Φέσια 262 εκατ. αφήνει ο Ιππόδρομος Αναπάντητο το ερώτημα το πώς και εάν τελικά θα αποπληρωθούν

Φέσια 262 εκατ. αφήνει ο Ιππόδρομος
Το «σίριαλ» για την 20ετή διαχείριση του ιπποδρομιακού στοιχήματος έλαβε τέλος, έπειτα από πολλά επεισόδια μεταξύ των εταιριών Intralot και ΟΠΑΠ και τη «μάχη» των Δημήτρη Μελισσανίδη και Σωκράτη Κόκκαλη μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο ΟΠΑΠ κρίθηκε προτιμητέος επιτυχών πλειοδότης για το ιπποδρομιακό στοίχημα, με προσφορά 40,5 εκατ. ευρώ. Ο νικητής του διαγωνισμού παίρνει μια άδεια καθαρή από τα «βάρη» του παρελθόντος, καθώς στα χέρια του περνάει μόνο η άδεια για τη διεξαγωγή ιπποδρομιών και όχι ο πολυπαθής ΟΔΙΕ που έχει στην πλάτη του βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 262.277.554. Βάσει του ισολογισμού για το 2012 -καθότι για τη χρήση του 2013 δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία-, η εταιρία καλείται να καταβάλει συνολικά 262.277.554 ευρώ σε χρέη, εκ των οποίων τα 18.741.108 ευρώ αφορούν υποχρεώσεις στην Εφορία, και 18.276.494 ευρώ προμηθευτές και συναφείς υποχρεώσεις.

Της Χριστίνας Τζογανάκη
Το τοπίο παραμένει θολό και δεν έχει αποσαφηνιστεί το μείζον ερώτημα. Ποιος θα πληρώσει την «ταμπακιέρα» για το χρέος προς την Intralot, η οποία διεκδικεί δικαστικά περί τα 25 εκατ. ευρώ και έχει μάλιστα προσημειώσει το μεγάλης αξίας ακίνητο στο Μαρκόπουλο επί του οποίου διεξάγονται σήμερα οι ιπποδρομίες. Ο ΟΔΙΕ που είχε φορτωθεί δάνεια περί τα 200 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο, ήταν ζημιογόνος ακόμα και την εποχή όπου τα έσοδά του ήταν πολλαπλάσια. Έτσι το 2012 (τελευταία φορά που δημοσίευσε ισολογισμό στην ιστοσελίδα του) είχε καθαρές ζημιές 23.407.721 ευρώ. 
Με την καθαρή θέση του να παραμένει βαρύτατα ζημιογόνα, εύλογα δημιουργούνται ερωτηματικά, για το που θα βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια ο ΟΔΙΕ να αποπληρώσει τα χρέη του και αν θα επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο. Το ΤΑΙΠΕΔ θα πάρει 40,5 εκατ. από τον ΟΠΑΠ, ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πως θα τα αξιοποιήσει. Όπως έγινε γνωστό με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, δίνεται παράταση έξι μηνών στη προθεσμία για τη λύση και εκκαθάριση του ΟΔΙΕ. Όπως αναφέρεται στην εν λόγω τροπολογία, η προθεσμία παρατείνεται έως τις 30 Μαρτίου 2014, αντί της 30ης Σεπτεμβρίου 2014 που ισχύει σήμερα.
Η διαδικασία της εκκαθάρισης ορίζει ότι η εταιρία, σε πρώτη φάση θα πρέπει να αποπληρώσει τις οφειλές προς το Δημόσιο (Εφορία, Ταμεία κτλ), έπειτα τους εργαζόμενους και σε τελευταία μοίρα βρίσκονται οι πιστωτές (τράπεζες κτλ) και επιχειρήσεις (στην προκειμένη φάση η Intralot). 
Η Intralot αναμένεται να προβεί σε διεκδικήσεις από τον εκκαθαριστή του ΟΔΙΕ ο οποίος με βάση τη σχετική νομοθεσία και τη συμφωνία με την Ε.Ε. εξασφάλισε μικρή παράταση ζωής. Ο νόμος προβλέπει πως "με τη θέση σε ισχύ της σύμβασης παραχώρησης της περίπτωσης β΄ της παρούσας παραγράφου και πάντως το αργότερο ένα έτος μετά τη δημοσίευση του παρόντος, ο ΟΔΙΕ Α.Ε. τίθεται εκ του νόμου σε λύση και εκκαθάριση. Από τη θέση σε εκκαθάριση δεν θίγονται τυχόν συμβάσεις που έχουν καταρτισθεί μεταξύ του ΟΔΙΕ Α.Ε. και του Παραχωρησιούχου, οι οποίες διατηρούνται σε ισχύ".
Οι οικονομικές απαιτήσεις της Intralot και οι δικαστικές εκκρεμότητες 
Ο ΟΔΙΕ επί σειρά ετών δεν κατέβαλλε αμοιβές για τεχνολογικές υπηρεσίες που του παρείχε η Intralot, με αποτέλεσμα η εισηγμένη να διεκδικεί περί τα 22-25 εκατ. ευρώ. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονταν χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί διαγωνισμός, χωρίς όμως αυτές ο ΟΔΙΕ θα αδυνατούσε να προσφέρει ιπποδρομιακό στοίχημα. Η Intralot αποτελεί επί μακρόν τεχνολογικό συνεργάτη του ΟΔΙΕ έχοντας αναλάβει τη λειτουργία και υποστήριξη τόσο του Συστήματος Ιπποδρομιακού Στοιχηματισμού, όσο και του Συστήματος Διοικητικής Υποστήριξης (MIS) για τις ιπποδρομίες.
Τον Μάρτιο του 2014 η Intralot, άσκησε αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά της ΟΔΙΕ ΑΕ ζητώντας την καταβολή 8.043.568,69 ευρώ που της οφείλεται από την 06/03/2012 «Σύμβασης Συντήρησης και Λειτουργίας του Μηχανογραφικού Συστήματος Συγκεντρωτή Αμοιβαίου Ιπποδρομιακού Συστήματος του ΟΔΙΕ», με τη δικάσιμο να έχει οριστεί για τον Φεβρουάριο του 2016. Επιπλέον, έχει ζητήσει την κατάσχεση του ακινήτου στο Μαρκόπουλο.
Το ενδιαφέρον είναι πως η Intralot διεκδικεί περί τα 8.000.000 ευρώ μόνο σύμφωνα με τη σύμβαση του 2012. Δηλαδή η διοίκηση του ΟΔΙΕ δεν πλήρωσε σχεδόν τίποτα από τα συμφωνηθέντα, με αποτέλεσμα σήμερα να μπλοκάρει ο διαγωνισμός για το ιπποδρομιακό στοίχημα λόγω των αγωγών.
 
