηκε να δώσει άσυλο στη δυστυχισμένη Λητώ. Το νησάκι αυτό ήταν φτωχό και άγονο, δεν μπορούσαν να βοσκήσουν σ’ αυτό πρόβατα ούτε βόδια, ούτε όμως και να καρπίσουν αμπέλια ή άλλα δέντρα. Γι’ αυτό λοιπόν δε φοβόταν την οργή της θεάς. Ο Απόλλωνας για να ανταμείψει το φτωχό νησί, μόλις γεννήθηκε το στερέωσε για πάντα με τέσσερις στήλες στο βυθό της θάλασσας και του έδωσε το όνομα Δήλος (= Φωτεινή).

Εννιά ολόκληρες μέρες κράτησαν οι πόνοι της γέννας. Η Λητώ ξαπλωμένη στη ρίζα μιας φοινικιάς, του μοναδικού δέντρου που υπήρχε πάνω στο νησί, βογκούσε από τους πόνους και εκλιπαρούσε την Ήρα να της επιτρέψει να γεννήσει τα παιδιά της. Η Αθηνά, η Δήμητρα, η Αφροδίτη και άλλες μικρότερες θεές έτρεξαν να βοηθήσουν τη Λητώ, όμως δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα χωρίς τη συγκατάθεση της Ήρας, που κρατούσε επάνω στον Όλυμπο την Ειλείθυια, τη θεά των αίσιων τοκετών. Τελικά, έστειλαν την πολύχρωμη Ίριδα, την αγγελιοφόρο των θεών, για να ζητήσει από την Ήρα να επιτρέψει τον τοκετό, προσφέροντάς της ένα περιδέραιο εξαιρετικής ομορφιάς από μάλαμα και κεχριμπάρι, εννιά πήχεις, που είχε κατασκευάσει στο εργαστήρι του ο μεγάλος τεχνίτης των θεών, ο Ήφαιστος. Αυτό το δώρο καταλάγιασε το θυμό της Ήρας, που έστειλε την Ειλείθυια στη Δήλο. Η Λητώ εξαντλημένη από τους αβάσταχτους πόνους τόσων ημερών γονάτισε στη ρίζα της φοινικιάς και έφερε στον κόσμο πρώτα την Άρτεμη και αμέσως μετά τον Απόλλωνα. Την ώρα της γέννας του θεού ιεροί κύκνοι πετούσαν πάνω από το νησί κάνοντας εφτά κύκλους, γιατί ήταν η έβδομη μέρα του μήνα.
Η Λητώ δεν πρόλαβε να βυζάξει καθόλου το νεογέννητο θεό. Μόλις γεννήθηκε, η Θέμιδα έσταξε στο στόμα του μερικές σταγόνες νέκταρ και λίγη αμβροσία και έτσι έγινε το θαύμα: το βρέφος άρχισε να μεγαλώνει απότομα, τα σπάργανα σκίστηκαν και έπεσαν από το σώμα του. Οι θεές θαμπωμένες από την ομορφιά του, τον καμάρωναν να κάνει βόλτες πάνω στο νησί.Αμέσως ο Απόλλωνας έτρεξε πάνω στον Όλυμπο για να πάρει την ευχή του παντοδύναμου πατέρα του, αλλά και για να γνωρίσει τους υπόλοιπους θεούς. Ο Δίας καλοδέχτηκε το γιο του και του πρόσφερε πάρα πολλά πλούσια και πανέμορφα δώρα. Ανάμεσα σ’ αυτά ήταν μια ολόχρυση μίτρα στολισμένη με ρουμπίνια και σμαράγδια, που συμβόλιζε τη δύναμη του θεού και είχε πάνω σκαλισμένες σκηνές από τη ζωή των Ολυμπίων. Επίσης, ο Δίας του χάρισε μια λύρα που ο Απόλλωνας την αγαπούσε πολύ και κάθε φορά που έπαιζε, με τη μουσική του μάγευε θεούς και ανθρώπους· επιπλέον ένα πανώριο άρμα ζεμένο με εφτά ολόλευκους κύκνους που μετέφεραν το θεό σε όποιο σημείο της γης ή του ουρανού επιθυμούσε.

Αμέσως μετά ο Δίας διέταξε τις Ώρες να στρώσουν τραπέζι με νέκταρ και αμβροσία για να καλωσορίσουν όλοι μαζί τον καινούριο θεό πάνω στον Όλυμπο. Ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι μέχρι το πρωί. Ο Απόλλωνας έπαιζε με τη λύρα του και χόρευαν οι Χάριτες, η Αρμονία, η Ήβη, η Αφροδίτη και η Άρτεμη· σε λίγο μπήκαν στο χορό και ο Ερμής με τον Άρη.Μια άλλη όμως παράδοση διηγείται ότι αμέσως μετά τη γέννησή του οι κύκνοι μετέφεραν τον Απόλλωνα στη χώρα τους που βρισκόταν στις όχθες του Ωκεανού, τους Υπερβόρειους· εκεί καθιέρωσαν τη λατρεία του θεού που τη γιόρταζαν αδιάκοπα. Ο Απόλλωνας έμεινε στη χώρα των Υπερβορείων ένα χρόνο και επέστρεψε στην Ελλάδα κατακαλόκαιρο. Η φύση ολόκληρη γιόρτασε με κάθε τρόπο την επιστροφή του μεγάλου θεού με γλέντια και τραγούδια· τα τζιτζίκια και τ’ αηδόνια τραγουδούσαν και τα νερά των πηγών ήταν πιο καθαρά. Οι Νύμφες και οι Νεράιδες των ποταμών και των λιμνών χόρευαν μερόνυχτα ολόκληρα στα βουνά και τα ξέφωτα. Κάθε χρόνο στους Δελφούς γιόρταζαν αυτή την επιστροφή του με εκατόμβες, δηλαδή ομαδικές θυσίες εκατό ζώων.
Στους Δελφούς ο Απόλλωνας σκότωσε ένα φοβερό δράκοντα που ονομαζόταν Πύθωνας και είχε δέκα χέρια και τέσσερα μάτια. Ο δράκοντας αυτός που έμοιαζε με τεράστια σαύρα έκανε πολλές καταστροφές στην περιοχή. Θόλωνε τα νερά αναταράζοντας τις πηγές και τα ποτάμια, κατέστρεφε τις καλλιέργειες, καταβρόχθιζε τα κοπάδια και τρόμαζε τις Νύμφες· όταν μάλιστα ήταν πολύ μανιασμένος, στραγγάλιζε και κατάπινε τους ανήμπορους κατοίκους. Εξάλλου, αυτό το τέρας είχε κυνηγήσει, με εντολή της Ήρας, τη Λητώ όταν έψαχνε τόπο για να γεννήσει τα παιδιά της.
Ο Απόλλωνας με τα ολόχρυσα βέλη που του χάρισε ο Ήφαιστος εξόντωσε τον Πύθωνα και έτσι απάλλαξε τους κατοίκους της περιοχής που για να θυμούνται το κατόρθωμά του καθιέρωσαν προς τιμή του αγώνες οι οποίοι ονομάστηκαν Πυθικοί Αγώνες. Επίσης, έχτισαν ένα μαντείο, το μαντείο των Δελφών, όπου εκεί η Πυθία καθισμένη πάνω στον ιερό τρίποδα, μασώντας φύλλα δάφνης σε κατάσταση ένθεης μανίας αποκάλυπτε τους διφορούμενους χρησμούς του θεού.
Από το μαντείο αυτό πέρασε κάποτε ο ημίθεος Ηρακλής για να ζητήσει χρησμό.

