Νέα μελέτη για την ζωή στον Αρη



Νέα μελέτη αμφισβητεί ότι υπήρξε κάποτε ζωή στον Αρη επειδή ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν πάντοτε εχθρικός προς την ζωή.
Τα δεδομένα και η μελέτη

Ο στόλος των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Αρη, οι ρομποτικοί εξερευνητές που βρίσκονται πάνω στην επιφάνεια του και τα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια έχουν προσφέρει στους επιστήμονες τεράστιο όγκο δεδομένων για το ατμοσφαιρικό και γεωλογικό παρόν και παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη.



Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευθεί σειρά μελετών άλλες εκ των οποίων αναφέρουν ότι κάποτε ο Αρης διέθετε ευνοϊκές για την ανάπτυξη και επιβίωση της ζωής συνθήκες και άλλες υποστηρίζουν ότι ο πλανήτης δεν ήταν ποτέ φιλικός απέναντι στη ζωή.

Η τελευταία σχετική μελέτη συγκλίνει με τη θεωρία της αδυναμίας του Κόκκινου Πλανήτη να φιλοξενήσει ζωή. Ομάδα ερευνητών από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Brown και το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann στο Ισραήλ μελέτησαν τις ατμοσφαιρικές συνθήκες στον Αρη από την αρχή της ύπαρξης του.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατά βάση στην επιφάνεια του Αρη επικρατούσαν πολύ χαμηλές, «παγωμένες», θερμοκρασίες. Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι κάποιες περιόδους διάφορες γεωλογικές διεργασίες αύξαναν τη θερμοκρασία στην επιφάνεια και πιθανότατα έκανε την εμφάνιση και το απαραίτητο για την παρουσία της ζωής νερό σε υγρή μορφή.

Ομως σύμφωνα με τους ερευνητές η αυξημένη θερμοκρασία και η παρουσία νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του Αρη διαρκούσε μικρά χρονικά διαστήματα, τέτοια που δεν επέτρεπαν την εμφάνιση και διατήρηση στη συνέχεια της ζωής σε αυτόν. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience».

Πηγή: tovima.gr,http://www.real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!