Ερχονται ανατροπές στους μισθούς του Δημοσίου και των στρατιωτικών

 
 Ερχονται ανατροπές στους μισθούς του Δημοσίου και των στρατιωτικών

Ριζικές αλλαγές στο επίπεδο των ανατροπών, αναμένονται από τον Οκτώβριο στο Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου. Και τούτο διότι τα κριτήρια του μπόνους αποδοτικότητας θα αποτελέσουν μια κρίσιμη διαρθρωτική αλλαγή για την Τρόικα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση πιέζεται και από τις μεγάλες ανισότητες που εξακολουθούν να επικρατούν στη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» έρχονται μειώσεις σε 204.000 αποφοίτους Δημοτικού και Λυκείου (ΥΕ και ΔΕ) και αυξήσεις σε 240.000 δασκάλους, καθηγητές, γιατρούς, νοσηλευτές και αποφοίτους ΑΕΙ (ΤΕ και ΠΕ). Η κατεύθυνση είναι σαφής: οι μισθοί των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Γυμνασίου) και αυτών που έχουν τελειώσει μόνο το Λύκειο να υποχωρήσουν στα επίπεδα των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα.
Η θεσμοθέτηση νέου ενιαίου μισθολογίου, σύμφωνα με το οποίο όλοι θα πληρώνονται βάσει προσόντων, θέσης ευθύνης και αποδοτικότητας, αποτελεί έναν από τους βασικότερους σχεδιασμούς που θέλει να υλοποιήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
«Θα επιβραβεύονται, επιτέλους, οι καλύτεροι» λένε κυβερνητικές πηγές, παρόλο που από την πλευρά των συνδικαλιστών εκφράζονται ανησυχίες για ένα νέο καθεστώς ευνοικοκρατίας που θα κατατείνει στην προστασία «ημετέρων». Το μέτρο, όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο», δήλωση που καθιστά προφανείς τις αυξομειώσεις μισθών. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν θέλει να υπερβεί το συνολικό κόστος ύψους 15,7 δισ. που καταβάλλει για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων
Η Τρόικα, πάντως, θέλει μια τέτοια εξέλιξη, την οποία αντιμετωπίζει ως διαρθρωτική αλλαγή, ενώ η ηγεσία του ΥΠΔΜ την προβάλλει ως μείζονος αξία μεταρρύθμιση.
Οι στρατιωτικοί
Στο μεταξύ η τρόϊκα με πιεστικό τρόπο ζητά θα φέρει και τα «νέα ειδικά μισθολόγια». Ένα απ΄ αυτά αφορά στους στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, λοιπόν, το νέο μισθολόγιο για το προσωπικό των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας θα καταργεί τις μισθολογικές προαγωγές. Κάτι που όπως αναφέρει υπήρχε ως πρόβλεψη στο προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και αφαιρέθηκε έπειτα από πολιτικές πιέσεις στην κυβέρνηση. Με το νέο μισθολόγιο αναφέρει το δημοσίευμα οι στρατιωτικοί "θα προσπαθούν περισσότερο να πάρουν τις προαγωγές τους,καθώς δεν θα προκύπτει αυτόματη αύξηση μισθού,αν δεν προαχθούν".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!