Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουάριος, 2014

OΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ανα τούς αιώνες...

Εικόνα
Οι πλημμύρες συνδέονται με υλοτόμηση, αλλά και συνεχή βόσκηση των ορεινών όγκων στις παρυφές του Αθηναϊκού πεδίου, δραστηριότητες οι οποίες είχαν δυσμενείς συνέπειες στη συγκράτηση του νερού από το έδαφος. Για την ακρίβεια, η περιοχή από το Βοτανικό έως την πλατεία Εσταυρωμένου (Αιγάλεω) είναι φυσική λεκάνη απορροής του Κηφισού ποταμού, ο οποίος πηγάζει από την Πάρνηθα. Αν και ...θέρους δεν μειούται τελέως (Στράβων Αττική), τις εποχές των βροχών, ο Κηφισός μπορούσε να γίνει εξαιρετικά καταστροφικός, καθώς στην αρχαιότητα, αλλά και πριν ακόμα εγκιβωτιστεί στη σημερινή τεχνητή κοίτη, έρεε ανεξέλεγκτος. Η κατασκευή γεφυριών, ξύλινων ή λίθινων, για την διάβρωση του Κηφισού πρόβαλε ως επιτακτική ανάγκη. Ένα τετράστιχο μας πληροφορεί ότι κάποιος Ξενοκλής, είχε κατασκευάσει μια γέφυρα στον Κηφισό το 320 π.χ.  και κατέστησε τη διάβαση του ποταμού ασφαλή. Οι Μυκηναίοι κατασκεύασαν γέφυρες από ογκόλιθους, οι οποίες είχαν ένα εκφορητικό σύστημα με τη χρήσ

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεπταν "σεξουαλικό" υλικό από χρήστες της Yahoo

Εικόνα
Η Yahoo χαρακτηρίζει «απολύτως απαράδεκτο» το γεγονός της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων... Σε υποκλοπές οπτικοακουστικού υλικού χρηστών της Yahoo, μέσω των καμερών ηλεκτρονικών υπολογιστών, που χρησιμοποιούνται για διαδραστικές επικοινωνίες μέσω διαδικτύου, προχώρησαν οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του BBC, η Yahoo αρνείται ότι γνώριζε κάτι σχετικό με την υπόθεση.

Και εγένετο η «κβαντική σταγόνα»

Εικόνα
Ανακαλύφθηκε νέο «εξωτικό» υποατομικό σωματίδιο με ενδιαφέρουσες δυνατότητες Τα πειράματα με λέιζερ ανέδειξαν την κβαντική σταγόνα. Credit: (Brad Baxley) Κολοράντο   Φυσικοί στη Γερμανία και στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα νέο «εξωτικό» υποατομικό σωματίδιο, που ονόμασαν «κβαντική σταγόνα» (droplet ή dropleton).

Ο Πούτιν καθησυχάζει τη Μέρκελ για τα γεγονότα στην Κριμαία

Εικόνα
Βερολίνο   Ο ρώσος πρόεδρος καθησύχασε τη γερμανίδα καγκελάριο σχετικά με τα γεγονότα στην Κριμαία, τονίζοντας -στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας- ότι δεν ενδιαφέρεται για τη διάσπαση της Ουκρανίας.

Η Καθαρά Δευτέρα και τα έθιμά της στην Ελλάδα

Εικόνα
Τα Κούλουμα γιορτάζονται διαφορετικά από τόπο σε τόπο, με ιδιαίτερες και παραδοσιακές εκδηλώσεις, αλλά και διάφορα έθιμα. Παντού όμως επικρατεί κέφι, φαγοπότι, χορός και τραγούδι. To τριώδιο ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα και ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία. Η ημέρα αυτή ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά και αποτελεί ημέρα νηστείας αλλά και αργίας. Η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή, ονομάζεται «κούλουμα» και περιλαμβάνει το πέταγμα του χαρταετού. Καιρού επιτρέποντος, όλοι βγαίνουν στην εξοχή, παίρνοντας μαζί τους νηστίσιμα φαγητά, διασκεδάζουν και χορεύουν. Τα κούλουμα από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με ιδιαίτερες και παραδοσιακές εκδηλώσεις, αλλά και διάφορα έθιμα. Παντού όμως επικρατεί κέφι, χορός και τραγούδι. Ας δούμε μερικά από τα έθιμα που γιορτάζονται την Καθαρά Δευτέρα ανά την Ελλάδα… Το έθιμο του Αγά στα Μεστά και σε άλλα χωριά της Χίου Σε πολλά χωριά (Μεστά, Πυργί, Λιθί, Ολύμ