Η Πυθία όμως αρνήθηκε να του απαντήσει, γι’ αυτό ο Ηρακλής έκλεψε τον ιερό τρίποδα και πήγε να ιδρύσει αλλού μαντείο. Ο Λοξίας (προσωνυμία του Απόλλωνα για τους διφορούμενους χρησμούς του) καταδίωκε για πολύ καιρό τον Ηρακλή· όταν τον έφτασε, πάλευαν εννιά ολόκληρες μέρες και νύχτες αδιάκοπα, ολόκληρη η γη τρανταζόταν από τα χτυπήματά τους. Τελικά, ο Δίας χώρισε τους δυο αντιπάλους ρίχνοντας ανάμεσά τους έναν κεραυνό.
Ο Απόλλωνας ήταν ένας πανέμορφος θεός, πανύψηλος, με καταπληκτική κορμοστασιά, γαλάζια μάτια και κατάξανθες μακριές μπούκλες. Γι’ αυτό είχε πολυάριθμες ερωτικές περιπέτειες με Νύμφες και θνητές.

Έτσι, αγάπησε τη Νύμφη Δάφνη, την κόρη του θεού ποταμού Πηνειού της Θεσσαλίας. Αυτή ήταν πανέμορφη και τη ζητούσαν από τον πατέρα της πολλά παλικάρια και γνωστοί ήρωες. Ο Πηνειός την παρακαλούσε να παντρευτεί για να του χαρίσει εγγόνια. Αυτή όμως, αγύριστο κεφάλι, δεν άκουγε το γέροντα πατέρα της, γιατί προτιμούσε να κυνηγάει μέσα στα δάση και να συντροφεύει την παρθένα Άρτεμη. Όταν κάποτε τη συνάντησε ο Απόλλωνας, θαμπώθηκε από την ομορφιά της και θέλησε να την κάνει δική του. Η Νύμφη όμως δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτα του θεού και κατέφυγε στο βουνό. Μερόνυχτα ολόκληρα ο Φοίβος (προσωνυμία του Απόλλωνα) την κυνηγούσε ανάμεσα στους θάμνους και τα πουρνάρια, φωνάζοντάς της πως δεν ήταν ένας τυχαίος γαμπρός αλλά ο λαμπρός Απόλλωνας που τον τιμούσαν θεοί και θνητοί. Τη στιγμή όμως που κόντευε να τη φτάσει, η Νύμφη παρακάλεσε τον πατέρα της να τη σώσει από το αγκάλιασμα του θεού. Τότε ο Πηνειός που λυπήθηκε την κόρη του, τη μεταμόρφωσε στο ομώνυμο δέντρο· τα πόδια της έγιναν οι ρίζες της δάφνης, το σώμα της ο κορμός, τα χέρια της τα κλαδιά και τα μαλλιά της τα φύλλα του γνωστού δέντρου. Ο Απόλλωνας κλαίγοντας απαρηγόρητα αγκάλιασε το δέντρο και αφού δεν κατάφερε να σμίξει με τη Νύμφη όσο ήταν ζωντανή, ορκίστηκε ότι στο εξής η δάφνη θα ήταν το ιερό δέντρο του και ο ίδιος θα φορούσε πάντα δάφνινο στεφάνι.
Από τη σχέση του με τη θεά της Θεσσαλίας, τη Νύμφη Κυρήνη, ο Απόλλωνας απέκτησε ένα γιο, τον Αρισταίο.
Η Κυρήνη ζούσε άγρια ζωή στα δάση της Πίνδου και προστάτευε τα κοπάδια του πατέρα της. Μια μέρα επιτέθηκε χωρίς όπλα σ’ ένα λιοντάρι, πάλεψε μαζί του και το νίκησε. Ο Φοίβος είδε το κατόρθωμά της και την ερωτεύτηκε. Κατόπιν την απήγαγε και με το ολόχρυσο άρμα του την οδήγησε, πετώντας πάνω από στεριές και από θάλασσες, στη Λιβύη· εκεί σ’ ένα ολόχρυσο παλάτι έσμιξε μαζί της.

Και με τις Μούσες ο Απόλλωνας είχε ερωτικές περιπέτειες. Λένε πως από τη Θάλεια απέκτησε τους Κορύβαντες, δαίμονες που ανήκαν στη συνοδεία του Διόνυσου, μαζί με τους Σάτυρους και τα άλλα ξωτικά του δάσους. Με την Ουρανία απέκτησε τους μουσικούς Λίνο και Ορφέα, που γαλήνευαν τη φύση ολόκληρη παίζοντας τον αυλό τους και εξημέρωναν τα άγρια θηρία. Επίσης, ο Απόλλωνας είναι ο πατέρας του Ασκληπιού, του θεού της Ιατρικής. Λένε πως ο ερωτιάρης θεός έσμιξε με τη Κορωνίδα και την άφησε έγκυο. Τον καιρό όμως που αυτή περίμενε παιδί έκανε απιστίες στο θεό πηγαίνοντας μ’ έναν θνητό. Όταν το έμαθε αυτό ο Απόλλωνας, οργισμένος από την προσβολή, σκότωσε την άπιστη Κορωνίδα. Τη στιγμή όμως που το σώμα της τοποθετήθηκε πάνω στη φωτιά και ήταν έτοιμο να καεί, ο εκδικητικός θεός μεταμορφωμένος σε γύπα όρμησε και τράβηξε από τα σπλάχνα της το παιδί, ζωντανό ακόμη.
Την ίδια ατυχία είχε και με τη Μάρπησσα, τη βασιλοπούλα της Αιτωλίας. Ο θεός αγαπούσε τη νεαρή κοπέλα, αλλά την έκλεψε ο θνητός Ίδας μ’ ένα φτερωτό άρμα που του δώρισε ο Ποσειδώνας και την οδήγησε στη Μεσσήνη. Εκεί, ο Ίδας και ο Απόλλωνας χτυπήθηκαν αλλά τους χώρισε ο Δίας. Η Μάρπησσα είχε δικαίωμα να διαλέξει ανάμεσα στους δυο εραστές. Μάταια ο θεός την παρακαλούσε και της έδινε υποσχέσεις αιώνιας πίστης και αφοσίωσης. Αυτή διάλεξε το θνητό Ίδα, από το φόβο της ότι ο αθάνατος και αιώνια νέος Απόλλωνας θα την παρατούσε στα γεράματά της, όταν θα την εγκατέλειπαν η ομορφιά και η φρεσκάδα της νιότης.
Αλλά και με την Κασσάνδρα, την κόρη του Πρίαμου, ο έρωτας δεν ευνόησε το θεό. Ο Απόλλωνας αγαπούσε την Κασσάνδρα και για να την κερδίσει της υποσχέθηκε να της μάθει την τέχνη της μαντικής. Η νεαρή βασιλοπούλα δέχτηκε, όταν όμως έμαθε καλά την τέχνη, εγκατέλειψε το θεό. Άλλοι πάλι λένε πως ο θεός έσμιξε τελικά με την Κασσάνδρα και απέκτησε μαζί της τον Τρωίλο.

