Όταν ο Φιντέλ Κάστρο κατακτούσε την εξουσία. Δίκαζε και εκτελούσε του συνεργάτες του Μπατίστα

castro
Ένοχοι και Αθώοι

Το Ιανουάριο του 1959, το περιοδικό TIME, επέλεγε να ντύσει το εξώφυλλο του με τον επικεφαλής της επανάστασης που εκείνη την περίοδο κατόρθωνε να εξορίσει τον δικτάτορα Μπατίστα από την πρωτεύουσα του νησιού την Αβάνα. Με αφορμή την ιστορική συμφωνία Αμερικής-Κούβας, οι υπεύθυνοι του περιοδικού αποφάσισαν να ανεβάσουν ξανά το εξώφυλλο, αλλά και το άρθρο που το συνόδευε στην ιστοσελίδα τους στο ίντερνετ.

Ο Μπερνάρντ Ντάιντεριχ δημοσιογράφος του περιοδικού, βρέθηκε στο σημείο των μαχών επιβαζόμενος σε μια ομάδα γυναικών στρατιωτών με προορισμό την κατασκήνωση όπου βρισκόταν ο Φιντέλ Κάστρο και έγινε μάρτυρας της άτεγκτης απόφασής του για παραδειγματική τιμωρία όσων βοήθησαν το καθεστώς Μπατίστα.
«Είναι εγκληματίες. Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Θα του δώσουμε δίκαιη δίκη. Μητέρες έρχονται και λένε, “αυτός ο άντρας σκότωσε το γιο μου'» έλεγε ο ίδιος, πριν στήσει τη δίκη για δεκάδες ανθρώπους στην κεντρικό πάρκο της Αβάνας. Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι επαναστάτες πήραν το ρόλο του εισαγγελέα, της υπεράσπισης, αλλά και του δικαστή. Πολύ σύντομα, όπως αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό, η ετυμηγορία βγήκε και εκτελέστηκε. Οι αντιδράσεις επίσημων εκπροσώπων άλλων χωρών δεν πτόησαν τον Κάστρο, ενώ από πλευράς Κουβανών δεν υπήρξε καμιά αντίδραση.
Ενδιαφέρον είναι επίσης πως ο Κάστρο σχεδίαζε τότε ελεύθερες εκλογές σε διάστημα 18 μηνών με δύο χρόνια από τότε. «Τα κόμματα πρέπει να έχουν το χρόνο να αναδιοργανωθούν. Αν είχαμε εκλογές την αύριο, θα ήμαστε νικητές. Οι άνθρωποι κουράζονται εύκολα. Σε 18 μήνες, ο κόσμος μπορεί να είναι πολύ κουρασμένος από εμας» δήλωνε.                                 http://www.mixanitouxronou.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!