Nomura: Όλα τα μετεκλογικά σενάρια για την Ελλάδα

 Nomura: Όλα τα μετεκλογικά σενάρια για την Ελλάδα -Στο 70% η πιθανότητα πρόωρων εκλογών
 
Στο 70% διαμορφώνεται η πιθανότητα πρόωρων εκλογών, τονίζει ο οίκος. Τα πέντε σενάρια για τη συνέχεια. Ποιο είναι το φιλικότερο και ποιο το δυσκολότερο για τις αγορές. «Παίζει» μικρή παράταση του προγράμματος.
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας παραμένει το βασικό ορόσημο που θα καθορίσει την τάση για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές τους επόμενους μήνες, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Nomura.

Όπως επισημαίνει, στην παρούσα φάση, η πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών λόγω αποτυχίας εκλογής ΠτΔ διαμορφώνεται στο 70%, τονίζει πάντως ότι είναι μια εκτίμηση που μπορεί να μεταβληθεί εύκολα λόγω του ρευστού σκηνικού.
Ο οίκος επισημαίνει ότι το έργο της κυβέρνησης για την εκλογή ΠτΔ έχει δυσκολέψει τον τελευταίο μήνα. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση 22 βουλευτών, τους οποίους αναζητά από τους ανεξάρτητους (23 στο σύνολο) αλλά και από τους ΑΝΕΛ. Η Nomura εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα βρει στήριξη τουλάχιστον από 7 ανεξάρτητους βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσει τη στήριξη από τουλάχιστον 7 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ο οίκος επισημαίνει ότι τα κίνητρα των ΑΝΕΛ να στηρίξουν την κυβέρνηση είναι αβέβαια, δεδομένου ότι στις δημοσκοπήσεις δείχνουν να υπερβαίνουν το όριο του 3% που εξασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή. Ως εκ τούτου, παραμένει αρνητικός στην προοπτική επιτυχημένης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.  
Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το τέλος του μνημονίου, η Nomura σημειώνει ότι δεδομένης της καθυστέρησης επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, και για να μη χαθεί η δόση του EFSF αλλά και η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα της ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα πιθανή μια προσωρινή τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για λίγους μήνες, έως ότου ολοκληρωθεί η πλήρης συμφωνία για την επόμενη μέρα, κάτι που ενδέχεται να γίνει ακόμη και τον Φεβρουάριο.

