Πολιτική κρίση στη Γαλλία-Παραιτήθηκε η κυβέρνηση μετά την κόντρα για την οικονομία

Την παραίτηση της κυβέρνησης υπέβαλε σήμερα το πρωί στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, μετά τους τριγμούς που προκλήθηκαν από την έντονη κριτική του υπουργού Οικονομίας, Αρνό Μοντμπούρ για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της οικονομίας

Ο πρόεδρος Ολάντ με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς
Ο πρόεδρος Ολάντ με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς
Στη δήλωση αναφέρεται πως ο Ολάντ ζήτησε από τον Βαλς να σχηματίσει αύριο, μια νέα κυβέρνηση σύμφωνα με τους«προσανατολισμούς που ο ίδιος (ο πρόεδρος) έχει προσδιορίσει για τη χώρα μας».

Η υποβολή της παραίτησης της κυβέρνησης έρχεται μια ημέρα αφού ο υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντμπούρ, ζήτησε να υιοθετηθούν νέες οικονομικές πολιτικές και αμφισβήτησε αυτό που χαρακτήρισε «εμμονή» της Γερμανίας με τη δημοσιονομική λιτότητα.
Ο πρωθυπουργός Βαλς, που ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο, μετά τις κακές επιδόσεις των σοσιαλιστών του Ολάντ στις δημοτικές εκλογές, κατηγόρησε τον Μοντμπούρ ότι περνά την «κίτρινη γραμμή» μετά την έντονη κριτική του δεύτερου για τα μέτρα λιτότητας που στραγγαλίζουν όπως είπε την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας.
«Θεωρούμε πως παραβιάσθηκε μια κίτρινη γραμμή στο βαθμό που ένας υπουργός Οικονομίας δεν μπορεί να εκφράζεται με τέτοιους όρους για την οικονομική γραμμή της κυβέρνησης και για έναν ευρωπαίο εταίρο όπως η Γερμανία. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δράσει» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο άνθρωπος του περιβάλλοντος του Βαλς, αφήνοντας να πλανάται μια αμφιβολία για την παραμονή του Μοντμπούρ στη θέση του.

Ο Μοντεμπούρ επιβεβαίωσε σήμερα τις επικρίσεις του για την οικονομική πολιτική των Φρανσουά Ολάντ και Μανουέλ Βαλς
Ο Μοντμπούρ κατά την συνάντηση σοσιαλιστών στην ανατολική Γαλλία, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να υπάρξει μια «δίκαιη και υγιής αντίσταση» στις «υπερβολικές εμμονές των Γερμανών συντηρητικών».
Επιπλέον, ο υπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Monde» υποστήριξε πως πρέπει «να υψώσουμε τον τόνο» έναντι της Γερμανίας, η οποία«έχει παγιδευτεί στην πολιτική της λιτότητας» και πρόσθεσε πως η Γαλλία, όπου η ανάπτυξη καθυστερεί να έρθει, δεν μπορεί πλέον «να άγεται και να φέρεται».

Ο Μοντμπούρ, πριν την ανακοίνωση της παραίτησης της κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για τα σχόλια που έκανε, ενώ αρνήθηκε ότι ευθύνεται για οποιαδήποτε "παραβίαση της κυβερνητικής αλληλεγγύης".http://www.ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!