Η Τουρκία προτείνει Αναστασιάδη σε Αγκυρα και Ερογλου σε Αθήνα

Διαψεύδει η Λευκωσία χιαστί επισκέψεις-Συνάντηση Μερκελ-Κύπριου Προέδρου
Χασαπόπουλος Νίκος   Αυτό θα συμβεί (εάν τελικά γίνει αποδεκτό) για πρώτη φορά. Η Τουρκία πρότεινε να επισκεφθεί την Άγκυρα ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης και ταυτόχρονα να επισκεφθεί την Αθήνα ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντερβίς Έρογλου Την πρόταση της τουρκικής κυβέρνησης αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ακσάμ». Εδώ όμως υπάρχει μία ασάφεια ως προς τις τουρκικές προθέσεις. 
Η τουρκική κυβέρνηση δεν προσκαλεί τον κ. Αναστασιάδη ως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ως εκπρόσωπο των ελληνοκυπρίων. Και αυτό με βάση την πρόταση αυτή, οι επισκέψεις θα γίνουν με την ιδιότητά τους ως ηγέτες των δύο κοινοτήτων ταυτόχρονα.
Η τουρκική πρόταση όμως έχει και συνέχεια. Καλεί τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας να έχουν επαφές στην Κύπρο και με τις δύο κοινότητες. Με βάση αυτή την πρόταση, οι συναντήσεις θα γίνουν διαδοχικά στην πράσινη γραμμή με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.
Η Άγκυρα θεωρεί ότι οι κινήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των επισκέψεων των διαπραγματευτών για τις ενδοκυπριακές συνομιλίες στην Αθήνα και στην Άγκυρα, Ήταν επισκέψεις κυρίως ενημερωτικού χαρακτήρα, στις οποίες οι δύο πλευρές διαβίβασαν τις απόψεις τους για επίλυση του κυπριακού.
Αναστασιάδης συναντάται με την Μέρκελ

Ως σημαντική χαρακτηρίζουν τα κυπριακά ΜΜΕ, αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση τη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή στο Δουβλίνο (στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ) ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης και η Καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Άγκελα Μέρκελ. Και τούτο γιατί στην ατζέντα των συνομιλιών δεν θα βρεθεί μόνον το κυπριακό, που οι προσπάθειες επίλυσής του έχουν αναζωπυρωθεί, αλλά και το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.
Μαυρογιάννης: Στα «βαθιά» οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό



Στα «βαθιά» έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών στο Κυπριακό, σύμφωνα με δήλωση του ελληνοκύπριου διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι συζητούνται ταυτόχρονα όλα τα κεφάλαια και τα θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές.
Αναφερόμενος στις επαφές του στην Άγκυρα, ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι διαπίστωσε πως στην όλη επιχειρηματολογία της Τουρκίας επικρατούσε η ιδέα μιας νέας προσέγγισης των πραγμάτων, η οποία αν όντως επιβεβαιωθεί στην πράξη, μπορεί να δημιουργεί κάποιες ευκαιρίες για λύση.
Στο μεταξύ, ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουρτρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι ύστερα από συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, έγινε καθαρότερη η εικόνα για το είδος της λύσης που επιδιώκουν οι δύο πλευρές.
Τόνισε, επίσης, ότι επί κάποιων ζητημάτων υπήρξε καλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών, λέγοντας ότι συζητήθηκαν θέματα εκλογής της ομόσπονδης κυβέρνησης, των ομόσπονδων αρχών και ζητήματα που αφορούν το περιουσιακό.
Ο Κουρτρέτ Οζερσάι ανέφερε, τέλος, πως αν ο στόχος είναι ένας «ομόσπονδος συνεταιρισμός» -κατά την έκφρασή του- δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εξευρεθεί λύση.
Διαψεύδει η Λευκωσία τις χιαστί επισκέψεις Αναστασιάδη - Έρογλου
Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Κασουλίδης διέψευσε ότι η Τουρκία πρότεινε επίσκεψη του κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη στην Άγκυρα και επίσκεψη του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στην Αθήνα.
Σχολιάζοντας σχετικές πληροφορίες, τις οποίες ανέγραψε τουρκική εφημερίδα, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι αυτή η περίοδος δεν προσφέρεται για συμβολισμούς και ότι ακόμα κι αν υπήρχε τέτοια πρόταση, δεν θα γινόταν αποδεκτή.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως «θα πρέπει να μείνουμε στο σχήμα των επισκέψεων των διαπραγματευτών στην Αθήνα και την Άγκυρα αντίστοιχα και να δούμε πώς προχωρεί».
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κυπριακό, λέγοντας πως είναι γεγονός και θεωρείται ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προθυμοποιείται να βοηθήσει όχι εκ του παρασκηνίου.
«Η βοήθεια αυτή αφορά στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, αλλά και επί της ουσίας των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία πιθανόν να συμφωνηθούν παράλληλα»είπε ο κ. Κασουλίδης.
Σχολιάζοντας, τέλος, πληροφορίες ότι είναι δυνατόν εντός του Μαρτίου να συναντηθούν ο κύπριος πρόεδρος με τον Ντερβίς Έρογλου, είπε πως ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει κανένα πρόβλημα και είναι καλό να συναντά τον τουρκοκύπριο ηγέτη κατά τακτά, αλλά αραιά διαστήματα.
ΒΗΜΑ,http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/03/blog-post_5633.html#more

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!