Η μυρωδιά του πευκοδάσους... ρυθμιστής της θερμοκρασίας;

Εικόνα
SHUTTERSTOCK Οι ερευνητές γνώριζαν ήδη ότι η οσμή του πεύκου, η οποία αποτελείται από πτητικές οργανικές ενώσεις, αντιδρά με το οξυγόνο στο δάσος σχηματίζοντας αυτά τα αερολύματα. Ερευνητές από τη Γερμανία, τη Φινλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι κατόρθωσαν να συνδέσουν την κλιματική αλλαγή με την οσμή των πεύκων. Οι επιστήμονες επιχείρησαν να ρίξουν φως στη διεργασία, από την οποία αέριο από τα δέντρα δημιουργεί σωματίδια που είτε αντανακλούν το ηλιακό φως είτε ευνοούν το σχηματισμό νεφών. «Σε πολλές δασώδεις περιοχές, μπορεί κανείς να πάει και να παρατηρήσει σωματίδια να σχηματίζονται από τον αέρα. Δεν απελευθερώνονται από κάπου, απλώς εμφανίζονται», λέει ο Τζόελ Θόρντον από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

Ηλιακή καταιγίδα έσπρωξε το σέλας μέχρι τη νότια Βρετανία

Εικόνα
  Το σέλας της Πέμπτης στην παραλία του Νορθάμπερλαντ στην ανατολική Βρετανία. Τη φωτογραφία τράβηξε ο χρήστης Ίαν Γκλέντινινγκ.  Λονδίνο Μια έκρηξη που καταγράφηκε στην επιφάνεια του Ήλιου την περασμένη Τρίτη χαρίζει στους κατοίκους της Βρετανίας ένα σπάνιο υπερθέαμα, με το βόρειο σέλας να κατεβαίνει μέχρι τα νότια της χώρας.

Ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας αναγνωρίζει ως πρόεδρο τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Εικόνα
Φεβρουάριος 28, 2014. Ο νέος πρωθυπουργός της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, που βρίσκεται  στη σύνθεση του ουκρανικού κράτους, ο Σεργκέι Ακσένοφ- Сергей Аксенов ,

Ο Λευκός Οίκος δεν αναγνωρίζει τον Γιανουκόβιτς ως πρόεδρο της Ουκρανίας

Εικόνα
Φεβρουάριος 28, 2014. Ο Λευκός Οίκος δεν αναγνωρίζει πλέον ως πρόεδρο της Ουκρανίας τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, επειδή αρνήθηκε την ευθύνη και υπονόμευσε την νομιμότητα της έκφρασης στο Κίεβο.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΣΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Εικόνα

Σπάνιο ρωμαϊκό δαχτυλίδι από δηνάριο

Εικόνα
Σπάνιο ασημένιο δαχτυλίδι του 2ου αιώνα μ.Χ. ανακαλύφθηκε με την βοήθεια μεταλλικών ανιχνευτών σε αγροτική περιοχή του Alford, στην Μ. Βρετανία. Το δαχτυλίδι που έχει ανακατασκευαστεί από ασημένιο νόμισμα δηναρίου απεικονίζει τον ρωμαίο αυτοκράτορα Julia Maesa, ένας από τους δύο που έχει ποτέ ανακαλυφθεί στην Βρετανία. 

Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Βαρσοβία εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Κριμαία

Εικόνα
Μπροστά στις νέες εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την ένταση που έχει προκληθεί στην Κριμαία, όπου ελλιμενίζεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, το Λονδίνο και η Βαρσοβία εξέφρασαν σήμερα τη ...

