Ομπάμα: Παράνομο το δημοψήφισμα για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία

Ομπάμα: Παράνομο το δημοψήφισμα για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία                                                                                         «ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΑΝ ΕΤΣΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ»

Παράνομη χαρακτήρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο. «Η εποχή που τα σύνορα μπορούσαν να αλλάζουν, αψηφόντας τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες, έχει περάσει ανεπιστρεπτί» δήλωσε χαρακτηριστικά, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στη Μόσχα.

«Το δημοψήφισμα που προτάθηκε για το μέλλον της Κριμαίας παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο. Οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της Ουκρανίας θα πρέπει να περιλαμβάνει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια μιας σύντομης παρέμβασής του από τον Λευκό Οίκο.
«Το 2014, η εποχή που τα σύνορα μπορούσαν να αλλάζουν αψηφώντας τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες έχει περάσει ανεπιστρεπτί», διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος, η κυβέρνηση του οποίου ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την επιβολή περιορισμών στην παροχή βίζας σε Ρώσους σε απάντηση «στην παραβίαση από τη Ρωσία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», ενώ άνοιξε τον δρόμο και για το πιθανό πάγωμα πόρων.
«Την ώρα που λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα, θέλω να πω ξεκάθαρα ότι υπάρχει και ένας τρόπος να επιλύσουμε την κρίση σεβόμενοι τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ουκρανών», πρόσθεσε ο Ομπάμα.
Ο ίδιος ζήτησε «οι διεθνείς παρατηρητές να μπορέσουν να πάνε παντού στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, ώστε να διασφαλίσουν ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των Ουκρανών, μεταξύ αυτών και των ρωσώφωνων, αλλά και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής κυβέρνησης».
Το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διεξαγάγει το κοινοβούλιο της Κριμαίας με ερώτημα την ένταξη της Αυτόνομης Δημοκρατίας στην Ρωσική Ομοσπονδία είναι εντελώς παράνομο και παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα, είχε δηλώσει νωρίτερα και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.
Ανάλογη ήταν η αντίδραση και των ευρωπαίων ηγετών που πραγματοποίησαν έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες, αποφασίζοντας την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, εάν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία και δεν προχωρήσει σε διάλογο με την νέα ηγεσία στο Κίεβο.
Το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε το κοινοβούλιο της Κριμαίας ότι θα διεξαχθεί με ερώτημα την ένταξη της Αυτόνομης Δημοκρατίας στην Ρωσική Ομοσπονδία είναι «παράνομο και ασύμβατο με το σύνταγμα της Ουκρανίας», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.
Μιλώντας μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η Μέρκελ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στο Κρεμλίνο: «Καταδικάζουμε την παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας στην Κριμαία και θεωρούμε ζωτικής σημασίας την εδαφική της ακεραιότητα».
Η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αν αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Αν η Ρωσία (...) λάβει μέτρα που θα αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία, αν αμφισβητήσει την εδαφική της ακεραιότητα, θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα αφορούν τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας σε αρκετούς οικονομικούς τομείς», σημείωσε.
Εξάλλου ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε το Κρεμλίνο ότι οι Ρώσοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν το πάγωμα πόρων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, αν δεν προχωρήσουν σε άμεσες συζητήσεις με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση.
«Όσα συνέβησαν στην Κριμαία είναι απαράδεκτα και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε φυσιολογικές σχέσεις με τη Ρωσία», επεσήμανε ο Κάμερον μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου. Εξήγησε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει «σχετικά γρήγορα» στο πάγωμα πόρων και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, αν η Ρωσία δεν σημειώσει προόδους στις συνομιλίες της με τις ουκρανικές αρχές.
Ο ίδιος σημείωσε ότι αν η Ρωσία προχωρήσει περισσότερο στην Ουκρανία ή προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει και άλλο τη γειτονική της χώρας, θα υπάρξουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για τη Μόσχα.
Πάντως ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι οι αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία ενδέχεται να μην πάνε τόσο μακριά όσο θα ήθελαν κάποιοι.
«Οι συζητήσεις ήταν θυελλώδεις», δήλωσε ο Τουσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες. «Ίσως να μην ικανοποιηθούν όλοι, αλλά καταφέραμε περισσότερα απ' όσα θα περιμέναμε λίγες ώρες νωρίτερα», πρόσθεσε. Σημείωσε επίσης ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τις προετοιμασίες για τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη σύνοδο της Ομάδας των 8 (G8) που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι.              http://www.ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!