Εισαγγελέας Νικολούδης: Οι τράπεζες είναι εγκληματίες χωρίς καλάσνικοφ και μάσκες


Διαφθορά παντού, σε όλες τις τράπεζες που έδιναν δάνεια γνωρίζοντας ότι δεν θα ξεπληρωθούν και μάλιστα είχαν αποκλειστικά ως σκοπό το προσωπικό οικονομικό όφελος. Βαριές κουβέντες που όμως αντικατοπτρίζουν την αλήθεια από το στόμα του πλέον ειδικού, του εισαγγελέα Παναγιώτη Νικολούδη, του προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Τα λόγια αυτά δεν τα είπε ο εισαγγελέας σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ, ή σε... πηγαδάκι, τα είπε μέσα στη Βουλή και αυτό από μόνο του δίνει τεράστια σημασία στα λεγόμενά του.

Αναλύοντας τον τρόπο που λειτουργούσαν οι τράπεζες που χορηγούσαν «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Νικολούδης χρησιμοποίησε πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς. Υποστήριξε ότι ο τρόπος λειτουργίας των τραπεζών αυτών έφερε στο φως ένα καινούργιο μοντέλο εγκληματία με σπουδές στο ξέπλυμα χρήματος. Ο Παναγιώτης Νικολούδης, τόνισε πως όλες οι ληστείες που έχουν γίνει, όσα χρόνια είναι εισαγγελέας, δεν φτάνουν το αντικείμενο του εγκλήματος σε μια και μόνο τράπεζα και στη συνέχεια είπε πως οι τράπεζες αυτές χωρίζονται σε δυο κατηγορίες

“Αυτοί οι εγκληματίες δεν έχουν καλάσνικοφ και μάσκες, άλλα ΜΜΕ. Καθένας απ´ αυτούς ή είχε δικό του ΜΜΕ -εφημερίδα ή κανάλι- η είχε μισθώσεις ΜΜΕ. Παντού υπάρχει διαφθορά και παντού υπάρχει διαπλοκή. Όσον αφορά τη διαπλοκή στις άλλες χώρες το τρίγωνο είναι οικονομική ελίτ, πολιτική ελίτ και ΜΜΕ. Εδώ είναι ανάποδα: οικονομική ελίτ, ΜΜΕ και τρίτη η πολιτική ελίτ. Τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής παίζουν μειωμένο ρόλο. Τα πολιτικά πρόσωπα παίζουν τριτεύοντα ρόλο στη διαπλοκή”, είπε ο εισαγγελέας και έβαλε πρώτη πρώτη στη λίστα της διαφθοράς την Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, τη FBB του Βίκτορα Ρέστη και την τράπεζα Χαλκίδας.
“Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τράπεζες λειτουργούσαν και ό,τι έκαναν το έκαναν για να ωφεληθούν οικονομικά οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των τραπεζών”, είπε ο κ. Νικολούδης, βάζοντας σε δεύτερη κατηγορία το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την τράπεζα Πελοποννήσου, οι οποίες χορηγούσαν δάνεια κυρίως σε επιχειρηματίες που δεν τα επέστρεφαν ποτέ.
“Όλο αυτό ήταν οργανωμένο, υπήρχε συνολικός σχεδιασμός που ξεκίνησε το 2007 και κορυφώθηκε το 2009. Είχαμε ντελίριο εγκληματικών πράξεων. Η δράση ήταν μεθοδευμένη και από πίσω λειτούργησαν νομικά επιτελεία” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φερετζές τα δάνεια, τα λεφτά πήγαιναν αλλού...
Πως λειτουργούσε το σύστημα με τα δάνεια; Ένα πολύ απλό κόλπο που ξεσκέπασε ο εισαγγελέας.
Καταρχήν, όποιος έπαιρνε δάνειο, φρόντιζε να κρύψει τα περιουσιακά του στοιχεία, δείχνοντας τεχνηέντως ότι είναι κακοί δανειολήπτες. Ο όλος σχεδιασμός ήταν να φαίνεται ότι κάποιοι παίρνουν δάνεια που στη συνέχεια δεν μπορούν να πληρώσουν. Το θέμα είναι ότι σε αυτό το στάδιο, οι έρευνες δεν κατάφεραν να εισχωρήσουν σε βάθος. Φάνηκε μόνο ότι τα δάνεια ήταν η προκάλυψη, τα λεφτά πήγαιναν αλλού...

“Συγκεντρώνουμε πληροφορίες από οπουδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς από τράπεζες, χρηματιστήρια κλπ. Τα διασταυρώνουμε και κάνουμε μια αντιπαραβολή των στοιχείων που βρήκαμε με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων των αντίστοιχων ελεγχόμενων προσώπων. Αυτό μας έχει δώσει έναν ποταμό πληροφοριών ένα θησαυρό πληροφοριών” ανέφερε ο κ. Νικολούδης όσον αφορά της φοροδιαφυγή και συνέχισε: “Αν αυτό το είχαν αξιοποιήσει όλες οι υπηρεσίες, θα είχαμε κάνει πάρα πολλά πράγματα. 

Θα είχαμε πετύχει τον πειθαναγκασμό κάποιων ανθρώπων, που χρωστάνε φόρους και δεν πληρώνουν γιατί η διαβίβαση αυτών των πληροφοριών πάνε προς το ΣΔΟΕ, όμως, οι εφορίες δεν είναι έτοιμες ακόμη να δεχτούν τις πληροφορίες που έχουμε. Για να μην υπερφορτώσουμε το ΣΔΟΕ δίνουμε με το σταγονόμετρο αυτές τις πληροφορίες. Έχουμε περίπου 10.000 πληροφορίες για υποθέσεις υπό έλεγχο στη διάθεσή μας και στέλνουμε μόνο στο ΣΔΟΕ γιατί δεν μπορούμε να στείλουμε πουθενά αλλού”.


Πηγή: http://www.logiosermis.net/2014/03/blog-post_7947.html#ixzz2wR8PpAk3

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!