2 1944.100.38860.rev.width350
Στην κυρίως Ελλάδα πίστευαν ότι ο Απόλλωνας ήταν εραστής της τοπικής ηρωίδας Φθίας, από την οποία απέκτησε τρεις γιους: τον Δώρο, τον Λαόδοντα και τον Πολυποίτη, που τους σκότωσε ο Αιτωλός. Στην Κολοφώνα πίστευαν πως ο Απόλλωνας ζευγάρωσε με τη Μαντώ, την κόρη του τυφλού μάντη Τειρεσία και από το σπέρμα του γεννήθηκε ο μέγας μάντης Νόμος. Στην Κρήτη ο ερωτομανής θεός αγάπησε την Ακάλλη, την κόρη του Μίνωα· καρπός της κρυφής σχέσης τους ήταν ο Μίλητος. Η Ακάλλη μόλις γέννησε, άφησε το νεογέννητο στο δάσος, γιατί φοβόταν τον πατέρα της. Ο Απόλλωνας φρόντισε να ζήσει ο γιος του στέλνοντας λύκους να τον προστατεύουν και μια λύκαινα να τον θηλάζει.
Στην Αθήνα ο σκανταλιάρης θεός βίασε την Κρέουσα, την κόρη του βασιλιά Ερεχθέα. Εκείνη μόλις γέννησε εγκατέλειψε το παιδί σε μια ερημιά. Ο Απόλλωνας φρόντισε να φέρει το μωρό στους Δελφούς, όπου το μεγάλωσε η Πυθία. Αυτός ο γιος του Απόλλωνα που με τόσο άσχημο τρόπο ήρθε στη ζωή ονομάστηκε Ίωνας.Ο Απόλλωνας λέγεται ότι αγάπησε και νέους άντρες. Πιο σημαντική είναι η ερωτική του περιπέτεια με τον Υάκινθο, έναν παρά πολύ όμορφο νέο. Μια μέρα που έπαιζαν οι δυο τους με το δίσκο ο τρομερός Ζέφυρος (άνεμος), επειδή ζήλευε το θεό, παρέσυρε το δίσκο ο οποίος χτύπησε τον Υάκινθο και τον σκότωσε ακαριαία. Ο Φοίβος απαρηγόρητος από το θάνατο του φίλου του και για να κάνει αθάνατο το όνομά του, τον μεταμόρφωσε στο γνωστό ομώνυμο λουλούδι.
Διηγούνται πως ο Απόλλωνας δυο φορές υποχρεώθηκε να μπει δούλος στην υπηρεσία θνητών. Η πρώτη φορά ήταν όταν μαζί με τον Ποσειδώνα, την Ήρα και την Αθηνά θέλησαν να πάρουν την εξουσία του Δία και γι’ αυτό προσπάθησαν να τον δέσουν με τεράστιες σιδερένιες αλυσίδες και να τον κρεμάσουν στον ουράνιο θόλο. Η συνωμοσία όμως απέτυχε και η τιμωρία του Απόλλωνα ήταν να φυλάει τα κοπάδια του βασιλιά της Τροίας Λαομέδοντα, πάνω στις βουνοπλαγιές της Ίδης. Ο Απόλλωνας έτσι κι έκανε, μια και δεν μπορούσε ν’ αντιμιλήσει στον πατέρα του, τον παντοδύναμο Δία. Μόλις όμως πέρασε ο ένας χρόνος, ο Λαομέδοντας αρνήθηκε να πληρώσει το θεό για τις υπηρεσίες του και τον έδιωξε κακήν κακώς. Όταν αυτός διαμαρτυρήθηκε, τον απείλησε ότι θα του κόψει τ’ αυτιά και θα τον πουλήσει σαν δούλο. Μόλις ο Απόλλωνας ξαναβρήκε τη θεϊκή του δύναμη, έστειλε φονικό λοιμό στην Τροία που ρήμαζε τη χώρα για έξι ολόκληρους μήνες. Οι γυναίκες γεννούσαν νεκρά παιδιά, τα κοπάδια αποδεκατίζονταν και τα σπαρτά ξεραίνονταν χωρίς να δίνουν καρπούς.
Ο Απόλλωνας πέρασε τη δοκιμασία του βοσκού και για δεύτερη φορά. Αυτό έγινε όταν ο Δίας κεραυνοβόλησε τον Ασκληπιό, γιατί είχε προοδεύσει τόσο πολύ στην ιατρική, ώστε κατόρθωνε να ανασταίνει νεκρούς. Ο Φοίβος πληγώθηκε από το θάνατο του γιου του και για να εκδικηθεί σημάδεψε με τα ολόχρυσα βέλη του πάνω από τον Όλυμπο τους Κύκλωπες που είχαν κατασκευάσει τον κεραυνό. Ο Δίας αγανακτισμένος πια από τη συμπεριφορά του Απόλλωνα δεν αστειευόταν καθόλου· ήθελε να φυλακίσει το γιο του στα ολοσκότεινα και αφιλόξενα Τάρταρα, στα έγκατα της μάνας Γαίας. Όμως η Λητώ τον παρακάλεσε να ελαφρύνει την ποινή του. Τότε μόνο ο Δίας υποχώρησε και διέταξε τον Απόλλωνα να μπει στην υπηρεσία του βασιλιά Άδμητου. Όταν ο Απόλλωνας έφτασε στις Φέρρες της Θεσσαλίας και παρουσιάστηκε στον Άδμητο, αυτός από τη γλυκύτητα της μορφής του και τη θεϊκή ομορφιά του κατάλαβε πως ήταν κάποιος θεός μεταμορφωμένος σε θνητό. Έπεσε στα γόνατά του και του πρόσφερε το θρόνο του. Ο Απόλλωνας όμως του εξήγησε ότι ήταν θέλημα του Δία να δουλέψει στην υπηρεσία του και συγκινημένος από την καλή συμπεριφορά και το σεβασμό του Άδμητου, έφερε την ευημερία στο παλάτι και σ’ όλη τη χώρα· όλες οι αγελάδες γεννούσαν δυο μοσχάρια τη φορά, τα χωράφια κάρπιζαν δυο φορές το χρόνο και όλο και περισσότερα πλούτη συγκεντρώνονταν στα χέρια του ευγενικού Άδμητου.Ο Απόλλωνας έλαβε μέρος στη Γιγαντομαχία στο πλευρό του πατέρα του Δία. Επίσης συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο και ήταν πάντοτε με το μέρος των Τρώων. Ακόμη συνέβαλε στην ολοκλήρωση της Αργοναυτικής εκστρατείας βοηθώντας τον Ιάσονα να φτάσει στη μαγική χώρα του Αιήτη.Δυο φορές χρειάστηκε ο Απόλλωνας να χρησιμοποιήσει τις σαΐτες του για να υπερασπίσει τη μητέρα του, τη Λητώ. Η πρώτη φορά ήταν όταν ο γίγαντας Τιτυός επιθύμησε τη Λητώ και προσπάθησε να τη βιάσει. Ο θεϊκός γιος της ενέργησε αστραπιαία· σκότωσε με τα βέλη του το γίγαντα λίγο πριν πραγματοποιήσει την άτιμη σκέψη του. Κάποια άλλη φορά μαζί με την αδερφή του Άρτεμη εξόντωσαν τα παιδιά της Νιόβης, εκτός από δύο, όταν αυτή καυχήθηκε ότι ήταν πιο ευτυχισμένη και πιο τυχερή από τη Λητώ που είχε μόνο δυο παιδιά, ενώ η ίδια είχε δεκατέσσερα. Ο Απόλλωνας σκότωσε με τα βέλη του τα αρσενικά παιδιά και η Άρτεμη τις κόρες. Ο Δίας λυπήθηκε τη Νιόβη και τη μεταμόρφωσε σε βράχο που κλαίει ακόμη για το χαμό των παιδιών της.
Ο Απόλλωνας ήταν γενικά ο θεός της μουσικής και της ποίησης. Γι’ αυτό προέδρευε πάνω στον Ελικώνα, στους αγώνες των Μουσών. Επιπλέον, ήταν θεός και της μαντικής. Πίστευαν ότι εμπνέει τόσο τους μάντεις όσο και τους ποιητές. Επίσης ήταν θεός ποιμενικός που οι έρωτές του με τις Νύμφες και τους νέους που έγιναν λουλούδια τον συνέδεαν με τη βλάστηση και τη φύση. Ήταν ακόμη θεός πολεμιστής που με τα τόξα και τα ολόχρυσα βέλη του μπορούσε να στείλει από μακριά την εκδίκησή του.
Τα ιερά ζώα τα αφιερωμένα στον Απόλλωνα ήταν ο λύκος και το ελάφι. Από τα πουλιά ο κύκνος, ο γύπας και το κοράκι που από το πέταγμά τους έπαιρναν χρησμούς. Τέλος, από τα θαλάσσια ζώα το δελφίνι, που το όνομά του θύμιζε τους Δελφούς, το κυριότερο ιερό του Απόλλωνα. Η δάφνη ήταν το κατεξοχήν ιερό φυτό του θεού.
Ο Απόλλωνας ήταν η προσωποποίηση του φωτός και του ήλιου. Αντιπροσώπευε τις καλές τέχνες, τη μουσική και την ποίηση, που τόσο πολύ λάτρεψαν και καλλιέργησαν οι αρχαίοι Έλληνες.