50 χρόνια από τις απελάσεις των Κωνσταντινουπολιτών

Εικόνα
16 Μαρτίου 1964: Ο Εκπατρισμός της Ελληνικής Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης με την Απέλαση και Εκδίωξη της από το Κράτος της Τουρκίας Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Πόλης και η Συνθήκη της Λωζάννης Το νομικό καθεστώς της Ελληνικής Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης καθορίστηκε με την πολυμερή Συνθήκη της Λωζάννης της 24 Ιουλίου 1923 και ειδικότερα με την Τέταρτη Ενότητα της που αφορά την Ανταλλαγή Πληθυσμών μεταξύ της Ελλάδος και Τουρκίας (υπογράφηκε 31/1/1923). Σύμφωνα με το άρθρο 2 της Συνθήκης Ανταλλαγής ορίζεται ότι: « Δεν θα περιληφθώσιν εις την εν τω πρώτω άρθρω προβλεπομένην ανταλλαγήν: α) οι Έλληνες κάτοικοι της Κωνσταντινουπόλεως· β) οι Μουσουλμάνοι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης. Θέλουσι θεωρηθή ως Έλληνες κάτοικοι της Κωνσταντινουπόλεως, πάντες οι Έλληνες οι εγκατεστημένοι ήδη προ της 30ης Οκτωβρίου 1918, εν τη περιφερεία της Νομαρχίας Κωνσταντινουπόλεως, ως αύτη καθορίζεται δια του νόμου του 1912…»

Η διχοτόμηση της Ουκρανίας είχε προβλεφθεί στα χαρτονομίσματα του ευρώ;

Εικόνα
Μια πολύ περίεργη ανάρτηση, στα όρια της συνωμοσιολογίας, κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες. Υποστηρίζει ότι η διχοτόμηση της Ουκρανίας σε δυτική (γερμανόφιλη) και ανατολική (ρωσική) είχε… προβλεφθεί και αποτυπωθεί στα χαρτονομίσματα του ευρώ. Πράγματι, εάν κοιτάξει κανείς τον χάρτη της Ευρώπης, βλέπει ότι περιλαμβάνει τη μισή Ουκρανία, δηλαδή το κομμάτι της εκείνο που επιθυμεί την ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βεβαίως, κάποιος θα μπορούσε με ευκολία να ισχυριστεί ότι πρόκειται περί τυχαίου γεγονότος, μιας γραφιστικής προσέγγισης.

ΥΠΕΚΑ: Κρυφά και απο το Σαμαρά τα αποτελέσματα της PGS…!

Εικόνα
Του Καθ.Δρ.Γ.Ζουγανέλη Σε προηγούμενα άρθρα (βλέπετε εδώ , εδώ και εδώ , παρακαλώ βρείτε χρόνο να δείτε και τα video και τις παρατηρήσεις που έχω γράψει στα αντίστοιχα κείμενα) έχω αναφέρει: 1> τις πλέον πιθανές θέσεις στις οποίες υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε όλη την Ελλάδα, όπως αυτές προκύπτουν απο μετρήσεις MAD του 2007, που πήραν άλλοι… 2> ένα βαθυμετρικό χάρτη της Μεσογείου και αναφορές για το είδoς πλατφορμών εξόρυξης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά βάθος, για να μη βγεί ποτέ κανείς απο το ΥΠΕΚΑ να πεί ότι κάπου είναι βαθειά να γίνει εξόρυξη.

Νέα στοιχεία υπέρ της ύπαρξης αρχαίων ωκεανών στον Άρη

Εικόνα
H ιδέα πως τμήμα του Άρη καλυπτόταν από ωκεανούς πηγάζει από τη δεκαετία του 1980. Μία νέα έρευνα της μορφολογίας του εδάφους του Άρη σε σύγκριση με αυτή του πυθμένα διάφορων ωκεανών στη Γη, συναινεί με τη θεωρία πως στο παρελθόν ένα μεγάλο τμήμα του κόκκινου πλανήτη καλυπτόταν από νερό.   H ιδέα πως τμήμα του Άρη καλυπτόταν από ωκεανούς πηγάζει από τη δεκαετία του 1980, όταν το διαστημικό σκάφος Viking παρατήρησε δύο περιοχές στο βόρειο τμήμα του πλανήτη που θα μπορούσαν να είναι υπολείμματα μιας αρχαίας ακτογραμμής, καθώς η μορφολογία τους έμοιαζε πολύ με αντίστοιχες παραθαλάσσιες περιοχές στη Γη.

