Αποκαλυπτική μελέτη. Διασύνδεση Τουρκίας-ΙΚ και συνεργασία Κούρδων-Ουάσινγκτον

 
 Τι αναφέρει μελέτη του Ινστιτούτου Σπουδών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης για τη σχέση Τουρκίας, Ισλαμικού Κράτους και ΗΠΑ
Για «διασυνδέσεις» της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κάνει λόγο μελέτη του Ινστιτούτου Σπουδών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Ο Ντέιβιντ Φίλιπς, διευθυντής του Ινστιτούτου και του Προγράμματος στο Κολούμπια για την Οικοδόμηση της Ειρήνης, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως ειδικός σύμβουλος-εμπειρογνώμονας για θέματα διεθνών σχέσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραθέτει στοιχεία απαντώντας στο ερώτημα «συνεργάζεται η Τουρκία με το Ισλαμικό Κράτος;».

Όπως τονίζει, «οι καταγγελίες κυμαίνονται από τη στρατιωτική συνεργασία και τη μεταφορά όπλων, μέχρι την υλικοτεχνική υποστήριξη, την οικονομική βοήθεια, καθώς και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών», επιχειρώντας επίσης να απαντήσει στον «ισχυρισμό ότι η Τουρκία έκανε τα στραβά μάτια στις επιθέσεις του ΙΚ στο Κομπάνι».
Ο Φίλιπς αναφέρει ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχουν «αρνηθεί σθεναρά συνενοχή με το ΙΚ» και σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, πρόκειται για «μια συστηματική επίθεση στη διεθνή φήμη της Τουρκίας».
Οι μαρτυρίες που "δείχνουν" σχέση Τουρκίας-ΙΚ
Στην εκτενή παρουσίαση της μελέτης από μια ομάδα ερευνητών στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Τουρκία και για να εκτιμήσουν την «αξιοπιστία των ισχυρισμών» και με βάση διεθνών πηγών και διεθνών ΜΜΕ, όπως τονίζεται, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, παραθέτει μια σειρά γεγονότων, μαρτυριών και δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία, «η Τουρκία παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό, υλικοτεχνική και οικονομική βοήθεια, καθώς και ιατρική φροντίδα στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και υποστηρίζει οικονομικά το ΙΚ μέσω της αγοράς πετρελαίου».
Μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
* Ένας διοικητής του ΙΚ δήλωσε στην Ουάσιγκτον Ποστ στις 12 Αυγούστου 2014: «Οι περισσότεροι από τους μαχητές που ενώθηκαν μαζί μας στην αρχή του πολέμου, ήρθαν μέσω της Τουρκίας και το ίδιο έγινε με την παροχή εξοπλισμού και προμηθειών».
* Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) είχε δηλώσει στις 14 Οκτωβρίου 2014 ότι «η Τουρκία παρείχε όπλα σε τρομοκρατικές ομάδες».
* Αναφορές από την Τουρκία σε κοινωνικά δίκτυα ότι η χώρα αυτή παρείχε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια σε τρομοκρατικές ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
* Έγγραφα που εμφανίστηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 δείχνουν ότι ο Σαουδάραβας εμίρης, Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, χρηματοδότησε τη μεταφορά όπλων στο ΙΚ μέσω Τουρκίας.
* Σύμφωνα με την εφημερίδα Ραντικάλ, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μουαμάρ Γκιουλέρ, υπέγραψε οδηγία στην οποία αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τα περιφερειακά μας συμφέροντα, θα βοηθήσουμε μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα εναντίον του παραρτήματος της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ».
* Η εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ δημοσίευσε στις 25 Αυγούστου 2014 ότι πολλοί ξένοι μαχητές εντάχθηκαν στο ΙΚ, στη Συρία και το Ιράκ, μετά από ταξίδι μέσω της Τουρκίας και ότι η Τουρκία δεν προσπάθησε να τους σταματήσει.
* Το Sky News της Βρετανίας έχει συγκεντρώσει έγγραφα που δείχνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει σφραγίσει διαβατήρια ξένων μαχητών που επιδιώκουν να διασχίσουν τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία για να ενταχθούν στο ΙΚ.
* Το BBC πρόβαλε συνεντεύξεις χωρικών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα λεωφορεία ταξιδεύουν τη νύχτα που μεταφέρουν τζιχαντιστές για να πολεμήσουν τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ.
* Το CNN Türk ανέφερε στις 29 Ιουλίου 2014 ότι στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, τα μέρη Ντιζτζέ και Ανταπαζαρί έχουν γίνει σημεία συγκέντρωσης για τους τρομοκράτες. Υπάρχουν θρησκευτικές τάξεις όπου οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκπαιδεύονται.
Τα δημοσιεύματα
Στο μεταξύ, σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», την Πέμπτη (13/11) αναφέρεται ότι «οι Κούρδοι της Συρίας τάσσονται στο πλευρό των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ΙΚ, διεκδικώντας ως αντάλλαγμα την ανεξαρτησία των περιοχών που κατέχουν».
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «η κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση YPG, που διαθέτει ισχυρούς δεσμούς με το ΡΚΚ της Τουρκίας, θα στηρίξει την προσπάθεια για εκδίωξη των Ισλαμιστών από τη Συρία, με αντάλλαγμα την ανεξαρτησία των κουρδικών περιοχών, επιτυγχάνοντας την ολοκλήρωση της (εθνικής) ουτοπίας».
Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι «οι διεκδικήσεις των 30.000 περίπου χιλιάδων Κούρδων μαχητών της Συρίας αποτελούν ένα από τα πολλά πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στη συνεργασία τους με την κουρδική οργάνωση. Ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εγκωμίασε τις κουρδικές δυνάμεις και δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να διευρυνθεί η συνεργασία με το YPG κατά του Ισλαμικού Κράτους, προσθέτοντας ωστόσο ότι η συνεργασία αυτή δεν θα πρέπει να συνδεθεί με την πολιτική αναγνώριση των αυτονομημένων περιοχών που κυβερνώνται τώρα από το YPG και τους πολιτικούς συμμάχους του και όπως σημείωσε "ευελπιστούμε ότι όλοι στη Συρία θα εργασθούν από κοινού για ένα εθνικό ενοποιημένο σχέδιο"».
Στο ίδιο θέμα κάνει αναφορά και δημοσίευμα του Μπλούμπεργκ, επισημαίνοντας ότι «οι ηγέτες του ιρακινού Κουρδιστάν επανέλαβαν το αίτημά τους προς την Ουάσιγκτον για την αποστολή προηγμένου οπλισμού ώστε να χρησιμοποιηθεί στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους» και ότι «οι ΗΠΑ ωστόσο αρνούνται έως τώρα να ικανοποιήσουν το αίτημα για να μην δυσαρεστήσουν την ιρακινή κυβέρνηση. Η διστακτικότητα της κυβέρνησης Ομπάμα για τον απευθείας εξοπλισμό των Κούρδων», όπως τονίζεται «αναδεικνύει τις προκλήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, καθώς επιχειρεί να διευρύνει την στήριξη προς το Ιράκ χωρίς να διαταράξει την εύθραυστη πολιτική ισορροπία μεταξύ Σουνιτών, Σιιτών και Κούρδων».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ),http://news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!