To Πριγκιπάτο της Σεμπόργκα


Το πριγκιπάτο των 14 τετραγωνικών χιλιομέτρων το οποίο αυτοαποκαλείται μικροέθνος. Μέσα στην βορειοδυτική Ιταλία...

Ο μικρός δήμος της Σεμπόργκα βρίσκεται στην επαρχία της Ιμπέρια, στην περιφέρεια της Λιγουρίας. Η Ιταλία δεν αναγνωρίζει το πριγκιπάτο, το οποίο ουσιαστικά περιτριγυρίζει την μικρή πόλη της Σεμπόργκα...



 Σύμφωνα με έγγραφα που βρίσκονται στο Βατικανό, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα η πόλη της Σεμπόργκα είχε γίνει μέρος του φέουδου των Κόμητων της Ventimiglia. Το έτος 954 έγινε περιουσία των Βενεδικτίνων μοναχών του αββαείου Λερίν και το 1079 ο Ηγούμενος της Μονής ανέλαβε την εξουσία του Πριγκιπάτου της Σεμπόργκα. 





 Στις 20 Ιανουαρίου 1729, το ανεξάρτητο πριγκιπάτο πωλήθηκε στην δυναστεία της Σαβοΐας και έγινε προτεκτοράτο της. Στη συνέχεια, το 1815, το Συνέδριο της Βιέννης, παρέβλεψε τη Σεμπόργκα στην αναδιανομή των ευρωπαϊκών εδαφών μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους, και δεν υπήρξε καμία αναφορά του πριγκιπάτου στην πράξη της Ενοποίησης με το Βασίλειο της Ιταλίας το 1861.




Βασικό επιχείρημα του Giorgio Carbone για την ίδρυση της Seborga το 1963, ως ανεξάρτητο κράτος, ήταν το γεγονός ότι η εν λόγω πώληση δεν δηλώθηκε από τους νέους ιδιοκτήτες του (Ιταλικό Κράτος), με αποτέλεσμα το πριγκιπάτο να υπάγεται σε μια νόμιμη γκρίζα ζώνη.




 Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Giorgio Carbone άρχισε να προωθεί την ιδέα ότι η Σεμπόργκα μπορεί να διατηρήσει την ιστορική της ανεξαρτησία ως πριγκιπάτο. Από το 1963 οι κάτοικοι της Seborga πεπεισμένοι από τα επιχειρήματα αυτά, εκλέγουν τον Carbone ως "αρχηγός του κράτους". Στη συνέχεια ανέλαβε τον αυτοαποκαλούμενο τίτλο "Τζόρτζιο Α', πρίγκιπας της Σεμπόργκα", τον οποίο κατείχε μέχρι το θάνατό του το 2009.




 Η θέση του Carbone επικυρώθηκε στις 23 Απριλίου του 1995, όταν οι κάτοικοι του Πριγκιπάτου ψήφισαν 304 υπέρ, 4 κατά, για τη σύνθεση του πριγκιπάτου και υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ιταλία.




 Ο Carbone βασίλεψε μέχρι το θάνατό του στις 25 Νοεμβρίου 2009. Ο διάδοχός του Marcello Menegatto εξελέγη στις 25 Απριλίου του 2010 και στέφθηκε στις 22 Μαΐου 2010.




 Το πριγκιπάτο έχει ένα μεγάλο αριθμό επίτιμων προξένων σε όλο τον κόσμο. Αναγνωρίζονται και προωθούνται από την κυβέρνηση της Σεμπόργκα. Έχουν το ρόλο της ευαισθητοποίησης κυβερνήσεων και πολιτών άλλων εθνών για τον αγώνα του πριγκιπάτου για ανεξαρτησία.




 Χάρη στη δημοσιότητα του ως πριγκιπάτο, ο τουρισμός αυξήθηκε. Το ιστορικό κέντρο της πόλης του πριγκιπάτου αποκαταστάθηκε, διασφαλίζοντας ότι οι χάρες του θα προστατεύονται από την εμπορική υπερανάπτυξη.




 Ένα τοπικό νόμισμα, το Luigino, εκδόθηκε στο διάστημα 1994 - 1996. Το Luigino γίνεται αποδεκτό μέσα στην πόλη ως ένα είδος κουπονιού. Δεν έχει καμία νομική αξία.




 Η αξία του Luigino είναι καθηλωμένη στα 6 δολάρια, η οποία θα είναι η υψηλότερη νομισματική μονάδα του κόσμου αν γίνει αποδεκτό ως ένα επίσημο νόμισμα.





























 Το επίσημο site της Σεμπόργκα: principatodiseborga.com







 Το θέμα προτάθηκε από τον Θοδωρή Δήμο,
και τον ευχαριστούμε θερμά.http://news.youropia.gr/post.php?id=62074

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!