Η εταιρεία περιμένει και άλλα 9.551.527,34 ευρώ από τον ΟΔΙΕ για οφειλές προ της σύμβασης του 2012 (όταν παρείχε υπηρεσίες άνευ συμβάσεως). Μάλιστα κέρδισε τη συγκεκριμένη υπόθεση στη διαιτησία στην οποία προσέφυγε.
 
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Η Intralot προσέφυγε στις 13.8.2012 στη διαιτησία κατά της ίδιας ως άνω εταιρείας ΟΔΙΕ Α.Ε., ζητώντας την καταβολή ποσού 9.551.527,34 ευρώ για παρασχεθείσες και μη πληρωθείσες υπηρεσίες λειτουργίας μηχανογραφικού συστήματος. Η διαιτητική επίλυση της διαφοράς ολοκληρώθηκε την 1η.3.2013 και εκδόθηκε η υπ' αριθμ. 27/2013 διαιτητική απόφαση που δικαιώνει την Intralot και υποχρεώνει την ΟΔΙΕ Α.Ε. να καταβάλει στην Intralot το σύνολο του αιτηθέντος ποσού (9.551.527,34 ευρώ)».

Αλλά 2.781.381,15 ευρώ διεκδικεί μέσω άλλης προσφυγής για τη συντήρηση του εξοπλισμού. «Στις 30.7.2012, η Intralot άσκησε αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά της εταιρείας με την επωνυμία Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος Α.Ε. (ΟΔΙΕ) ζητώντας την καταβολή ποσού 2.781.381,15 ευρώ για παρασχεθείσες και μη πληρωθείσες υπηρεσίες συντήρησης εξοπλισμού» (δικάσιμος ορίστηκε η 3η.12.2014).
  
Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της Intralot, η εταιρία «προς εξασφάλιση των απαιτήσεών της» έχει ήδη εγγράψει «στα βιβλία Υποθηκών του Υποθηκοφυλακείου Κρωπίας εις βάρος ακινήτου της ΟΔΙΕ Α.Ε., ήτοι επί των οικοπέδων που λειτουργεί ο Ιππόδρομος Αθηνών στο Μαρκόπουλο Αττικής, μετά των εις αυτό κτισμάτων, υποθήκη ποσού 11.440.655,35 ευρώ». Επιπλέον, «έχει ήδη εγγράψει δυνάμει της υπ' αριθμ. 2209/2014 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στα βιβλία Υποθηκών του Υποθηκοφυλακείου Κρωπίας εις βάρος του ιδίου ως άνω ακινήτου της ΟΔΙΕ Α.Ε. προσημείωση υποθήκης ποσού 9.481.486,11 ευρώ».http://www.sofokleousin.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!