Αμφίπολη: Μελέτες... λαγούμι και αναμονή για Καρυάτιδες

«Πονοκέφαλος» ο τρόπος εισόδου στον τρίτο θάλαμο του τύμβου Καστά. Εξετάζεται το σκάψιμο μικρού «τούνελ» στο κάτω μέρος. Θα αποκαλυφθούν ολόκληρες Καρυάτιδες.amfipoli-meletes-lagoumi-kai-anamoni-gia-karuatides

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη με κύριο στόχο την εκτεταμένη είσοδο στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου. Εξετάζονται διάφοροι τρόποι εισόδου στον τρίτο θάλαμο μετά τα σοβαρά προβλήματα που διαπιστώθηκαν στη στατική – δομική κατάστασή του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η είσοδος δεν θα γίνει από την οπή μεγέθους 50Χ50 εκατοστών που υπάρχει στο άνω αριστερό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου απ' όπου μετά βίας χωρούσε ένας άνθρωπος. Η είσοδος θα επιχειρηθεί να γίνει σταδιακά από το θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Μια πρόταση που εξετάζεται είναι η ομάδα να αναζητήσει τρόπους εισόδου ακόμα χαμηλότερα σκάβοντας μικρό «τούνελ» που θα οδηγήσει τα μέλη της ομάδας στον τρίτο θάλαμο.

Στόχος, η εκτεταμένη είσοδος στον τρίτο θάλαμο

Καθώς, λοιπόν, βρίσκεται σε εξέλιξη η ειδική τεχνική μελέτη για τον τρίτο θάλαμο, προχωρούν παράλληλα και οι απαραίτητες εργασίες υποστύλωσης-αντιστήριξης του μνημείου. Από το περιβάλλον της ανασκαφής επιβεβαιώνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα Κυριακή, ίσως Δευτέρα, θα γίνει μια πρώτη προσπάθεια εισόδου μελών της ανασκαφικής ομάδας στον τρίτο θάλαμο. Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα στον τρίτο θάλαμο έχουν εισέλθει ένας αρχιτέκτονας και ένας μηχανικός, υπεύθυνοι του σχεδίου υποστήλωσης και αντιστήριξης, δεδομένου του ότι οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.

Οι αποκάλυψη ολόκληρων των Καρυάτιδων

Παράλληλα θα αφαιρεθούν άλλες δύο σειρές λίθων από τον τοίχο σφράγισης μπροστά από τις Καρυάτιδες προκειμένου να αποκαλυφθούν εξ ολοκλήρου μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Οι εργασίες περιλαμβάνουν αποχωμάτωση του χώρου μπροστά από το θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου με παράλληλη ενίσχυση της υποστύλωσης-αντιστήριξης, με τη μέθοδο των «ισοδύναμων μέτρων». Ταυτόχρονα θα συνεχιστεί το έργο της απελευθέρωσης φορτίων χώματος από τον λόφο εξωτερικά του τάφου, με τους μηχανικούς να αναζητούν τρόπους απομάκρυνσης των χωμάτων από τα πλάγια, ώστε να μη διαταραχθεί το μνημείο που στα τόσα χρόνια που έχουν περάσει έχει αποκτήσει μια συγκεκριμένη στατική συμπεριφορά.
Ο τρίτος θάλαμος έχει πλάτος 4,5 μ. και εκτιμώμενο μήκος 6,5 μ., είναι καλυμμένος με χώμα ύψους 3,5 μ., ενώ δεν έχει εξακριβωθεί αν το κόκκινο χρώμα που διακρίνεται στον απέναντι τοίχο οφείλεται σε βαφή ή σε υγρασία.

Νέες ανακοινώσεις την Κυριακή

Από κύκλους του υπουργείου Πολιτισμού μαθαίνουμε ότι την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις σχετικά με την πορεία του ανασκαφικού έργου στην Αμφίπολη.
Από χθες βρίσκεται στην ανασκαφή και ειδικός γεωλόγος-σπηλαιολόγος για να προσφέρει τις γνώσεις του αναφορικά με την εκτίμηση της κατάστασης στον τρίτο θάλαμο. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, βρίσκεται από την Τετάρτη το βράδυ στην Αμφίπολη και αναμένεται να παραμείνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.                        http://www.thetoc.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!