Αλβανία: Η Συμφωνία για τη Θάλασσα με την Ελλάδα είναι αντισυνταγματική


albaniaΗ αλβανική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της, ότι η συμφωνία του 2009, για τα θαλάσσια σύνορα, μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας είναι αντισυνταγματική και δεν μπορεί να υπάρξει επικύρωσή της.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, παρά τις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς, η αλβανική πλευρά δεν θα αποδεχθεί την εφαρμογή της συμφωνίας, για τα χωρικά ύδατα που υπεγράφη πριν από πέντε χρόνια.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι είναι γνώστης του δημοσιεύματος των μέσων ενημέρωσης, για τις δηλώσεις του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας που επιδιώκει την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας του 2009, αλλά είπε ότι δεν υπήρξε επίσημο αίτημα από την ελληνική πλευρά για το θέμα αυτό.
Καθ’ ον χρόνο αναμένεται τις επόμενες ημέρες συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι το ελληνικό κράτος επιζητά μια λύση βασισμένη σε έναν πόλο, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της συμφωνίας καλής γειτονίας, χωρίς να διευκρινίζει την εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης και από τις δύο πλευρές.
Κατά την τελευταία συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι και Ευάγγελου Βενιζέλου, που έγινε στα Τίρανα τον περασμένο μήνα, δηλώθηκε ότι για την επίλυση του ζητήματος αυτού, θα ενεργοποιηθούν διμερείς επιτροπές, αλλά, μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί κανένα αποτέλεσμα.
albania
Η συμφωνία καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2009, αμφισβητήθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο κατόπιν πρότασης του Σοσιαλιστικού Κόμματος – SP, που ισχυρίστηκε ότι από τον καθορισμό των θαλάσσιων ορίων μεταξύ των δύο χωρών, η Αλβανία έχανε 354,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης.  http://national-pride.org/2014/03/17/%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%B8%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!