Ετοιμάζουν κάτι στη Συρία οι ΗΠΑ, απάντηση στη Ρωσία;

«Κακήν κακώς» οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τη λειτουργία της πρεσβείας και τα προξενεία της Συρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, δίνοντας εντολή στο προσωπικό τους που δεν έχει αμερικανική υπηκοότητα, ή δεν κατοικεί μόνιμα, να αποχωρήσει άμεσα από τη χώρα.
Επίσημη δικαιολογία για την κίνηση αυτή, είναι τα «πολεμικά εγκλήματα που εξακολουθεί να διαπράττει το καθεστώς Άσαντ», όπως ανέφερε ο Αμερικανός ειδικός διαπραγματευτής για τη Συρία, Ντάνιελ Ρούμπισταϊν.
Το ερώτημα είναι όμως, εάν πίσω από την κίνηση των Αμερικανών, κρύβεται μια προσπάθεια άσκησης πίεσης στη Ρωσία, καθώς οι δύο δυνάμεις κάνουν τις κινήσεις τους στη διπλωματική σκακιέρα, με τη Μόσχα να βρίσκεται συνεχώς ένα τουλάχιστον βήμα μπροστά και η αμερικανική «αποτροπή» να έχει καταρρεύσει.

Η αμερικανική κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τις κατηγορίες των Ρεπουμπλικανών, ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας να τηρήσει η χώρα όσα θεωρούσε και είχε ορίσει ως «κόκκινη γραμμή», δεν ξέχασαν τη διπλωματική ήττα που υπέστησαν (έτσι έχει γίνει τουλάχιστον αντιληπτή).
Η υποψία εν ολίγοις είναι, μήπως τώρα που ο Ρώσος πρόεδρος «τραβά το σκοινί» στην Ουκρανία και την άμεση γεωγραφική περιφέρεια της χώρας του, οι ΗΠΑ επιχειρήσουν με τον τρόπο αυτό να του υπενθυμίσουν, ότι έχει και άλλα ανοικτά γεωπολιτικά μέτωπα, τα οποία μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης, ενώ οι ρωσικές δυνατότητες να ασκήσει παρόμοια πολιτική είναι περιορισμένες.

Προφανώς, θα πρέπει να αναμένουμε την ανάπτυξη αυτ;ών των πρωτοβουλιών για να κρίνουμε. Αυτό που είναι όμως δεδομένο, είναι η ασφυκτική πίεση στο εσωτερικό των ΗΠΑ για μια κίνηση που θα «ισοφαρίσει» τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί διεθνώς από τις εξελίξεις στην Κριμαία. Και αυτό είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητικό…                                                      http://www.defence-point.gr/news/?p=98348

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!