Αμμόλοφοι «Star Trek» στον Αρη

Εικόνα
H NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες που κατέγραψε ο δορυφόρος MRO από αμμόλοφους στον Αρη. Οι αμμόλοφοι προκάλεσαν όπως είναι εύκολα αντιληπτό εντύπωση στους ειδικούς για το σχήμα τους που θυμίζει έντονα το σήμα του «Αστροστόλου» τον οποίο υπηρετούσε το πλήρωμα του διαστημοπλοίου «Εντερπράιζ» στη θρυλική σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek.

Τα «θερμά επεισόδια» που λίγο έλειψαν να αφανίσουν την ανθρωπότητα

Εικόνα
Ήταν στις 6 Αυγούστου 1945 όταν ο κόσμος θα άλλαζε μια για πάντα: ένα νέο όπλο εμφανίστηκε, ικανό να σβήσει ολόκληρες πόλεις από τον χάρτη.   Στα χρόνια που ακολούθησαν, η ζοφερή βόμβα θα έπεφτε στα χέρια και άλλων κρατών, μόνο και μόνο για να έρθει ακόμα πιο κοντά -για πρώτη μάλιστα φορά στα χρονικά του πολιτισμένου κόσμου- ο Αρμαγεδδών!

Ο διάσημος αστροφυσικός Μάρτιν Ρις φοβάται ότι οι σούπερ επιταχυντές μπορεί να δημιουργήσουν «μαύρες τρύπες»που θα μας… καταπιούν!

Εικόνα
Ολα ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστό ότι ξεκινά η κατασκευή του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στο CERN.   Ανάμεσα στις μεγάλες προσδοκίες και τις ελπίδες της επιστημονικής κοινότητας για τη λειτουργία του επιταχυντή υπήρξαν και κάποιες μεμονωμένες φωνές που δήλωναν ανησυχία. Κάποιοι ειδικοί ανέφεραν ότι από τη βίαιη σύγκρουση σωματιδίων μέσα σε τέτοιους επιταχυντές είναι θεωρητικά δυνατόν να δημιουργηθούν «μαύρες τρύπες».  Η απάντηση των συναδέλφων τους ήταν πως, ακόμη και στην (απίθανη) περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο, οι «μαύρες τρύπες» που θα δημιουργούνταν θα ήταν μικροσκοπικές, η διάρκεια ζωής τους θα ήταν λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου και θα εξαφανίζονταν προτού προλάβουν να... καταπιούν τον πλανήτη.

Το πιο παράξενο πολεμικό πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ!

Εικόνα
Μετά την ήττα της στον Κριμαϊκό Πόλεμο (1853-1856), οι νικήτριες δυνάμεις -Βρετανική Αυτοκρατορία, Αυτοκρατορία της Γαλλίας, Οθωμανική Αυτοκρατορία και το Βασίλειο της Σαρδηνίας- απαγόρευσαν στην Ρωσική Αυτοκρατορία να αναπτύσσει πολεμικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα. Μόλις έληξε η απαγόρευση, η Ρωσία έφτιαξε έναν στόλο στην Μαύρη Θάλασσα με καινοτόμα πλοία με τα οποία ήλπιζε να νικήσει τους στόλους των Άγγλων και των Γάλλων αν περνούσαν ποτέ ξανά.

Δεν είμαστε παρά σκόνη των άστρων

Εικόνα
Η φήμη του αστροφυσικού Hubert Reeves ταξιδεύει στο Διάστημα: ο αστεροειδής 9631, που ανακαλύφθηκε το 1993 στο Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο (ESO), φέρει το όνομά του. Ο Reeves, ένα είδος κοσμικού ιστορικού που μελέτησε τον τρόπο που γεννιούνται, αναπτύσσονται και πεθαίνουν τα άστρα, την προέλευση και τη μοίρα της ελεύθερης ενέργειας στο σύμπαν, είναι επίσης πολυγραφότατος εκλαϊκευτής της επιστήμης, χαρισματικός, γοητευτικός αφηγητής – ένας γαλλόφωνος Carl Sagan.

