Νέο ανθελληνικό παραλήρημα από τα Σκόπια

Δεν μπορούν να… χωνέψουν οι Σκοπιανοί ότι η Ιστορία τους διαψεύδει και τους διαπομπεύει



Δεν μπορούν να «χωνέψουν» ότι τα γεγονότα τους διαψεύδουν. Δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουν ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύπτονται επί ελληνικού μακεδονικού εδάφους τους χάλασαν τα κάλπικα σχέδια.
Δεν εννοούν να αποδεχτούν ότι η χώρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι η Ελλάδα. Φτάνουν στο σημείο, μάλιστα, να ισχυρίζονται ότι η Αμφίπολη ανήκει στην ευρύτερη «Μακεδονία». Όσο για την Αμφίπολη Σερρών αποκαλύπτονται μέρα με την ημέρα και νέα στοιχεία που έχουν στρέψει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στην Ελλάδα, τόσο οι Σκοπιανοί στάζουν δηλητήριο και ειρωνεία.

Χθες, οι Σκοπιανοί δημοσιογράφοι στο ανθελληνικό παραλήρημά τους έφτασαν στο σημείο να προτίθενται να μας δώσουν λεφτά για να συνεχίσουμε τις ανασκαφές στην Αμφίπολη.
«Οι Έλληνες δεν έχουν λεφτά για τις ανασκαφές, να τους βοηθήσουμε», λένε στα ρεπορτάζ τους οι Σκοπιανοί, σε ένα κρεσέντο ειρωνείας και… εθνικής πίκρας. Ταυτόχρονα δεν κρύβουν με κάθε ευκαιρία την επιθυμία τους να «συνδράμουν» σε αυτές τις ανασκαφές.

Κούζμαν: Κι αυτό δικό μας είναι
Προκλητικός εμφανίστηκε ο Σκοπιανός αρχαιολόγος Πάσκο Κούζμαν, ο οποίος αναφερόμενος στη μεγάλη ανακάλυψη του Τάφου της Αμφίπολης, υποστήριξε ότι η Αμφίπολη ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της «Μακεδονίας» και ότι δεν βρίσκεται εκεί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάνει λόγο για εξαιρετικά σημαντική για την Αρχαιολογία ανακάλυψη, όπως την χαρακτηρίζει, και υποστηρίζει ότι αν βρισκόταν εκεί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα ήταν σαν να είχε βρεθεί ο τάφος του Ιησού.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κούζμαν, ο οποίος επικρίνει τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης για τον τρόπο που παρουσιάζουν την αρχαιολογική ανακάλυψη χωρίς να αναφερθεί καθόλου στα Σκοπιανά που στάζουν φαρμάκι, η ανακάλυψη στην Αμφίπολη είναι πραγματικά σημαντική.
«Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η επίσημη ελληνική πολιτική σίγουρα θα γράψουν και θα πουν ότι εκεί υπάρχει ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έπειτα από κάθε νέα ανακάλυψη τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν πάρει από μόνα τους το δικαίωμα να μαντεύουν, όπως και η καθημερινή πολιτική… Όμως, αν θέλουμε να επισημάνουμε σωστά τα αποτελέσματα, μπορούμε να πούμε ότι η Αμφίπολη είναι στη «Μακεδονία». Έτσι, πρέπει να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι σχετικά με την τρέχουσα εύρεση», δήλωσε στο αρχαιολογικό του παραλήρημα ο Σκοπιανός, ο οποίος αμφισβητεί την ελληνικότητα της Αμφίπολης.

Ο Κούζμαν είναι από τους πλέον γνωστούς στα Σκόπια και ήταν στους βασικούς εμπνευστές της κατασκευής τεράστιων αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β’ στο κέντρο των Σκοπίων. Όμως, ήταν και ο ίδιος που πριν από μερικούς μήνες είχε καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση για… αρχαιοκαπηλία, εμπλεκόμενος στην έκδοση παράνομων αδειών για ανασκαφές.

Η θέση του Σαράντου Καργάκου για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης Ἐπειδή διαστρεβλώνονται ἀπό κακοήθεις οἱ δηλώσεις μου σέ διάφορους σταθμούς σχετικά μέ τό ἐνδεχόμενο εὑρέσεως τοῦ τάφου τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου στήν Ἀμφίπολη, παραπέμπουμε τό τί ἀκριβῶς γράφουμε στό 3τομο ἔργο μας "Μέγας Ἀλέξανδρος: Ὁ Ἄνθρωπος Φαινόμενο" τομ. γ΄ σσ. 205-206, 214.

