Τραγική η κατάσταση της οικονομίας στην Βουλγαρία - Κατέρρευσε η τράπεζα ΚΤΒ

Η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί μετά την ένταξή της στην ΕΕ η Βουλγαρία και η αρνητική προοπτική για την οικονομία της χώρας από το "πάγωμα" του South Stream είχε ένα πρώτο κρούσμα κατάρρευσης: Μαζική απόσυρση καταθέσεων από την Corporate Commercial Bank (Corpbank), γνωστή και ως ΚΤΒ, ύστερα από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «σκιώδεις συμφωνίες» που αφορούσαν την τράπεζα.
Εν τέλει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (ΒΝΒ) ανακοίνωσε ότι θα περάσει στα χέρια της η διαχείριση της Corpbank για ένα τρίμηνο, ενώ θα υπάρξουν και διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνουν την απομάκρυνση των διευθυντικών στελεχών και την στενή εποπτεία του διοικητικού συμβουλίου.

Από την πλευρά της, η BNB δήλωσε ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για μετάδοση της κρίσης σε άλλες τράπεζες και παράλληλα συνέστησε στους καταθέτες να επιδείξουν ψυχραιμία.
Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας επενέβη όταν το πρωί της Παρασκευής η Corpbank ανακοίνωσε στάση όλων των δραστηριοτήτων της, λόγο έλλειψης ρευστότητας.
Επίσης η BNB αποσαφήνισε ότι η Corpbank δεν τελεί υπό καθεστώς χρεοκοπίας, αλλά δεν έδωσε στην δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός.
Παρ’ όλες τις ανακοινώσεις δεκάδες καταθέτες συγκεντρωθήκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Σόφια, ενώ την ίδια ώρα τα CDC του βουλγαρικού χρέους έφτασαν σε υψηλό εξαμήνου, εν μέσω φόβων μετάδοσης της κρίσης.
Από την στιγμή που η BNB ανέλαβε τον έλεγχο της Corpbank, απέκλεισε όλες τις δυνατότητες των καταθετών για αναλήψεις των χρημάτων τους.
Όπως έγινε γνωστό, μια ανώνυμη επιστολή που διέρρευσε στα ΜΜΕ δημιούργησε τον πανικό.
Σύμφωνα με αυτή, ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της χώρας και υπεύθυνος για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος της Βουλγαρίας, ελεγχόταν από εισαγγελείς για υπόθεση διαφθοράς που αφορούσε την Corpbank.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση της να στηρίξει την τράπεζα, χαρακτήρισε το γεγονός μεμονωμένο, ενώ παράγοντες της αγοράς θέλουν το συμβάν να μην έχει αντίκτυπο στις άλλες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην χώρα- ανάμεσα τους και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η Eurobank και η Alpha Bank.
Τόσο η ουγγρική OTP, όσο και οι ελληνικές ΕΤΕ και Eurobank, ανακοίνωσαν σύμφωνα με το Reuters ότι οι βουλγαρικές θυγατρικές τους δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.
Ο μεγαλύτερος μέτοχος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Σόφιας Corpbank είναι ο Tsvetan Vassilev, με ποσοστό λίγο άνω του 50%, ο οποίος εκ μέρους της τράπεζας αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με τις αρχές στις έρευνες που διεξάγονται. 
Στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας συμμετέχει επίσης το Ομάν με ποσοστό περίπου 30%, μέσω του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου του, ενώ ποσοστό της τάξης του 10% κατέχει η ρωσική VTB Asset Management.
Η τελευταία εξέφρασε την πρόθεση να στηρίξει την τράπεζα, μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας ότι ξεκινά άμεσα διαπραγματεύσεις με τους μετόχους της Corpbank. Ο Βούλγαρος Κεντρικός Τραπεζίτης, Ivan Iskrov, επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για άλλες τράπεζες στη χώρα.
Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του Levon Hampartzoumian, διευθύνοντος συμβούλου της  Unicredit Bulbank, της μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα και επικεφαλής της Ένωσης Εμπορικών Τραπεζών Βουλγαρίας.
Όπως ανέφερε, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, δεν υπάρχουν ενδείξεις "διάχυσης", ενώ απέρριψε οποιαδήποτε ομοιότητα με την πρώτη κρίση του καπιταλισμού στην χώρα το 1996-1997, όταν είχαν καταρρεύσει 14 τράπεζες στη χώρα.
Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις στη Βουλγαρία είναι εγγυημένες βάσει νόμου έως του ποσού των 100.000 ευρώ (196.000 λεβ ή 136.600 δολάρια).
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!