Έρογλου: Τα τουρκικά στρατεύματα δεν αφήσουν ποτέ την Κύπρο

Εικόνα
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μιλά για δύο ‘ ισότιμα κράτη’ Φεβρουάριος 26, 2014. Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων, Derviş Eroğlu, στο τέλος των προκαταρκτικών συνομιλιών την Τετάρτη, σχετικά με το θέμα της Κύπρου, διέψευσε προηγούμενες φήμες ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα φύγουν από το νησί, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

Στην Αθήνα η ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης

Εικόνα
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης (OLAF) πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα με στόχο την παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα διαφθοράς και στόχο την στενότερη παρακολούθηση της διάθεσης των κονδυλίων του επόμενου ΕΣΠΑ στη χώρα μας .

Νεο θρίλερ – Στο Αγιον Όρος ο Γιανουκόβιτς; – Ενταση στην Κριμαία – Χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλλαν στο κοινοβούλιο

Εικόνα
Η είδηση μεταδίδεται από τα ουκρανικά ΜΜΕ σύμφωνα με την Καθημερινή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες απο το Κίεβο, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, βρίσκεται στο Αγιον Ορος. Η πληροφορία δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επισήμως αλλά σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος κατάφερε να εγκαταλείψει την Ουκρανία, κατέφυγε στην Αθωνική Πολιτεία. Την ίδια ώρα αγριεύει η κατάσταση στην Κριμαία. Χιλιάδες φιλοδυτικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Άρθρο καταπέλτης για την ισχυρή κυρία που γονάτισε την Ελλάδα

Εικόνα
«Δεν ξέρω τι σκέφτεται η Κριστίν Λαγκάρντ όταν έρχεται στην Ελλάδα. Μάλλον κάτι διαφορετικό από αυτό που αντικρίζω εγώ. Έτσι κι αλλιώς, κάποιος που λαμβάνει αφορολόγητο μισθό 500.000 δολαρίων… που μεταφέρεται με λιμουζίνες και διαμένει σε πεντάστερα ξενοδοχεία, ενδεχομένως να μην αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα».Τα ανωτέρω «πύρινα» λόγια ανήκουν σε έναν νεαρό αρθογράφο του βρετανικού «Guardian», ελληνικής καταγωγής, τον Άλεξ Ανδρέου. Στο εκτενές άρθρο του, ο Άλεξ Ανδρέου αντιπαραθέτει τις εικόνες που βλέπει ο ίδιος στην πατρίδα του με εκείνες που αντικρίζει η «ισχυρή κυρία» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ουκρανία: ο εκλογικός χάρτης εξηγεί τα γεγονότα

Εικόνα
Διατηρείται μια τεχνητά συγκολλημένη χώρα; Μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία , ίσως ένας χάρτης δείχνει καλύτερα τις αιτίες. Στο χάρτη βλέπουμε τα αποτελέσματα των τελευταίων προεδρικών εκλογών, που είχαν φέρει τον κ. Γιανουκόβιτς στην εξουσία (αυτόν που ανατράπηκε και ήδη καταζητείται).

Βενιζέλος: «Ο Γκρούεφσκι μου είπε ότι δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας»

Εικόνα
Φεβρουάριος 26, 2014. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημέρωσε τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, για την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια και την επίσκεψή του στα Σκόπια, γράφει η σλαβική MKD .

Aπαγόρευσαν την ελληνική και την ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία!- Ρωσικά ΤΟΜΑ πάνε στην "πρώτη γραμμή"

Εικόνα
Koμβόι με δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (TOMA) BMP-2 και άρματα Τ-80, εθεάθησαν να κατευθύνονται προς το Νοβοροσίσκ προκειμένου να φορτωθούν σε πλοία και να μεταφερθούν στην Σεβαστούπολη, ενώ το ουκρανικό Κοινοβούλιο απαγόρευσε την ρωσική, αλλά και την ... ελληνική γλώσσα στην Ουκρανία!

ΚΑΣ: «Ναι» σε επιπλέον 42 εκατ. ευρώ για τα αρχαία του Μετρό Θεσσαλονίκης

Εικόνα
  Τμήμα της Μέσης Οδού που «έκρυβε» σταθμός Βενιζέλου    Αθήνα Επιπλέον 42 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών στο πλαίσιο της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η αύξηση της δαπάνης των ανασκαφών (οι οποίες έχουν κοστίσει ώς σήμερα 82 εκατ. ευρώ) κρίθηκε αναγκαία από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που συμφώνησαν με τις εκτιμήσεις των δύο αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων.

