Τα "ένοχα" μυστικά της βιομηχανίας πουλερικών στη Μεγάλη Βρετανία

 
the dirty secret of the UK’s poultry industry by stefanelonikitelo



Τρία από τα κορυφαία σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ξεκινήσει έρευνες στις προμήθειες κοτόπουλων μετά από έρευνα του Guardian όπου αποκαλύπτεται σωρείες παρατυπιών υγιεινής στη βιομηχανία πουλερικών.

Η ανησυχία επικεντρώνεται σε ένα καμπυλοβακτηρίδιο, το οποίο βρέθηκε στα δύο τρίτα των  φρέσκων ​​κοτόπουλων που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μετά από έρευνα πέντε μηνών ο Guardian αποκάλυψε μια σειρά από παρατυπίες στη βιομηχανία κοτόπουλου.  Πιο συγκεκριμένα η τα κοτόπουλα των  εταιριών  Sisters Food Group και Faccenda και βρίσκονται στα ράφια των Tesco, Asda, Sainsbury, Aldi, M & S και KFC έχουν πρόβλημα.

Οι καταγγελίες
1.Τα κοτόπουλα που πέφτουν στο πάτωμα, μπαίνουν ξανά στη γραμμή παραγωγής
2. Τα  φτερά, τα έντερα και εντόσθια  συσσωρεύονται για ώρες
3. Βρέθηκαν τουλάχιστον 250.000 πτηνά μέσα σε βρόμικα νερά μέσα σε δεξαμενές μετά τη σφαγή.
Τα μικρόβια Salmonella, Campylobacter, S. aureus, C. perfringens, Vibrio parahemolyticus, Shigella, E.coli και C.botulinum αποτελούν τα κύρια αίτια τροφιμογενών ασθενειών, η σημασία των οποίων διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ηδη το Campylobacter συναγωνίζεται σήμερα σε συχνότητα τη Salmonella.
Οι οικονομικές επιπτώσεις των τροφιμογενών ασθενειών είναι σοβαρές και για τις χώρες με υγιή οικονομία. Σε 17 ομαδικές τροφοδηλητηριάσεις που οφείλονταν σε λάθη παραγωγής σε εργοστάσια στη Β. Αμερική το κόστος ανήλθε 586 εκατομμύρια δολλάρια. Υπολογίστηκε ότι οι τροφιμογενείς ασθένειες, κοστίζουν στις εθνικές οικονομίες των χωρών της Ε.Ε. 8,3 δισεκατομμύρια ECU.
Οι Εγγλέζοι οικονομολόγοι στο πρόγραμμά SALINPORK (Salmonella in pork: preharvest and post harvest epidemiology) υπολόγισαν το κόστος μόνο της Σαλμονέλλωσης στους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου, για το 1996, σε 1.139.264.119 λίρες ενώ ειδικά για την βιομηχανία τροφίμων και το ίδιο έτος σε 221.932.358 λίρες.
Προβλήματα στην καθαρότητα εξωτερικών χώρων
Η καθαριότητα της μονάδας επεξεργασίας περιλαμβάνει όχι μόνο τους χώρους των εγκαταστάσεων αλλά και τους προαύλιους εξωτερικούς χώρους του εργοστασίου. Όλοι οι εξωτερικοί χώροι πρέπει να διατηρούνται πάντα καθαροί και να πραγματοποιείται αποψίλωση των γηπέδων του εργοστασίου. Καλό θα είναι οι εξωτερικοί χώροι να είναι καλυμμένοι με τσιμέντο, άσφαλτο ή και πλάκες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στην πεζοδρόμηση.
Τα απορρίμματα θα πρέπει να φυλάσσονται εντός στεγανών μεταλλικών κάδων και να αποκομίζονται από το χώρο του εργοστασίου σε τακτά χρονικά διαστήματα
Ατομική υγιεινή
Επειδή μεγάλος αριθμός μικροοργανισμών μεταφέρεται με τα χέρια του προσωπικού, τα άτομα που εργάζονται σε χώρους επεξεργασίας τροφίμων, ιδιαίτερα, μετά τη θερμική επεξεργασία, θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής στους χειρισμούς τους.
Οι εργαζόμενοι οφείλουν να ακολουθούν αυστηρά ορισμένους κανόνες, κάτι δεν έδειξε η έρευνα.
1. Να λούζονται καθημερινώς, το πλύσιμο των μαλλιών πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και τα μαλλιά πρέπει να είναι επαρκώς κουρεμένα.
2. Οι άνδρες εργαζόμενοι πρέπει να είναι ξυρισμένοι καθημερινά. Εάν έχουν μουστάκι να κόπτεται και να περιποιείται άνω από τα άκρα του στόματος και εάν έχουν γενειάδα να είναι κοντή.
3.Το προσωπικό πρέπει να γνωρίζει τις απαιτήσεις σχετικά με το πλύσιμο των χεριών και την καθαρή ενδυμασία.
Πηγή: theguardian
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!