Αλβανία: Η Συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα πρέπει να γίνει από το μηδέν



Ο πρώην πρέσβης της Αλβανίας στον ΟΗΕ, Ξενοφών Κρισάφι- Ksenofon Krisafi, πιστεύει ότι δεν πρέπει να ‘διορθωθεί’ η  συμφωνία του 2009, αλλά να συζητηθεί μια νέα

Μάρτιος 23, 2014.

Ο Ξενοφών Κρισάφι, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με την Ιταλία, σε συνέντευξή στην αλβανική εφημερίδα ‘Σέκουλι’, ισχυρίζεται ότι η Αλβανία και η Ελλάδα πρέπει να συζητήσουν εκ νέου για μια συμφωνία για τη θάλασσα.


«Οι Αλβανοί απέρριψαν τη λεγόμενη συμφωνία και η Αθήνα μέσα από μια δημαγωγική γλώσσα ‘συμβουλεύει’ τους Αλβανούς να την επικυρώσουν, επειδή έχει ετοιμασθεί ‘με τη μέγιστη προσοχή για το συμφέρον τους’. Τέτοιες ενέργειες οι οποίες επίμονα επαναλαμβάνονται φαίνονται ότι ενθαρρύνουν τη λάθος νοοτροπία ότι οι Αλβανοί πάσχουν από ιστορική αμνησία», είπε ο καθηγητής και συνέχισε:

«Τώρα οι καιροί έχουν αλλάξει, δεν βρισκόμαστε στο 1864 όταν κυριαρχούσε η Μεγάλη Ιδέα, ούτε στα 1878, ή στα 1912-13 και ούτε σε συνδιασκέψεις ειρήνης για τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο ή τον Δεύτερο, όταν η Αλβανία λειτουργούσε ως λάφυρο πολέμου».

Να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις

Πρέπει να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις, χωρίς να αγγίζουμε τα πρωτόκολλα της Φλωρεντίας των ετών 1913 και 1925.

Ο στόχος πρέπει να είναι να καθορίσουμε την έκταση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό θα καθοριστεί με την ελεύθερη βούληση των δύο μερών και προς το αμοιβαίο συμφέρον τους, βάσει της Σύμβασης της Βιέννης «για το Δίκαιο των Συνθηκών» του 1969, τη Σύμβαση του Montego bay «για το Δίκαιο της Θάλασσας» του 1982 καθώς και την πλούσια  και ενδιαφέρουσα πρακτική του Διεθνούς Δικαστηρίου και άλλων διεθνών δικαστηρίων, επεσήμανε ο Ξενοφών Κρισάφι.

--


http://www.echedoros-a.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!