Greek History agiotatos
Το νόμισμα φέρει ΛΑ (Λακεδαίμων) διότι από το 22 π.Χ. ο Οκτάβιος ρύθμισε την σχέσεις με την Σπάρτη με φιλικότερο τρόπο προς την τελευταία. Της παραχώρησε τη Καρδαμύλη, τις πόλεις των Μεσσηνίων Φαράς και Θουρία καθώς και την Δενθηλιάτη. Ο Τιβέριος αργότερα όρισε τα όρια Λακωνικής και Μεσσηνίας την Χοίρειον Νάπην-ποταμό Σάνταβα. Ευγνωμονούμενοι οι Σπαρτιάτες για τις δωρεές των Ρωμαίων αυτοκρατόρων τους έφτιαξαν ναούς για τον Οκταβιανό και τον Καίσαρα ,οι οποίοι και λατρεύονταν ως θεοί.[Παυσ. ΙΙΙ, 11,4]

Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ., Julia Domna | Γράψτε ένα σχόλιο

CNG1. Septimius Severus – Athena

Thuria. Septimius Severus - Athena
Thuria. Septimius Severus – Athena
Πουλήθηκε $150 στην Δημοπρασία 81 του Classical Numismatic Group με αριθμό λαχνού 2834 στις 20 Μαϊου 2009
MESSENIA, Thuria. Septimius Severus. AD 193-211. Æ Assarion (4.39 g, 5h).
Από την μία μεριά φέρει στεφανωμένη προτομή και από την άλλη την Αθηνά που κρατά δοχείο και σκήπτρο.
Τα γράμματα ΛΑ σημαίνουν ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ
BCD Peloponnesos 828 (same dies).
Σε πολύ καλή κατάσταση. Μαυροπράσινη πατίνα με καφέ και κόκκινες αποχρώσεις.
Ex BCD Collection (not in LHS sale); Marcel Burstein Collection (Peus 366, 25 October 2000), lot 460.
Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ., Septimius Severus | Γράψτε ένα σχόλιο

AU2. Geta Assarion – Nikai

2 49
Geta Assarion, emperor with two Nikai reverse, Thouria, unpublished and ex BCD
Geta Caesar (198-209 AD). AE Assarion (21.5 mm, 4.11 g), Thouria, Messenia.�C. 195-205 AD.
Obv. …, bare-headed, draped and cuirassed bust right, seen from behind.
Rev. ΘOYPIATΩN, emperor in military dress standing left, holding spear and small figure of Nike, he is crowned by Nike standing behind him.
Unpublished, but cf. SNG Hunterian 380 for a similar reverse used for Septimius Severus.

Extremely rare, unpublished for Geta. Very fine.
From the BCD collection and ex LHS 96 (2006), 835.
eAuction #7, Lot 49. Estimate: CHF 200.00
Bidding closed (Sunday, June 17th 2012, 19:24:30 CEST)
Price realised CHF 600.00 (6 bids) Approx. EUR 499.56 / USD 630.00 / GBP 401.82
Posted in Geta, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ. | Tagged , , | Γράψτε ένα σχόλιο

VA2. Caracalla – Tyche

V4700
Peloponnesus, Messenia, Thuria. Caracalla AD 198-217, AE assarion (4.22g; 20.5mm)
Laureate, draped, and cuirassed bust right
ΘOVPIATΩN; Tyche standing facing, head left, holding phiale and cornucopia; Λ to left, A to right
BCD Peloponnesos 834.6; Very fine, rough
Πουλήθηκε 60Eu
Posted in Caracalla, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ. | Γράψτε ένα σχόλιο

LHS2. Julia Domna – Athena


Julia Domna to right. Rev. Athena
The coinage of Thouria under the Severans
Estimate: CHF 250.00
Assarion (AE, 4.18 g, 20 mm, 1), c. 198-205. Draped bust of Julia Domna to right. Rev. Athena standing facing, head to right, spear with her right hand and resting her left on a shield at her side; to left and right, -. Dura 2170. NCP, p. 65. Rare. Dark green patina with earthen highlights. Very fine.
LHS Numismatik AG Auction 96 (08.05.2006) Lot 832
180 CHF (~147 USD)
Νομισματοκοπειο Θουρίας
Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ., Julia Domna | Tagged | Γράψτε ένα σχόλιο

