Φρεγάτα και υποβρύχιο στέλνει η Ελλάδα στην περιοχή της Κύπρου


Φρεγάτα και υποβρύχιο στέλνει η Ελλάδα στην περιοχή της Κύπρου

Φρεγάτα και υποβρύχιο ετοιμάζεται να στείλει τις επόμενες ώρες το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όπου τις τελευταίες ημέρες το τουρκικό Barbaros αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, είπε ότι πρόκειται για διεθνείς υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα. Η φρεγάτα, πρόσθεσε, αποστέλλεται στην περιοχή στο πλαίσιο της UNIFIL και το υποβρύχιο στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Active Endeavour».

Μας ζητήθηκε από τον ΟΗΕ να στείλουμε φρεγάτα και υποβρύχιο
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφων ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα στέλνει στην περιοχή πολεμικά πλοία, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα-μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του ‘50. Είμαστε πάνω από 62 χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και μετέχει σε διεθνείς αποστολές. Υπάρχουν διεθνείς αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στις οποίες μετέχει η Ελλάδα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο ή με την επιχείρηση στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Άρα υπάρχει σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό γίνεται για τους λόγους που είπα και είναι μια πραγματικότητα την οποία όλοι πρέπει να τη λάβουν υπόψη τους».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «υπάρχει πολύ σημαντική συμμετοχή της Ελλάδας στην αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο και μας ζητήθηκε από πλευράς ΟΗΕ, λόγω και της κρίσης στην περιοχή, να έχουμε αναβαθμισμένη παρουσία σε επίπεδο ενδεχομένως (με την παρουσία) φρεγάτας και μετέχουμε στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ με υποβρύχιο».

Πολιτικο-διπλωματικές οι πρωτοβουλίες
Επεσήμανε ότι «οι συνεργασίες μας και όλες μας οι πρωτοβουλίες είναι πρωτοβουλίες πολιτικο-διπλωματικές που στοχεύουν στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Όλοι πρέπει να το έχουν αυτό υπόψη τους, όλες οι χώρες πρέπει να έχουν ως μόνο στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης. Αυτό είναι και το μήνυμα μου προς την τουρκική πλευρά».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα Ηνωμένα Εθνη κάνουν λόγο για θαλάσσια διαφορά στην Κύπρο, ο κ. Βενιζέλος απάντησε «δεν υπάρχει καμιά θαλάσσια διαφορά».

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις στην Άγκυρα του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κ. Άιντε, σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «ο κ. Άιντε είναι ένας πάρα πολύ σοβαρός πολιτικός και ένας εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ που μπορεί να παίξει πολύ θετικό ρόλο στο Κυπριακό. Θα μου επιτρέψετε να ακούσω τις απόψεις του από τον ίδιο, στην επίσκεψη που θα κάνει στις 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η ΑΟΖ είναι της Κυπριακής Δημοκρατίας

Πρόσθεσε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να τονίσουμε πως δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην κρίσιμη περιοχή. Δεν διεκδικεί η Τουρκία δική της ΑΟΖ εκεί. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή είναι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άλλωστε, η Τουρκία επικαλείται "σύμβασή" της με το ψευδοκράτος, δεν επικαλείται δικά της εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Οι δε υδρογονάνθρακες είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα πρόσθετο κίνητρο και μέσο για μια λύση επωφελή για όλους τους Κυπρίους και για τις δύο κοινότητες».

Ερωτηθείς πώς μπορεί η Ελλάδα να συμβάλει στο αίσθημα ασφάλειας των Κυπρίων, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη πολύ σημαντική συμφωνία για την έρευνα και τη διάσωση που ενώνει το FIR Λευκωσίας με το FIR Αθηνών, ενώνει τους θαλάσσιους χώρους που αντιστοιχούν στα δύο αυτά FIR. «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική κίνηση. Επίσης, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η Ελλάδα με την Κύπρο, στο πλαίσιο και της ΕΕ αλλά κυρίως της κοινής εθνικής πολιτικής, κάνουν όλα όσα πρέπει να κάνουν για να μην υπάρχει κανένα αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας», τόνισε.

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη συζήτησαν για την οργάνωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά την άλλη βδομάδα και για τη συνεδρίαση των αρχηγών των κυπριακών κομμάτων με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του ιδίου.

Στη συνάντηση Βενιζέλου-Αναστασιάδη συζητήθηκε και ο σχεδιασμός της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο, στις 8 Νοεμβρίου, που είναι η πρώτη παρόμοιου επιπέδου συνάντηση. «Αντιλαμβάνεστε τη σημασία που έχει η κίνηση αυτή για την περιοχή, για την περιφερειακή σταθερότητα εν μέσω κρίσεων, και φυσικά μας απασχόλησε κυρίως η ανάλυση της κατάστασης που υπάρχει στην Κύπρο, στην περιοχή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Δήλωση Ολάντ: Το δίκαιο με το μέρος της Κύπρου
Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει τις ισχυρές και ξεκάθαρες θέσεις της Γαλλίας αναφορικά με το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, καθώς και για τις αρχές που πρέπει να διέπουν μια λύση στο Κυπριακό, θέσεις οι οποίες εκφράστηκαν με τον πιο σαφή και επίσημο τρόπο, διά στόματος του Προέδρου της χώρας, Φρανσουά Ολάντ.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ολάντ, σε απαντητική του επιστολή προς τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, υπογραμμίζει -όπως ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης- ότι «η θέση της Γαλλίας αναφορικά με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται ελεύθερα τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης είναι σαφής και σταθερή» και επισημαίνει ότι «το διεθνές δίκαιο, και συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας, πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας». Επίσης, σημείωσε με ικανοποίηση την αναφορά του κ. Ολάντ ότι «η Γαλλία θα υπενθυμίσει τη σημασία αποφυγής οποιασδήποτε κίνησης αντίθετης με το Δίκαιο, από τον οποιονδήποτε».
Αναφορικά με τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για τη θέση της Γαλλίας ότι μια λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να εξευρεθεί μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για την αναφορά ότι «μόνο μια λύση, μέσω διαπραγμάτευσης, θα επιτρέψει έναν καταμερισμό των πόρων της Κύπρου προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Αυτό είναι, επίσης, και το νόημα των μηνυμάτων που απευθύνουμε προς τις τουρκικές αρχές».
Η επιστολή του Γάλλου Προέδρου απεστάλη ως απάντηση σε επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη, από τις 7 Οκτωβρίου, με θέμα τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!