Το τέλος των καρδιακών προσβολών

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins μπορεί να βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην εξάλειψη των εξουθενωτικών ασθενειών της καρδιάς στους ανθρώπους, ιδίως αυτών που προκαλούνται από την υπερβολική συγκέντρωση της χοληστερόλης. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Circulation δείχνει ότι ένα συνθετικό φάρμακο μειώνει και μπορεί ακόμη και να εξαλείψει τις επιπτώσεις από την υψηλή περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής χοληστερόλης διατροφή. Και αν το φάρμακο είναι ωφέλιμο για την καρδιά και τον εγκέφαλο πιο συγκεκριμένα, ολόκληρο το σώμα μπορεί να επωφεληθεί από αυτή την εξέλιξη.
«Επηρεάζεται ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα» σχολιάζει η Ekaterina Pesheva, εκπρόσωπος του Johns Hopkins. «Ο λόγος που ανησυχούμε για την καρδιά και τον εγκέφαλο είναι γιατί αυτά είναι τα κέντρα που καταλήγουν να είναι τα πιο εξουθενωτικά για την ανθρώπινη ζωή, όταν επηρεάζονται από τα λιπαρά».
Η μελέτη δείχνει ότι το νέο φάρμακο υπό εξέταση, που είναι γνωστό σήμερα ως D- PDMP, αλλάζει τον τρόπο μεταβολισμού του λίπους και εξαλείφει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και καρδιακής νόσου. Το φάρμακο σταματά την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης, μια λέξη που αναφέρεται στην σκλήρυνση των αρτηριών. Η αθηροσκλήρωση βασίζεται στη συσσώρευση λίπους και χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία και είναι η κύρια αιτία των καρδιακών προσβολών σε ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα, η αθηροσκλήρωση είναι η Νο 1 αιτία θανάτου σε ανθρώπους (ίσως ένα ελάχιστα γνωστό γεγονός σε έναν κόσμο γεμάτο πείνα, πολέμους και εγκληματικότητα). Η αθηροσκληρωτική καρδιακή νόσος είναι ο πιο κοινός τύπος καρδιακής νόσου και αναπτύσσεται όταν το λίπος συσσωρεύεται στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας τα δύσκαμπτα και σκληρά. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο.
Άλλα είδη καρδιακής νόσου περιλαμβάνουν τη δομική καρδιακή νόσο - ανθρώπους που γεννήθηκαν με δυσπλασίες της καρδιάς, το οποίο είναι σπάνιο, και καρδιακή ανεπάρκεια (ως επί το πλείστον ένα αποτέλεσμα κακής λειτουργίας του καρδιακού μυός, η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρυνσης. Μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλες συνθήκες, όπως ιογενείς λοιμώξεις της καρδιάς) θα ωφεληθούν επίσης από αυτή την εξέλιξη.

Ο δρ Subroto Chatterjee, καθηγητής στο Johns Hopkins Medicine, ήταν επικεφαλής της έρευνας και της ανάπτυξης αυτού του προγράμματος. «Αθηροσκληρωτικός, στην καθομιλουμένη, σημαίνει φραγμένα αγγεία, ή αγγεία με συσσώρευση λίπους» σχολιάζει ο δρ Chatterjee. «Και αυτή η έρευνα ήταν αρκετά δύσκολη», είπε, «αλλά αισθανόμαστε σαν να είμαστε αρκετά τυχεροί με τις εξελίξεις εδώ».
Ο δρ Chatterjee και η ομάδα του διαπίστωσε ότι το D- PDMP εξαλείφει σχεδόν ολοκληρωτικά τη συσσώρευση της χοληστερόλης σε ζωτικές περιοχές του σώματος. Ίσως η πιο αξιοσημείωτη πτυχή αυτών των νέων εξελίξεων είναι ότι η ένωση που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της αθηροσκλήρωσης είναι μια ευρέως διαθέσιμη, τεχνητή ένωση. Οι ερευνητές δοκίμασαν το φάρμακο σε ποντίκια και κουνέλια. Οι ποντικοί ήταν γνωστό ότι έχουν καρδιακά προβλήματα και τα κουνέλια ήταν γνωστό ότι έχουν υγιή καρδιές. Αυτό περιπλέκει τη μελέτη, μόνο και μόνο επειδή η ομάδα ελέγχου των ειδών δεν είναι συγκεκριμένη σε ένα καρδιαγγειακό σύστημα. Οι ερευνητές τάισαν και τα δύο είδη με υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλή χοληστερόλη τροφή.
Πράγματι, αυτή η δίαιτα εγγυάται σχεδόν την αρτηριοσκλήρωση σε αυτά τα διαγονιδιακά/ μεταλλαγμένα ποντίκια, καθώς αδυνατούν να χειριστούν την χοληστερόλη», δήλωσε ο δρ Chatterjee. «Σε αυτά τα ζώα, αυτή τη δίαιτα ενέχει κίνδυνο της ασθένειας σχεδόν 100 %. Υπάρχει μια πιθανότητα στις τέσσερις το παιδί σας να έχει υψηλή χοληστερόλη. Τα υγιή άτομα έχουν μία στις δύο πιθανότητες για ασυνήθιστα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα», είπε. «Περισσότεροι από 70 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υψηλή χοληστερόλη, σύμφωνα με το CDC».
Ο έλεγχος της χοληστερόλης είναι ένα αμφιλεγόμενο πεδίο στην ιατρική έρευνα, επειδή οι παρενέργειες των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του θέματος μπορεί να είναι επικίνδυνες. «Είναι πάντα πολύ σημαντικό όταν εμφανίζεται ένας νέος μηχανισμός για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης και των καρδιακών παθήσεων» δήλωσε ο καρδιολόγος του Johns Hopkins, John McEvoy, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα. «Αυτή η οδός και η νέα θεραπεία είναι πολύ συναρπαστικά. Ωστόσο, το επόμενο βήμα για αυτούς τους ερευνητές θα πρέπει να είναι το να μην υπάρχουν παρενέργειες του φαρμάκου που είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο».
Ο δρ Chatterjee δήλωσε ότι η πραγματική ανάπτυξη του φαρμάκου χρειάζεται ακόμα περίπου πέντε χρόνια. Όπως το έθεσε με απλά λόγια: « Φανταστείτε ότι έχουν φράξει τα υδραυλικά λόγω σκουπιδιών. Παρόμοια απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων μας συμβαίνει λόγω του λίπους και της χοληστερόλης με την πάροδο του χρόνου. Το φάρμακό μας, ελπίζουμε, θα εμποδίσει ή θα καθυστερήσει την αύξηση της χοληστερόλης και του λίπους και έτσι θα αποτρέψει την σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Είναι σαν το φάρμακο που βάζουμε για να ξεβουλώνουμε τους νεροχύτες».
http://www.thedailybeast.com/articles/2014/04/25/scientists-at-johns-hopkins-come-closer-to-eliminating-heart-disease.html,http://www.antinews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!