400 εκατομμυρίων ετών "Μηχανή" βρέθηκε στη Ρωσία

Εικόνα
Σ την απομακρυσμένη χερσόνησο Καμτσάτκα (παρακάτω χάρτης), 200 χλμ. από το Tigil, του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα περίεργο "σύνολο" ορυκτών.   Η αυθεντικότητα του ευρήματος έχει πιστοποιηθεί. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Γιούρι Golubev, εμφανίζεται ότι, στην περίπτωση αυτή η ανακάλυψη εξέπληξε τους επιστήμονες από τη φύση, τουλάχιστον του ασυνήθιστου,και μπορεί να αλλάξει την ιστορία (ή προ-ιστορία)    Δεν είναι η πρώτη φορά που είναι ένα κατασκεύασμα, ένα αρχαίο αντικείμενο, κάτι σαν αυτό βρίσκεται στην περιοχή αυτή. Αλλά, η περίεργος συνηρημένη, ή συγκεκριμένο τεχνούργημα είναι - με την πρώτη ματιά , ένθετη σε βράχο (το οποίο όπως είναι κατανοητό, δεδομένου ότι η χερσόνησος αυτή είναι η πατρίδα πολλών ηφαιστείων). Υποβλήθηκαν σε ανάλυση, και η συζυγία έδειξε να είναι κατασκευασμένη από μεταλλικά μέρη που φαίνεται να αποτελούν ένα μηχανισμό, ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να είναι ένα είδος κάποιας μηχανής ή

Προσοχή στην υπερβολική νηστεία και τις δίαιτες...

Εικόνα
Επιστημονικές μελέτες σε 1000άδες εθελοντές απέδειξαν ότι η υπερβολική νηστεία και η στέρηση γενικότερα (!) μπορούν να έχουν περίεργα αποτελέσματα στο οπτικό νεύρο, ειδικά στην ανάγνωση μουσικής από παρτιτούρες!

Βρετανοί βουλευτές υποστηρικτές των Σκοπίων

Εικόνα
Φεβρουάριος 25, 2014. Σκόπια. Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι χθες το βράδυ στο Λονδίνο, μετά  το συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί των Δυτικών Βαλκανίων και ο Επίτροπος της Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, συναντήθηκε με μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου, που αποτελούν μέρος μιας ομάδας υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων.

Προκλήσεις από το τουρκικό «Μπαρμπαρός» εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Εικόνα
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τις έρευνές του δυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδευόμενο από δυο πλοία και ένα πολεμικό σκάφος. Δεύτερο πολεμικό σκάφος βρίσκεται νοτιότερα, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Μια υπέροχη ιστορία ιπποτών του αέρα!

Εικόνα
Κοιτάξτε προσεκτικά το βομβαρδιστικό B-17 και προσέξτε πόσο χτυπημένο είναι - ένας κινητήρας νεκρός, η ουρά, το οριζόντιο σταθεροποιητικό πτερύγιο και η μύτη του κατατρυπημένα. Ήταν έτοιμο να πέσει στο έδαφος. (Η εικόνα ζωγραφίστηκε από καλλιτέχνη με βάση τις περιγραφές των δυο πιλότων πολλά χρόνια μετά.) Έπειτα προσέξτε ότι δίπλα του πετάει ένα Γερμανικό μαχητικό ME-109. Τώρα διαβάστε την ιστορία που ακολουθεί .... Ο Charlie Brown ήταν πιλότος ενός Ιπταμένου Φρουρίου B-17 στην 379 η  Ομάδα Βομβαρδιστικών στο Kimbolton της Αγγλίας. Το B-17 του ονομαζόταν 'Ye Old Pub' και βρισκόταν σε τραγική κατάσταση καθώς είχε χτυπηθεί από αντιαεροπορικά πυρά και από καταδιωκτικά. Η πυξίδα του ήταν κατεστραμμένη, και αντί να επιστρέφει προς το Kimbolton πετούσε όλο και βαθύτερα στο εχθρικό έδαφος.