ΗΑΜ1. Septimius Severus


Septimius Severus
Title: Coin of Thuria
Item Identifier: 1997.260.222 (Object Number)
Work Type: coin
Production: Thuria (Messenia), Messenia, Europe
Dimensions: 5.51 g
Associated Name: Septimius Severus (r. AD 193-211)
Topics: Coins
Nationality/Culture: Greek
Materials/Techniques: Bronze
Note: Credit Line: Harvard Art Museums/Arthur M. Sackler Museum, Gift of the Estate of H. Bartlett Wells
Standard Reference: SNG Cop.546

Copyright: © President and Fellows of Harvard College
Repository: Harvard Art Museums
Record Identifier: HUAM212770
Πηγή:
Harvard Art Museums
Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ., Septimius Severus | Γράψτε ένα σχόλιο

CNG2. Caracalla Athena

Caracalla Touria, AE 20 mm 3.8 grams 198-211 AD
OBV :: AVTO MAR ANTONINO. Laureate, draped and cuirassed bust right
REV :: (Θ)OVI PI-ATU(Upsidedown U ) N. Athene standing, facing , head turned right. Holding nike in right hand, spear in left hand
(Λ) in left field, A in right field
Minted in Thuria on the Pelononnesus peninsula in Greece

the following is an exerpt from http://www.snible.org/coins/hn/peloponnesus.html#Thuria
This coin, as it stands, is unlisted in RIC, Wildwinds, coinarchives, coincatalog , and roman coins and their values , BMC, and the ANS database online,
link to forum discussion on this coin

http://www.forumancientcoins.com/board/index.php?topic=43876
Posted in Caracalla, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ. | Tagged , | Γράψτε ένα σχόλιο

LHS1. Laureate head of Septimius Severus – Athena holding Nike and spear


Laureate head of Septimius Severus Athena
Thouria
The coinage of Thouria under the Severans

Assarion (AE, 4.11 g, 20.5 mm, 8), c. 198-205. Laureate head of Septimius Severus to right. Rev. [] Athena standing left, holding Nike in her right hand and spear in her left; to left and right, -. SNG Cop 546. SNG Hunterian 381. Rare. Black patina. Minor flan defects, otherwise, about extremely fine.
Apparently found in Syria . Βρέθηκε στην Συρία.

ΠΗΓΗ: LHS Numismatik AG
Δημοπρασία:  96  της 08.05.2006
Λαχνός: 828
Πουλήθηκε : 325 CHF (~265 USD)  Estimate: CHF 250.00
Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ., Septimius Severus | Tagged , , , | Γράψτε ένα σχόλιο

SNG1. SEPTIMIUS SEVERUS holding Nike


SEPTIMIUS SEVERUS
Συμβολικό , παράξενο και πολύ σπάνιο νόμισμα του νομισματοκοπείου της Αρχαίας Θουρίας που βρίσκεται στο Hunterian Museum του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Πρόκειται για το πιό παλιό Μουσείο της Σκωτίας.
Το νόμισμα που έχει διάμετρο 24 mm και βάρος 4 gr  από την μία μεριά φέρει στεφανωμένη κεφαλή του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου.
Ο Σεπτίμιος Σεβήρος (11 Απριλίου 146 – 4 Φεβρουαρίου 211) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας (193-211) και ιδρυτής της δυναστείας των Σεβήρων (193-238). Ο Σεβήρος ανήκε στην τάξη των ιππέων και υπηρέτησε σε διάφορα ανώτερα αξιώματα της αυτοκρατορίας. Μεταξύ άλλων, έγινε συγκλητικός επί Μάρκου Αυρήλιου, το 173 μ.Χ, και ύπατος επί Κόμμοδου, το 190 μ.Χ. Μετά τη δολοφονία του διαδόχου του Κόμμοδου από τους πραιτοριανούς τον Μάρτιο του 193 μ.Χ., και την ανακήρυξη από την πραιτοριανή φρουρά ως αυτοκράτορα ύστερα από πλειστηριασμό του συγκλητικού Μάρκου Δίδιου Ιουλιανού, ο Σεβήρος ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας από τα στρατεύματά του και στο όνομα της εκδίκησης για τη δολοφονία του Περτίνακα βάδισε εναντίον της Ρώμης.
Το 208 αναχώρησε για τη Βρετανία μαζί με τους γιους του, Καρακάλλα και Γέτα, για να καταστείλει τις εξεγέρσεις των ορεσίβιων λαών της Σκωτίας. Κατά τη διάρκεια όμως της εκστρατείας αυτής, πέθανε το 211 στο Εβόρακο (σημερινό Γιορκ), το 211μ.Χ. Τάφηκε στη Ρώμη και θεοποιήθηκε. 
Πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι υπήρξε ο ηγεμόνας που μετέτρεψε τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία σε στρατιωτική μοναρχία. Στερούμενος ουσιαστικής νομιμοποίησης, στήριξε την εξουσία στην πραιτοριανή φρουρά και στον στρατό παραχωρώντας τους μια σειρά από προνόμια, ενώ στην προσπάθειά του να ελέγξει τον δημόσιο βίο, προώθησε στα δημόσια αξιώματα άτομα από την τάξη των ιππέων, περιορίζοντας έτσι την επιρροή και το κύρος των συγκλητικών. Ωστόσο, παρά τον δεσποτισμό του υπήρξε ηγέτης που φρόντισε για την ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, ενώ κατάφερε να αναδιοργανώσει τη δημόσια διοίκηση και να ανορθώσει τα δημόσια οικονομικά. Ενδεικτικό της χρηστής του διοίκησης είναι το γεγονός ότι, αν και δαπάνησε σημαντικά ποσά για την ανέγερση μνημείων, για τη διανομή τροφίμων και για τις ανάγκες του στρατού, κατά τον θάνατό του το κρατικό θησαυροφυλάκιο παρουσίαζε πλεόνασμα. 
Ο Σ. είχε επίσης λαμπρή ελληνική και λατινική παιδεία και προστάτευσε τα γράμματα και τις τέχνες. Το νομοθετικό του έργο υπήρξε επίσης σημαντικότατο· στις ημέρες του άκμασαν οι νομοδιδάσκαλοι Παπινιανός, Ουλπιανός και Παύλος. Τα δημόσια έργα που κατασκεύασε μαρτυρούν τη λαμπρότητα στην οποία έφτασε η Ρώμη επί των ημερών του. Σημαντικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια της βασιλείας του έπαιξε η δεύτερη σύζυγός του, Δόμνα Ιουλία, μια γυναίκα εξαιρετικά έξυπνη, πνευματώδης και μορφωμένη, η οποία συχνά παρενέβαινε στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων.