"...Τό σῶμα του ταριχεύθηκε καί τοποθετήθηκε σέ χρυσῆ λάρνακα. Τό 321 π.Χ. ὁ Πτολεμαῖος ὁ Λάγου μετέφερε τή λάρνακα στήν Ἀλεξάνδρεια καί τήν τοποθέτησε σέ μεγαλοπρπές τέμενος. Ἔκτοτε ὁ τάφος τοῦ Ἀλεξάνδρου ἀναζητεῖται μέχρι τῶν ἡμερῶν μας. Ἐνδέχεται ὅμως, ἀντί τῆς Αἰγύπτου, νά βρεθεῖ κάποτε στήν Μακεδονία. Ἡ εἰκασία μου αὐτή ἑδράζεται στήν ἀκόλουθη σκέψη: ἡ Ὀλυμπιάς θά ἔκανε τά ἀδύνατα δυνατά γιά νά φέρει τά λείψανα τοῦ γυιοῦ της στήν Μακεδονία καί νά τά κάνει ἱερό ἔμβλημα τῆς δικῆς της ἐξουσίας. Ἡ περιοχή τῆς Ἀμφιπόλεως εἶναι ἡ πιό πιθανή. Ἴσως καί ὁ Λέων πού ἔχει στηθεῖ ἐκεῖ (πού ἀσφαλῶς δέν ἦταν τρόπαιο τῆς νίκης τῶν Σπαρτιατῶν ἐπί τῶν Ἀθηναίων στή μάχη τῆς Ἀμφιπόλεως, 422 π.Χ.) νά ἦταν τό ἐπιστέγασμα τοῦ τύμβου ἐντός τοῦ ὁποίου εἶχε ταφεῖ ἡ σορός τοῦ Ἀλεξάνδρου. Ἄν ἡ σορός εἶχε μείνει στήν Αἴγυπτο -φυσικά σέ ἀνάλογο μνημεῖο- θά εἴχαμε τήν περιγραφή τοῦ χώρου καί τοῦ μνημείου ἀπό κάποιον Ἀλεξανδρινό συγγραφέα. Οἱ ἀναφερόμενες ἐπισκέψεις ἐπιφανῶν Ρωμαίων στό ὑποτιθέμενο λείψανο τοῦ Ἀλεξάνδρου πιθανῶς νά ἦταν σέ κάποιο ὑποκατάστατό του... Ὁ Λέων τῆς Ἀμφιπόλεως, πού ἔχει κοινά τεχνοτροπικά στοιχεῖα μέ τόν Λέοντα τῆς Χαιρωνείας, καί τόν ὁποῖο βρῆκαν Γάλλοι στρατιωτικοί μηχανικοί κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δέν εἶναι αὐτοτελές μνημεῖο. Οἱ πέριξ αὐτοῦ διασκορπισμένοι καί καλά πελεκημένοι λίθοι δείχνουν πώς ἦταν ἡ κορωνίς ἑνός γιγάντιου ταφικοῦ μνημείου, ἀντάξιου τοῦ μεγάλου στρατηλάτη. Πιθανῶς ἐκεῖ."
Παγκόσμιος θαυμασμός
Κι ενώ οι Σκοπιανοί ασχολούνται με την Ελλάδα με πικρόχολα σχόλια και ειρωνείες, στην Αμφίπολη η αρχαιολογική αποκάλυψη αφήνει άφωνους τους επισκέπτες της δημιουργώντας παγκόσμιο θαυμασμό.
Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι βρέθηκαν τμήματα των κομματιών των φτερών που λείπουν από το σώμα των Σφιγγών και όπως σημείωσε, επιτρέπεται η πλήρης αποκατάστασή τους.
Ανέφερε ακόμη ότι οι ανασκαφικές εργασίες προχωρούν κανονικά και ενδεχομένως να χρειαστούν δύο ή και περισσότερες εβδομάδες πριν από την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων.

Από την πλευρά της η ΚΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων που πραγματοποιεί την ανασκαφή στον Τύμβο, με ανακοίνωσή της ζητά την κατανόηση όσων φορέων επιθυμούν ξενάγηση και ενημέρωση για την εξελισσόμενη έρευνα.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντική εν εξελίξει αρχαιολογική ανασκαφή που πρέπει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα. Η υπηρεσία μας θα είναι στη διάθεσή κάθε ενδιαφερομένου φορέα μόλις ολοκληρωθεί η κρίσιμη φάση της ανασκαφής που διεξάγεται ήδη», τονίζει η ανακοίνωση.http://kostasxan.blogspot.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!