BARBAROSΤα επικίνδυνα παιχνίδια της Άγκυρας «με τη φωτιά» συνεχίζονται. Στην Αθήνα το ερώτημα πλέον των έμπειρων στα ελληνοτουρκικά διπλωματών, καθώς και των επιτελών του Πενταγώνου, δεν είναι πλέον το αν, αλλά το πότε το «Barbaros» θα σταλεί στο Καστελλόριζο, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως «πολιορκητικός κριός» πίεσης απέναντι στην Ελλάδα, προκειμένου να δεχτεί τη συζήτηση για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής.
Μία άλλη πτυχή της στρατηγικής της «εξαναγκαστικής διπλωματίας», στην οποία επιδίδονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι, απέναντι σε όλους τος γείτονές τους.

Ήδη, σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο αναλύονται όλες οι πιθανές κινήσεις της Άγκυρας. Τα τελευταία γεγονότα στο Αιγαίο δεν αφήνουν αμφιβολία για τις τουρκικές προθέσεις. Η βόλτα της τουρκικής κορβέτας στον Καφηρέα, ο εμβολισμός ελληνικού αλιευτικού από τουρκική ακταιωρό εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από μαχητικά και η παρενόχληση του αεροπλάνου της ΥΠΑ, είναι επικίνδυνα πολλά γεγονότα σε πολύ σύντομο χρόνο.

Η πεποίθηση των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών είναι ότι η Τουρκία προετοιμάζει σκηνικό Ιμίων με φόντο αυτή τη φορά το Καστελλόριζο. Και φαίνεται ότι χρονικά η πιο «ύποπτη» περίοδος θα ξεκινήσει από τα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς θα ξεκινήσουν οι διεργασίες στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι τουρκικές προκλήσεις υψηλού βεληνεκούς παραδοσιακά συσχετίζονται με περιόδους πολιτικής αστάθειας ή μεταβατικές καταστάσεις στην Ελλάδα.

Κάτι τέτοιο πιστεύουν οι Έλληνες επιτελείς ότι σχεδιάζει η Άγκυρα και για την υπόθεση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου. Αιτία, η ασφυκτική πίεση που υφίσταται το καθεστώς Ερντογάν – Νταβούτογλου από το γεγονός ότι ο ενεργειακός χάρτης σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο αναδιατάσσεται ραγδαία και μάλιστα ερήμην της Τουρκίας, με πρωταγωνιστές άλλους, με τους οποίους η Άγκυρα δεν διαθέτει και τις καλύτερες σχέσεις (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ) και βρίσκεται πλέον σε διαρκή ανταγωνισμό.

Η Ελλάδα αποτελεί δεδομένο στόχο λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και της έλλειψης ανακήρυξης ΑΟΖ. Και ο φόβος ότι η επιχείρηση του “Barbaros” στις κυπριακές θάλασσες είχε και το χαρακτήρα «πρόβας» ενόψει επικείμενης ανάλογης επιχείρησης στην πλευρά του Αιγαίου είναι διάχυτος.

Πηγή εφημ. “Press Time” ,http://national-pride.org

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!