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Στην άλλη όψη ο Αυτοκράτορας κρατά την Νίκη στο δεξί του χέρι και δόρυ στο αριστερό την στιγμή που στεφανώνεται από Ρωμαίο ο οποίος φέρει Παραζώνιο.
Η Parazonium ήταν σπαθί με μήκος περίπου μισό μέτρο και η λαβή του ήταν συχνά εξοπλισμένο με ένα καλλιτεχνικό κόσμημα, όπως το κεφάλι του ζώου.

Parazonium
Parazonium
Wikimedia
Ο θρίαμβος της Νίκης και η αποθέωση είναι έννοιες συγγενείς εφόσον υποδηλώνουν τη στιγμή που ο άνθρωπος ξεπερνά τα όριά του. Αυτή την έννοια πολύ γρήγορα την προσωποποίησαν οι άνθρωποι. Στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, η Νίκη ανήκε στην πρώτη θεϊκή γενιά, ήταν κόρη της Στυγός και του Πάλλαντος, αδερφή του Ζήλου, του Κράτους και της Βίας. Στο πέρασμα των αιώνων και ανάλογα με τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες έπαιρνε τη θέση που της ανήκε. Πολλά νομίσματα της αρχαιότητας απεικονίζουν τη θεά Νίκη σε διάφορες μορφές. Σε μερικά μόνο νομίσματα και αγάλματα η θεά Αθηνά κρατά την Νίκη στο δεξί της χέρι. Η ιδιαιτερότητα του νομίσματος της Αρχαίας Θουρίας είναι ο παραλληλισμός του αυτοκράτορα με την Αθηνά και είναι ίσως το μοναδικό νόμισμα που απεικονίζει Αυτοκράτορα να κρατά την Νίκη στο δεξί του χέρι.
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Sylloge Nummorum Graecorum

Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ., Septimius Severus | Tagged , , , | Γράψτε ένα σχόλιο

ANS1. Head of Demeter Zeus Ithomatas

hemiobol, Thuria, Peloponnesus, Messenia.
Obverse Type: Head of Demeter r., wearig grain wreath
Reverse Type: Zeus Ithomatas striding right, hurling thunderbolt with his right hand and with eagle perched on his left wrist; to r., ear of grain
  • Object Type: Coin
  • Axis: 12
  • Denomination: hemiobol
  • Material: ae
  • Measurements: 21.5 mm
  • Weight: 6.02 grams
  • Department: Greek

References

SNG Cop.542-4
Grandjean Series II, pl.XXVI,10;
Auction LHS 96, 8-9.v.2006, 824
Πρόκειται για το ίδιο νόμισμα LHS2 όπως παρουσιάζεται από
Home
http://numismatics.org/collection/2006.31.2#summary
Posted in Head of Demeter Rev. Zeus Ithomatas, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ. | Γράψτε ένα σχόλιο

LHS1. Julia Domna – Athena


Julia Domna . Athena
LHS Numismatik AG,
Auction           96 (08.05.2006)
Lot            831
Price          300 CHF (~244 USD)
The coinage of Thouria under the Severans
Estimate: CHF 350.00
Assarion (AE, 4.62 g, 20 mm, 5), c. 198-205. Draped bust of Julia Domna to right. Rev. Athena standing left, holding patera and spear; to left and right, -. Dura 2171. NCP, O XXII. Rare. Brown patina. Rough surfaces, otherwise, good very fine.
Ex Heidelberger Münzhandlung 21, 15 November 1997, 99.
Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ., Julia Domna | Tagged , , , , | Γράψτε ένα σχόλιο

VA1. Caracalla – City Goddess


Caracalla – City Goddess
Nemesis V coins
Caracalla Æ 20 Thuria, Peloponnesus
OBVERSE: Laureate bust right
REVERSE: City Goddess standing left holding patera & cornucopiae
20mm – 2.8 grams
Stock No. hr1095                 SGIC2501
Price: 46Eu


Posted in Caracalla, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ. | Tagged , , , | Γράψτε ένα σχόλιο

CNG2. Caracalla. Tyche


Thuria. Caracalla. AD 198-217

MESSENIA, Thuria. Caracalla. AD 198-217. Æ Assarion (3.65 g, 2h). Laureate, [draped, and cuirassed] bust right / Tyche standing facing, head left, holding phiale and cornucopia; Λ to left, A to right. BCD Peloponnesos 834.6 (same obv. die). VF, heavily encrusted black-green patina. Ex BCD Collection (not in LHS sale), purchased from F. Kovacs, November 1997.
Sale: CNG 81, Lot: 2838. Estimate $150.
Closing Date: Wednesday, 20 May 2009.
Sold For $150. This amount does not include the buyer’s fee.


Posted in Caracalla, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ. | Tagged , , | Γράψτε ένα σχόλιο

EL1.Julia Domna – Athena


Julia Domna – Athena
MESSENIE, THOURIA, Julia Domna, femme de Septime Sévère, AE assarion, vers 198-205, Droit : B. drapé à droite. Revers : ΘOYPI-ATWN Athena debout à gauche, tenant une patère et une lance. De part et d’autre, Λ-A. Ref.: Dura 2171. 5,08g. Rare. Belle patine verte.
Très Beau VF
Estimate: EUR 250 Jean Elsen & ses Fils S.A                                Auction 95 (15.03.2008) Lot 486 Πουλήθηκε 200Eu


Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ., Julia Domna | Tagged , , | Γράψτε ένα σχόλιο

AU1.Septimius Severus Assarion – Aphrodite?

Lot 72. Septimius Severus Assarion, Thouria



Septimius Severus Assarion, Thouria, ex BCD and Rhousopoulos
Sunday,November18th,19:36:00




eAuction #10, Lot 72. Estimate: CHF 275.00
Septimius Severus (193-211 AD). AE Assarion (22 mm, 4.13 g), Thouria, Messenia.�C. 198-205 AD.
Obv. ΛOY CЄΠ CЄOYHPOC ΠЄP CЄ, laureate head right.
Rev. ΘOVPIATWN, female figure with rayed crown (Aphrodite?) standing left, holding dove in right and sceptre in left; to left and right, Λ-A.
BCD Peloponnesos 829 (this coin); otherwise, apparently unpublished.

Extremely rare. Very fine.
From the BCD and Rhousopoulos collections and ex LHS 96 (2006), 829.

The city of Thouria was given to the Spartans by Augustus in gratitude for their support at Actium (hence the Λ-A on the reverse), and as a way of punishing the Messenians who had helped Marc Antony.

http://www.auctiones.ch/browse.html?auction=10&lot=1881
Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ., Septimius Severus | Γράψτε ένα σχόλιο

AU1.Geta Assarion -Tyche


Geta Tyche
Bidding closed (Sunday, April 15th, 19:31:00 CEST)
Price realised: EUR 157.68
eAuction #5, Lot 62. Estimate: CHF 150.00
Geta Caesar (198-209 AD). AE Assarion (20 mm, 3.75 g), Thouria, Messenia, c. 198-205 AD.
Obv. …, are-headed, draped and cuirassed bust right, seen from behind.
Rev. ΘOYPIA…, Tyche standing left, holding patera and cornucopiae; Λ-A in fields.
Apparently unpublished.

