Ομπάμα καλεί Πούτιν να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία

 

Ομπάμα καλεί Πούτιν να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία
Ο Ομπάμα είχε 90λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ουάσινγτκτον
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχε το Σάββατο ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον κάλεσε να αποσύρει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία.
Ο αμερικανός πρόεδρος είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι η Ρωσία προέβη σε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας με την αποστολή δυνάμεων στην Κριμαία και προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σχετική του ανακοίνωση.
Η συνομιλία των δύο ηγετών κράτησε 90 λεπτά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία και προειδοποίησε για μια αυξανόμενη διεθνή απομόνωση, εάν η Ρωσία συνεχίσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προέτρεψε τον Πούτιν να συνομιλήσει ειρηνικά με τις αρχές του Κιέβου.
Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας της G8 στο Σότσι της Ρωσίας.
Και ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ προειδοποήσε ότι θα αποσύρει τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής στο Σότσι, ενώ ανακλήθηκε και ο καναδός πρεσβευτής στη Μόσχα.
Την ίδια ώρα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι προειδοποίησε ότι η ενέργεια της Μόσχας να αναπτύξει στρατεύτα στην Κριμαία απειλεί «την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή και θα μπορούσε να έχει «βαθιές» επιπτώσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσια.
Ο Κέρι, επίσης, ενημέρωσε για μια κοινή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του, υπουργούς Εξωτερικών, κυρίως ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να «συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους».
Η απάντηση του Πούτιν
Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη δυνατότητα της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

«Σε απάντηση για τις εκφρασμένες ανησυχίες από τον Ομπάμα σχετικά με τα σχέδια για την πιθανή χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές για τη ζωή και την υγεία των ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών μας στην ουκρανική επικράτεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και αυτά των ρωσόφωνων που ζουν εκεί» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!