Η Κριμαία συγκλονίζεται από τις τελευταίες εξελίξεις

Η Κριμαία συγκλονίζεται από τις τελευταίες εξελίξεις
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Κριμαία... Η στρατηγικής σημασίας χερσόνησος συγκλονίζεται από τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς κρίνεται το μέλλον των κατοίκων της, οι οποίοι εμφανίζονται να επιθυμούν την απόσχιση από την Ουκρανία.

Ο ηγέτης του φιλο-ρωσικού περιφερειακού κοινοβουλίου στην Κριμαία δεσμεύτηκε το Σάββατο ότι η περιοχή θα αποτελέσει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας πριν από το τέλος του μήνα, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.



«Η διαδικασία μετάβασης σε μια νέα νομική δομή είναι περίπλοκη. Αλλά υποθέτουμε ότι όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων Itar-Tass.

20.42 Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ότι «επιθυμεί να εξευρεθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση» στην Ουκρανία, όπως ανέφερε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ έπειτα από μια τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

19.41 Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο βρίσκεται «στο πλευρό της Ουκρανίας». Μάλιστα, απαίτησε από τη Ρωσία να τηρήσει τις «διεθνείς δεσμεύσεις της» σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα σε γερμανική εφημερίδα.

18.24 Η Μέρκελ και ο Ερντογάν συμφώνησαν ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης στην Κριμαία πρέπει να εξαλειφθεί και ότι το δημοψήφισμα το οποίο σχεδιάζεται να διεξαχθεί την 16η Μαρτίου στην Κριμαία είναι «εξαιρετικά αμφιλεγόμενο» και «παράνομο», σύμφωνα με μια κοινή της ανακοίνωση η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα από τη γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο.

17.58 Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ ενημέρωσε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα, ότι το προγραμματισμένο για τις 16 Μαρτίου δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωσή της ή μη με τη Ρωσία παραβιάζει το σύνταγμα της Ουκρανίας και είναι αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο.

16.27 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι: «Οι κινήσεις των φιλο-ρωσικών αρχών στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας ήταν σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο».

15.36 Τα ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποιούν ασκήσεις σε στρατιωτικές βάσεις, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για την αποστολή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον εκτελώντα χρέη υπουργού Άμυνας Ιχόρ Τενιούκ.

15.10  Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα την Ουάσινγκτον για συνομιλίες σχετικά με την κρίση στην Κριμαία, όπως επιβεβαίωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

12.33 Οι οι ηγέτες των διαδηλωτών στην Ουκρανία, καθώς λαμβάνουν θέσεις στη νέα κυβέρνηση της χώρας, κάποιοι εξ αυτών έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με τους δεσμούς τους με ακραίους νεοφασίστες.

11.31 Οι Ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μια βάση της συνοριοφρουράς στη δυτική Κριμαία παγιδεύοντας 30 μέλη της υπηρεσίας στο εσωτερικό, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των συνοριοφρουρών.

04.36 Ο ηγέτης του φιλο-ρωσικού περιφερειακού κοινοβουλίου στην Κριμαία δεσμεύτηκε το Σάββατο ότι η περιοχή θα αποτελέσει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας πριν από το τέλος του μήνα, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

01.38 Το ανώτατο σώμα ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το ίδιο αλλά και το εθνικό πρακτορείο Ειδήσεων έχουν πέσει θύματα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

00.37 Ο ηγέτης της ουκρανικής ακροδεξιάς Ντμίτρο Γιάρος ανακοίνωσε χθες ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

22.28 Προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία θα κλείσει κάθε δίοδο για διπλωματική λύση, τόνισε ο Κέρι στον Λαβρόφ σε επικοινωνία που είχαν, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

21.17  Η δημόσια επιχείρηση πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ξαναρχίσει τη μεταφορά πυρηνικού καυσίμου προς την Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας.

20.52 Ο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με 6 ξένους ηγέτες, με θέμα τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία.

20.23 Ουκρανικό αεροσκάφος της συνοριοφρουράς δέχθηκε πυρά ενώ πετούσε σε ύψος περίπου 1.000 μέτρων, κοντά στα σύνορα της Κριμαίας.

19.42 Ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Γκίντερ Έτινγκερ εκτιμά πως η Ρωσία δεν θα διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του.

19.27 Γαλλία και ΗΠΑ σχεδιάζουν να λάβουν, ελλείψει προόδου, νέα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία των Ολάντ και Ομπάμα.

18.25 Ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή με περίπου 50 φορτηγά μεταφοράς στρατιωτών κατευθύνονται σε βάση κοντά στην Συμφερούπολη της Κριμαίας.

17.51 Περίπου 50 στρατιωτικοί παρατηρητές από 28 χώρες-μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη επιστρέφουν οδικώς από σημείο ελέγχου της Β. Κριμαίας στη βάση τους, στην ουκρανική πόλη Κέρσον μετά τα προειδοποιητικά πυρά που δέχτηκαν, ανακοίνωσε ο ΟΑΣΕ.

17.39 Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν και ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Μόσχα Βλαντίμιρ Γιελτσένκο συναντήθηκαν στη Μόσχα όπου είχαν συνομιλίες.

Ήταν οι πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών από την έναρξη της κρίσης στη χερσόνησο της Κριμαίας, επιβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν σε μία ειλικρινή ατμόσφαιρα, αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

16.02 Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δέχτηκαν προειδοποιητικά πυρά σε σημείο ελέγχου όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στην χερσόνησο της Κριμαίας, ανακοίνωσε ο ΟΑΣΕ.

15.23 Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ραντοσλάβ Σικόρσκι δήλωσε ότι η Πολωνία προχώρησε στην εκκένωση του προξενείου της στην Κριμαία λόγω των επεισοδίων από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει την περιοχή.
Real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!