Unpublished. Fine.
From the BCD collection and ex LHS 96 (2006), 838.3.

Posted in Geta, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ. | Tagged , | Γράψτε ένα σχόλιο

ANS1.Caracalla – Athena


AE Coin, Thuria, Peloponnesus, Messenia, AD 211-AD 217
1944.100.38862
Descriptive Information
• Date: AD 211-AD 217
• Object Type: Coin
• Axis: 10
• Material: AE
• Weight: 5.12 grams
• Department: Greek
Administrative History
Acquisition Information:
Κληροδότημα του E.T. Newell
Index Terms
Personal Names:
• Person: Caracalla
• Deity: Athena
Dynasty:
• Roman–Provincial
Geographical Locations:
• Region: Peloponnesus
• Locality: Messenia
• Mint: Thuria
Subjects:
• Category: Roman–Provincial
Posted in Caracalla, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ. | Γράψτε ένα σχόλιο

NAG1.Septimius Severus – Athena standing right


Laureate head of Septimius Severus – standing right, wearing armor and long robes, holding Nike
Thouria, Septimius Severus. 193-211. Assarion (Bronze, 20.5mm, 4.11 g 8), c. 198-205. ΛΟΥ CΕΠ CΕΥΗ… Laureate head of Septimius Severus to right. Rev. ΘΟΥΡΙΑΙΩΝ Athena standing right, wearing armor and long robes, holding Nike in her right hand and spear in her left; in field to left, monogram of ΛΑ. BCD Peloponnesos 828 (this coin). SNG Copenhagen 546. SNG Hunterian 381. Rare. Black patina. Minor flan faults, otherwise, about extremely fine. From the M Collection, and from the BCD Collection, LHS 96, 8 May 2006, 828, and apparently found in Syria.
The monogram on the reverse stands for Lacedaemonion and refers to the fact that Augustus gave this Messenian city to the Spartans in return for their support at Actium (the Messenians had supported Antony).


Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ., Septimius Severus | Tagged , , | Γράψτε ένα σχόλιο

ANS1.Julia Domna Tyche

This gallery contains 3 photos.
American Nomismatic Sosiety Descriptive Information Date: AD 193-AD 217 Object Type: Coin Axis: 5 Material: AE Weight: 3.39 grams Department: Greek Index Terms Personal Names: Person: Julia Domna Deity: Tyche Dynasty: Roman–Provincial Geographical Locations: Region: Peloponnesus Locality: Messenia Mint: Thuria … Συνέχεια ανάγνωσης
Gallery | Γράψτε ένα σχόλιο

LHS1.Geta in military dress holding spear

The coinage of Thouria under the Severans
Source LHS Numismatik AG
Auction Auction 96 (08.05.2006)
Lot 835
Price Estimate: CHF 200

Assarion (AE, 4.11 g, 21.5 mm, 3), c. 198-205. […] Bare-headed, draped and cuirassed bust of Geta to right. Rev. Prince, in military dress and holding spear and small figure of Nike, standing left, crowned by Nike standing behind him. Apparently unpublished, but see SNG Hunterian 380 for a similar reverse used by Septimius Severus. Extremely rare. Corroded, otherwise, very fine.
Posted in Geta, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ. | Tagged , , | Γράψτε ένα σχόλιο

D2.Nikonymos, Zeus- Athena


Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ., Nikonymos, Zeus- Athena | Γράψτε ένα σχόλιο

D1.Nikonymos, Zeus- Athena


Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ., Nikonymos, Zeus- Athena | Γράψτε ένα σχόλιο

VA3.Nikonymos, Zeus- Athena


Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ., Nikonymos, Zeus- Athena | Γράψτε ένα σχόλιο

VA2.Nikonymos, Zeus- Athena


Ancient Imports
VF/gF+ Messenia Thouria Æ21 / Zeus and Athena
Attribution: SNG Cop. 545, BMC 2 XXIII / 24, Date: 220-182 BC Obverse: Diademed head of Zeus right Reverse: Athena standing left holding spear in right hand, shield at feet to left Size: 21.86 mm Weight: 5.99 grams Description: From a recently purchased old collection. Includes the collector’s original 3×5 card with the description of the coin in German and Polaroid photo of the coin on back.
Price
  US$ 135.00
 € 107.18
£ 87.02
AUD$ 134.66
CHF 128.72
CAD$ 138.27
Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ. | Γράψτε ένα σχόλιο

VA1.Nikonymos, Zeus- Athena



Source VAuctions
Auction Auction 247 (03.06.2010)
Lot 16  ( «  |  » )
Price Unsold or unknown price


|

Description
Lot 16.  MESSENIA. Messene. Circa 180-150 BC. Æ Hexachalkon or Hemiobol (22mm – 5.95 g). Nikonymos, magistrate. Diademed head of Zeus right / Athena standing facing, head left, holding spear and shield set on ground; ΘOΥ right, NIKΩNΥMOΣ to left, wreath to right. Grandjean pl. XXVI, 11; BCD Peloponnesos 825-6; BMC 2. VF, green patina with some red deposits. Scarce.
From the BCD Collection.
Estimate: US$ 200
Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ., Nikonymos, Zeus- Athena | Tagged , , , , , | Γράψτε ένα σχόλιο

LHS3.Nikonymos, Zeus- Athena




Source LHS Numismatik AG
Auction Auction 96 (08.05.2006)
Lot 827  ( «  |  » )
Price Unsold or unknown price
Thouria
The late 2ns–mid 1st century coinage of Thouria
Estimate: CHF 200.00
Tetartemorion or Trichalkon (AE, 4.19 g, 19 mm, 5), c. 60s-40s. Similar to the above, but of much smaller module. Grandjean Series III, pl. XXVI, 11 var. Very rare. Green patina. Very fine.
From the Hollschek collection. This coin seems to be a different denomination from the ones in the previous two lots, and was unnoted by Grandjean. It is much lighter in weight, the flan is clearly smaller, and the dies used to strike it seem to be smaller as well. Since at least one other example from the same die pairs exists (4.94 g, 19.5 mm) it must have been made deliberately and it is hard to conceive of it being anything other than the half of the more usual hemiobol. The chalkoi of Grandjean’s Series I (BMC 1, Grandjean pl. XXVI, 9) bear a head of Athena with a prominent border of dots and the ethnic within a grain wreath. Since their obverses are very similar in style to the late Messenian chalkoi of the 30s (above, lot 757), they probably ought to be dated to the same time period and, thus, can be associated with the signed issues of Nikonymos. Unfortunately, they are so rare that none are in the BCD collection. A note from BCD: I suspect all three of the preceding coins belong to the same denomination and that it is wrong to call lot 827 above a trichalkon. The weights of bronze coins, especially in the case of small and ‘occasional issues’ in late Hellenistic mints, varied considerably. Such extreme variations may be connected to the untidiness of the operation and the lack of forward planning by the mint officials. A weight reduction of this magnitude could, for instance, be explained by the sudden discovery that the workshop was running out of available raw material and desperate, last minute measures were taken to ensure that the promised number of coins would somehow be delivered. A variation on this scenario would be that an unexpected order from new city authorities came into the mint after the operation had begun, giving orders to reduce the weight so that more coins could be struck with the same amount of metal.
Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ., Nikonymos, Zeus- Athena | Tagged , , | Γράψτε ένα σχόλιο

