Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση μεταξύ Συρίας - Τουρκίας

"Εγκλώβισαν" τουρκικό F-16 ραντάρ της Συρίας
Γράφει ο Λ. Λιγουριωτης


Σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του NTV, αναφέρεται ότι μετά την κατάρριψη του συριακού πολεμικού αεροσκάφους που υποστηρίζεται από την Τουρκία ότι παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, επικράτησε και σήμερα ένταση στον εναέριο χώρο μεταξύ των δυο χωρών.

Το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας -που "επενδύει", όπως φαίνεται στην ένταση- γνωστοποίησε ότι συριακό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα εγκλώβισε, επί 4,5 λεπτά, τουρκικό F- 16.

Στην ανακοίνωση του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας αναφέρθηκαν τα εξής:

«Κατά τη διάρκεια της περιπολίας, κατά μήκος της συνοριακής γραμμής Τουρκίας-Συρίας, σύστημα πυραύλου SA-5, εγκατεστημένο στη Συρία, εγκλώβισε επί 4 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα τουρκικό F- 16, όταν βρισκόταν πάνω από το Χατάι».

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας το συριακό μαχητικό συνετρίβη περίπου ένα χιλιόμετρο μέσα στο έδαφος της Συρίας ενώ ο πιλότος που έπεσε με αλεξίπτωτο στο συριακό έδαφος λέει ότι το μαχητικό χτυπήθηκε 7 μίλια μέσα στη Συρία.

Κάλυψη Γκιούλ

Στο μεταξύ σε δήλωσή του ο Προέδρος της Τουρκίας κ Γκιουλ, αναφορικά με τη Συρία, είπε «Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι σε επαγρύπνηση στη ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα, αναφορικά με την τελευταία επικίνδυνη κατάσταση. Οι ένοπλες δυνάμεις μας, που καθήκον τους είναι η προστασία των συνόρων μας, εκπλήρωσαν το καθήκον τους. Φυσικά είχε ανακοινωθεί ότι θα εφαρμοστούν οι κανόνες δέσμευσης. Κατά συνέπεια έγινε αυτό που έπρεπε».

Για εξαγωγή κρίσης μιλά η αντιπολίτευση

Αντίθετα με ανακοίνωση της η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για επίδειξη ισχύος του κ. Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την κατάρριψη του συριακού αεροπλάνου σε προεκλογική ομιλία

Ειδικότερα, κατηγορεί τον Τουρκο Πρωθυπουργό οτι εξάγει την κρίση στις γειτονικές χώρες, οδηγώντας τη χώρα σε πολεμική όξυνση με την Συρία, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα σκάνδαλα με τις μίζες μια εβδομάδα πριν τις εκλογές.
"Δεν επιθυμούμε αυτό να ανακοινώνεται από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις ως ένδειξη ηρωϊσμού. Γιατί; Γιατί είπαμε ότι ο κλέφτης δεν γίνεται ήρωας", είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κ.Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου.

Οξύς ήταν και ο υποψήφιος δήμαρχος της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη που δήλωσε υπέρ της ειρήνης και όχι υπέρ του πολέμου.
Ένταση και για το Μνημείο του Σουλεΐμάν Σαχ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου εχει προειδοποιήσει καθαρά ότι μπορεί η τουρκική κυβέρνηση να προκαλέσει κάποια σύρραξη με τη Συρία πριν από τις εκλογές, ίσως και να εισβάλει στη Συρία με αφορμή την προστασία του τάφου του Σουλεΐμάν Σαχ, του ιδρυτή του Σελτζουκικού κράτους, τον 11ο αιώνα, που βρίσκεται σε συριακό έδαφος. Πρόκειται μάλιστα για περιοχή όπου μαίνονται αυτή τη στιγμή οι μάχες μεταξύ του συριακού στρατού και ομάδων Ισλαμιστών αντικαθεστωτικών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Στο μεταξύ από ώρα σε ώρα λήγει το τελεσίγραφο της Αλ Κάιντα της Συρίας για την απόσυρση των Τούρκων φρουρών του Οθωμανικού μνημείου κοντά στο Χαλέπι 30 χιλιόμετρα μέσα στην Συρία και στις δυνάμεις τεθωρακισμένων που ήταν ήδη στα σύνορα έχουν προστεθεί και μονάδες των ειδικών δυνάμεων που περιμένουν εντολή να επέμβουν αν η ισλαμιστική οργάνωση προβεί σε επίθεση.

OnAlert,http://networkedblogs.com/VfaC1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!