Και δεύτερη είσοδος στον περίβολο της Αμφίπολης: Ανησυχία προκαλεί η οπή στον προθάλαμο, για το αν έχει συληθεί ή όχι ο τάφος


Η τρύπα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να χωρέσει να περάσει άνθρωπος μέσα από αυτήν. Ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο Στον προθάλαμο του τύμβου της Αμφίπολης κατάφερανς να εισέλθουν χθες  οι ερευνητές, μειώνοντας την απόσταση από την ανακάλυψη του ποια προσωπικότητα έχει ταφεί σε αυτόν.

Με σιγουριά διαπιστώθηκε ότι υπάρχει και δεύτερη είσοδος στον τάφο, όμως αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι μία μικρή οπή στον προθάλαμο, μεγέθους 40Χ50.
Η τρύπα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να χωρέσει να περάσει άνθρωπος μέσα από αυτήν. Ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, αν έχει περάσει κάποιος μέσα, σημαίνει ότι ο τάφος έχει συληθεί.

  Η αφαίρεση των λιθόπλινθων από τον τοίχο σφράγισης αποκάλυψε σχεδόν ολόκληρη την πρόσοψη του ταφικού μνημείου, που αποτελεί μία εξαιρετικά πρωτότυπη σύνθεση για την  αντίστοιχη αρχιτεκτονική του τύπου του μακεδονικού τάφου, του τελευταίου τετάρτου του 4 π.Χ. αιώνα.
Η πρόσοψη έχει διάκοσμο που δεν διαφέρει από τους πλευρικούς τοίχους, με νωπογραφία που μιμείται τον ευρύτερο μαρμάρινο περίβολο. Το  μέγιστο άνοιγμα ανάμεσα στις  παραστάδες ανέρχεται στο 1,67 μέτρα. Η τυπολογία υποδεικνύει ότι δεν υπήρξαν θυρόφυλλα αλλά πρόκειται για απλό άνοιγμα εισόδου.http://news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!