LHS2.Nikonymos, Zeus- Athena



Source LHS Numismatik AG
Auction Auction 96 (08.05.2006)
Lot 826  ( «  |  » )
Price 225 CHF (~183 USD)
Thouria
The late 2ns–mid 1st century coinage of Thouria
Estimate: CHF 200.00
Hemiobol or Hexachalkon (AE, 9.50 g, 22 mm, 7), c. 60s-40s. Similar to the last. Agora 765. BMC 2-3. Grandjean Series III, pl. XXVI, 11 (this coin). Rare. Black patina. Very fine.
Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ., Nikonymos, Zeus- Athena | Tagged , , , , , | Γράψτε ένα σχόλιο

LHS1.Nikonymos, Zeus- Athena


The late 2ns–mid 1st century coinage of Thouria
Estimate: CHF 450.00
Hemiobol or Hexachalkon (AE, 7.04 g, 21 mm, 6), c. 60s-40s. Diademed head of Zeus to right. Rev. Athena standing left, holding spear with her right hand and resting her left on a shield at her side; to right, grain wreath; to left, vertically, . Agora 765. BMC 2-3. Grandjean Series III, pl. XXVI, 11. Rare. Lovely green patina, perhaps the finest example known. About extremely fine.
Acquired from C. Blom in June 1974. Grandjean associates this issue with the Messenian hemidrachms of Xenochares, which have heads of Zeus that are remarkably similar.
Source LHS Numismatik AG
Auction Auction 96 (08.05.2006)
Lot 825  ( «  |  » )
Price 550 CHF (~448 USD)
Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ., Nikonymos, Zeus- Athena | Tagged , , , , | Γράψτε ένα σχόλιο

FAC1.Nikonymos, Zeus- Athena


Thouria, Peloponnesos, c. 60 – 40 B.C.
BCD identifies the denomination as a hemiobol or hexachalkon.
19948. Bronze AE 21, BMC Peloponnesus p. 119, 2-3; BCD (LHS 96) 826, aVF, Thouria mint, 7.345g, 21.5mm, 180°, obverse diademed head of Zeus to right; reverse Athena standing left, holding spear in right, resting left on shield at her side, NIKONΥMOΣ left, ΘOΥ above grain wreath right; rare; FORVM ANCIENT COINS
SOLD
unknown price
Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ., Nikonymos, Zeus- Athena | Tagged , , | Γράψτε ένα σχόλιο

CNG2. Nikonymos, Zeus- Athena


MESSENIA, Thouria. Circa 70-40 BC. Æ 21mm (6.26 g, 3h). Nikonymos, magistrate. Diademed head of Zeus right / Athena standing left, holding spear and shield; NIKWNUMOS to left, wreath to right. Grandjean pl. XXVI, 11; BCD Peloponnesos 825; SNG Copenhagen 545. VF, dark green patina. From the Christopher Morcom Collection. Ex Edward P. Warren Collection
Sale: CNG 76, Lot: 571. Estimate $200.
Closing Date: Wednesday, 12 September 2007.
Sold For $135. This amount does not include the buyer’s fee.
Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ., Nikonymos, Zeus- Athena | Tagged , , , , , , | Γράψτε ένα σχόλιο

CNG1. Nikonymos, Zeus- Athena


MESSENIA, Thouria. Circa 70-40 BC. Æ Hemiobol or Hexachalkon (22mm, 5.95 g, 4h). Nikonymos, magistrate. Diademed head of Zeus right / Athena standing facing, head left, holding spear and shield set on ground; NIKΩNYMOΣ to left, wreath to right. Grandjean pl. XXVI, 11; BCD Peloponnesos 825-6. VF, green patina, with some spots of red. Ex BCD Collection (not in previous BCD sales)
833636  Sale: CNG   Coinshop   ORDER  $385
Posted in ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ., Nikonymos, Zeus- Athena | Tagged , , , , , , | Γράψτε ένα σχόλιο

LHS2. Head of Demeter Rev. Zeus Ithomatas



Source LHS Numismatik AG
Auction Auction 96 (08.05.2006)
Lot 824  ( «  |  » )
Price 425 CHF (~346 USD)



ThouriaThe late 2ns–mid 1st century coinage of ThouriaEstimate: CHF 300.00Hemiobol or Hexachalkon (AE, 6.02 g, 21.5 mm, 12), c. late 2nd – early 1st century. Similar to the last. Grandjean Series II, pl. XXVI, 10 (this coin). SNG Cop 542-4. Extremely rare. Dark green and red patina. Very fine.




Posted in Head of Demeter Rev. Zeus Ithomatas, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ. | Γράψτε ένα σχόλιο

CNG1.Caracalla – Athena standing facing, holding phiale and spear


Sale: CNG 81, Lot: 2835. Estimate $100.
Closing Date: Wednesday, 20 May 2009.
Sold For $90. This amount does not include the buyer’s fee.

MESSENIA, Thuria. Caracalla. AD 198-217. Æ Assarion (5.45 g, 9h). Laureate, draped, and cuirassed bust right / Athena standing facing, head left, holding phiale and spear; [Λ to left], trace of A to right. BCD Peloponnesos 834.3. Fine, rough brown surfaces. Ex BCD Collection (not in LHS sale), purchased from Baldwin’s, December 1970.
Struck from the same obverse die as BCD Peloponnesos 834.5 and the following lot.
Posted in Caracalla, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 2ος - 3ος Αιώνας Μ.Χ. | Γράψτε ένα σχόλιο

LHS1. Head of Demeter Rev. Zeus Ithomatas



Source LHS Numismatik AG
Auction Auction 96 (08.05.2006)
Lot 823 ( « | » )
Price 600 CHF (~489 USD)
Hemiobol or Hexachalkon (AE, 8.16 g, 22 mm, 3), c. late 2nd – early 1st century. Head of Demeter to right, wearing grain wreath. Rev. Zeus Ithomatas striding right, hurling thunderbolt with his right hand and with eagle perched on his left wrist; to right, ear of grain. Grandjean Series II, pl. XXVI, 10. Pozzi 4204 (same dies). SNG Cop 544 (same obverse die). Extremely rare. Very dark green-black patina. Very fine.
The late Hellenistic coinage of Thouria has been given a preliminary study by Grandjean in her Messene volume (pp. 222-224). She divides it into three series, of which, oddly enough, her Series II comes first. It has very close stylistic parallels to the Messenian hemiobols signed by Dion (above, lots 736-738) and must be contemporary with them.
Posted in Head of Demeter Rev. Zeus Ithomatas, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ. | Γράψτε ένα σχόλιο,http://nomismataarxaiasthourias.wordpress.com/page/5/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!