Μπαράζ κυρώσεων από Ε.Ε. – ΗΠΑ στη Ρωσία





«Η σημερινή ημέρα είναι μια υπενθύμιση πως όταν οι ΗΠΑ λένε κάτι το εννοούν» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε δηλώσεις του αναφορικά με τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην Ουκρανία. Κυρώσεις και από την Ε.Ε. και προειδοποιήσεις από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Ομπάμα συνέχισε λέγοντας πως πλέον η ήδη αδύναμη οικονομία της Ρωσίας με τις νέες κυρώσεις εξασθενεί ακόμη περισσότερο.

Οι κυρώσεις σύμφωνα με τον Ομπάμα στόχο έχουν να πλήξουν την ενέργεια, την άμυνα και την οικονομία της Ρωσίας για τη βοήθεια που παρέχει στους φιλορώσους αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε πως εάν η Ρωσία συνεχίσει τότε το κόστος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Η Ρωσία, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, για ακόμη μια φορά απομόνωσε την ευατό της από τη διεθνή κοινότητα φέρνοντας δεκαετίες πίσω την πρόοδό της.
«Δεν ήθελα να προχωρήσω σε τέτοιου είδους μέτρα, αλλά η επιλογή αυτή έγινε από την Ρωσία και τον πρόεδρο της Βλαντιμίρ Πούτιν» είπε.
Παρά την επιβολή νέων κυρώσεων και τις πιέσεις που θα ασκηθούν στη Μόσχα με αυτόν τον τρόπο, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος με τη Ρωσία.
Ο Ομπάμα χαιρέτισε επίσης τα παρόμοια μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία, όπως είπε, καταδεικνύουν ότι οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Με τις νέες οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ μπαίνουν στην «μαύρη λίστα» τρεις ρωσικές τράπεζες και ένα ναυπηγείο.
Ειδικότερα η Ουάσινγκτον απαγορεύει στο εξής στους Αμερικανούς πολίτες να έχουν συναλλαγές με την VTB, τη δεύτερη σε μέγεθος ρωσική τράπεζα, τη θυγατρική της, τη Bank of Moscow και την Russian Agriculture Bank, την τράπεζα που χορηγεί δάνεια σε αγρότες.
Έτσι, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε όλες τις μεγάλες τράπεζες στις οποίες το ρωσικό δημόσιο κατέχει άνω του 50% των μετοχών, εκτός από την Sberbank.
Επιπροσθέτως, όπως ανακοίνωσε το υπουργείου Οικονομικών, επιβλήθηκαν κυρώσεις και στο ναυπηγείο United Shipbuilging Corp που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη. Οι ΗΠΑ θα παγώσουν τυχόν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος ενώ απαγορεύουν και τις δοσοληψίες μαζί της.
Κυρώσεις και από την Ε.Ε.
Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων Ρώσων επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία ότι επωφελήθηκαν από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας ή ότι υποστήριξαν έμπρακτα την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας, όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.
Η απόφαση ελήφθη το πρωί τη Τρίτης στη διάρκεια συνεδρίασης των πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της Ένωσης.
Παράλληλα η Ε.Ε. αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε τέσσερις οντότητες, μεταξύ αυτών και σε μια τράπεζα, για τους ίδιους λόγους. Τα στοιχεία των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων θα δημοσιοποιηθούν αύριο στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.
Στον κατάλογο με τις κυρώσεις της Ε.Ε. περιλαμβάνονται ήδη 87 πρόσωπα, μεταξύ αυτών και αρκετά μέλη του ρωσικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, και 20 οντότητες εναντίον των οποίων έχει επιβληθεί απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.
Στόχος είναι να εμποδιστούν οι επενδύσεις σε κάποιους τομείς στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, κυρίως στον τομέα των κατασκευών, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, όπως διευκρίνισε μια άλλη ευρωπαϊκή πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.                                  http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!