Τα σενάρια για τη συνέχεια 

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να ηγείται στις δημοσκοπήσεις, τα βασικά σενάρια για την επόμενη μέρα, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, έχουν ως εξής: 
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί εξασφαλίζοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία 
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στο ΣΥΡΙΖΑ για να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά του. A priori αυτό αυξάνει την πιθανότητα διενέξεων με τους δανειστές καθώς τίθενται εν αμφιβόλω οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Επίσης, ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν εγγυάται ομαλότερη διαδικασία λήψης αποφάσεων λόγω των ετερόκλητων συνιστωσών, και αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ενδεχόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εύθραυστη.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει συνασπισμό με:
-Τα κεντροαριστερά κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
Πρόκειται για ένα πιο φιλικό για την αγορά αποτέλεσμα, σημειώνει ο οίκος, τονίζοντας πάντως ότι δεν διασφαλίζεται η ομαλή διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, τα εν λόγω κόμματα έχουν την προοπτική να μετριάσουν τις επιθετικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να λειτουργήσει ως διασφαλιστής της συνέχειας του κράτους, μεταξύ των πολιτικών της τρόικα και μιας νέας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.
- Τους Ανεξάρτητους Έλληνες
Είναι το πιο δύσκολο σενάριο για τις αγορές, σημειώνει ο οίκος, τονίζοντας ότι οι ΑΝΕΛ είναι τόσο αντιμνημονιακοί, όσο οι πιο ακραίες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά σε ακραίες θέσεις. Ωστόσο, τα δύο κόμματα αν και ταυτίζονται στην αντιμνημονιακή ρητορική τους διαφωνούν σε μια σειρά θεμάτων (όπως αυτά της εξωτερικής πολιτικής και της μετανάστευσης). Επιπλέον, πολλά στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με πιθανή σύμπραξη λόγω του χαρακτήρα λαϊκής δεξιάς των ΑΝΕΛ, κάτι που καθιστά το σενάριο συνασπισμού των δύο κομμάτων πιο απίθανο από ό,τι θα φανταζόταν κανείς εάν επικεντρωνόταν μόνο στην αντιμνημονιακή διάσταση.
- Τη Νέα Δημοκρατία
Ένας "μεγάλος συνασπισμός" στην Ελλάδα θα εξαφάνιζε τις ανησυχίες για το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, καθώς θα αποτελούσε την απαρχή μιας εθνικής συναίνεσης στα στρατηγικά θέματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μετά την κρίση. Ωστόσο, στην παρούσα φάση είναι ιδιαίτερα απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεδομένης της σημαντικής απόκλισης μεταξύ των θέσεων των δύο κομμάτων και του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο κοντά σε αυτοδυναμία, που μια συμμαχία με μικρότερο κόμμα δείχνει να του αρκεί.
3. Δεν σχηματίζεται συνασπισμός και η χώρα οδεύει σε νέες εκλογές 
Δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό σενάριο, τονίζει η Nomura, δεδομένου ότι υπάρχει αλλαγή στάσης από την κοινή γνώμη που δείχνει να προτιμά κυβερνήσεις συνασπισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να το επιδιώξει εάν πιστέψει ότι είναι πολύ κοντά σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ εάν ο το κόμμα προσπαθήσει να επιβάλει την πλειοψηφία μέσω της παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας.
Σε γενικές γραμμές, καταλήγει ο οίκος, φαίνεται ότι το αποτέλεσμα ενδεχόμενων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα δεν θα είναι τόσο φιλικό στις αγορές όσο αυτό του Ιουνίου του 2012. Την ίδια στιγμή ωστόσο, τα πτωτικά σενάρια σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο διαχειρίσιμα αυτήν τη φορά, δεδομένου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μετριάσει τη ρητορική της την τελευταία διετία.
Ως εκ τούτου, αφενός τα ελληνικά ομόλογα δεν αναμένεται να ξαναδοκιμάσουν τα χαμηλά εκείνης της περιόδου, αφετέρου η ελληνική αγορά δεν αποτιμά επαρκώς επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση.                                                                                                            http://www.euro2day.gr

ΑΜΗΧΑΝΙΑ από τον Αμερικάνο Μάθιου Νίμιτς όταν τον ρώτησαν για την Αμφίπολη

12/11/14
Τι απάντησε ο Μάθιου Νίμιτς όταν τον ρώτησαν για την Αμφίπολη
Με διπλωματικό, πλην όμως εξαιρετικά αμήχανο τρόπο, σχολίασε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό τα εντυπωσιακά ευρήματα της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αμφίπολη, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πλέον τρανή απόδειξη που αυτά αποτελούν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Η απάντηση δόθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τους πρέσβεις της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Σε ερώτηση που τέθηκε ανεπιθυμεί να σχολιάσει τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στη Βόρεια Ελλάδα και ότι «σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές είναι απόδειξη της ελληνικότητας ολόκληρης της περιοχής», ο κ. Νίμιτς, στην προσπάθειά του να απαντήσει διπλωματικά, υπέπεσε σε ένα ολίσθημα, λέγοντας ότι έχει δει αρχαιολογικούς χώρους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην πΓΔΜ.

«Μου αρέσει να επισκέπτομαι αρχαιολογικές ανασκαφές. Έχω επισκεφτεί πολλές και είδα αρχαιολογικούς θησαυρούς σε πολλά μέρη της περιοχής και στις δύο εμπλεκόμενες χώρες και σε ολόκληρο τον κόσμο.» 

Αγαπώ την αρχαιολογία. Θα ενθάρρυνα, λοιπόν, επιπλέον αρχαιολογικές εξελίξεις και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξουν και άλλες ανακαλύψεις για τους αρχαίους Μακεδόνες, οι οποίοι είχαν σημαντική συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό», δήλωσε ο κ.Νίμιτς.
- See more at: http://www.hellas-now.com/2014/11/blog-post_511.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook#sthash.A6et11eL.dpuf

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!