Ρώσοι αθλητές «ντοπάρονταν με αέριο» στους Ολυμπιακούς της Αθήνας

Εικόνα
Οι εισπνοές ξένου δεν απαγορεύονται, είναι όμως αμφιλεγόμενες  Μόσχα Κορυφαίοι ρώσοι αθλητές χρησιμοποίησαν αέριο ξένο για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας μέχρι και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι, αναφέρουν μέσα στη Βρετανία και τη Γερμανία. Το αρμόδιο ρωσικό ινστιτούτο δεν διέψευσε τα δημοσιεύματα, δήλωσε όμως ότι οι εισπνοές ξένου δεν απαγορεύονται.

Η Κύπρος καταγγέλει την Τουρκία στον ΟΗΕ για τις σεισμικές έρευνες

Εικόνα
  Σε καταγγελία στον ΟΗΕ κατά της Τουρκίας για τις πρόσφατες «τουρκικές προκλήσεις» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) προχώρησε η Κύπρος. Ειδικότερα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, κατήγγειλε την Τουρκία για «συνέχιση των προκλητικών και παράνομων δραστηριοτήτων» της στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός των χωρικών υδάτων, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας της Δημοκρατίας της Κύπρου.

«1,618...» - Ο αγαπημένος αριθμός του Σύμπαντος

Εικόνα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τι κοινό έχουν οι ζωγραφικοί πίνακες της Αναγέννησης με τα τριαντάφυλλα και τις μαύρες τρύπες του Σύμπαντος; Η απάντηση είναι ότι και στις τρεις περιπτώσεις εμφανίζεται ο ξεχωριστός αριθμός 1,618... με το άπειρο πλήθος δεκαδικών ψηφίων. Οι μαθηματικοί της αρχαιότητας συγκλονίστηκαν, όταν οι ξεχωριστές ιδιότητας του 1,618... (του αριθμού φ) άρχισαν να αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια τους. Σήμερα, ο λεγόμενος «χρυσός αριθμός», που αποκαλείται και «χρυσή αναλογία» ή απλά, φ, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει μαθηματικούς, αρχιτέκτονες, βιολόγους και πολλούς άλλους, επειδή εμφανίζεται συνεχώς σε νέους και απρόσμενους συσχετισμούς. Το Σύμπαν δείχνει να τρέφει μια ιδιαίτερη αδυναμία γι’ αυτόν τον αριθμό με τα άπειρα δεκαδικά ψηφία. Αν παρατηρήσει κανείς ένα οποιοδήποτε φυτό από τον κήπο, θα συναντήσει, σχεδόν σίγουρα, τον αριθμό φ, στη διάταξη των φύλλων ή των λουλουδιών του. Για παράδειγμα, στην κυκλική διάταξη της στεφάνης του τριαντάφυλλου, τα πέταλα δια

Η άγνωστη ιστορία των Δημοτικών Εκλογών

Εικόνα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο πρώτος δήμαρχος της Αθήνας, ο Ανάργυρος Πετράκης, απολύθηκε από τους Βαυαρούς. Ο δεύτερος δήμαρχος, ο Δημήτρης Καλλιφρονάς , φυλακίστηκε. Ο εικοστός πρώτος, ο Αμβρόσιος Πλυτάς, πάλι καλά που δεν εκτελέστηκε από τις γερμανικές αρχές κατοχής. Ένας άλλος δήμαρχος από την Κέα, κάποιος Σταθόπουλος, προκάλεσε σκάνδαλο, χλευάζοντας τους νεκρούς των εξεγέρσεων εναντίον του Όθωνα. Αποπέμθηκε κακήν κακώς από την Εθνοσυνέλευση του 1863, όπου είχε εκλεγεί αντιπρόσωπος. Με τους πολέμους του 1912-1913, ο δήμαρχος του Πειραιά, Δημοσθένης Ομηρίδης - Σκυλίτσης, ντύνεται στο χακί και τραβάει για το μέτωπο. Το 1934 εκλέγονται οι πρώτοι «κόκκινοι δήμαρχοι», με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον Δημήτρη Παρτσαλίδη στην Καβάλα των καπνεργατών. Τριάντα χρόνια αργότερα στα Γιάννενα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιώργος Μελανίδης παθαίνει ανακοπή καρδιάς στην πανηγυρική τελετή της ορκωμοσίας του και πεθαίνει.

10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα.

Εικόνα
  Επιλογή από δέκα  ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας που αξίζει να γνωρίζουμε. _____________________________ 1.  Κέμπριτζ: Η υγεία των Ελλήνων, θύμα της κρίσης Δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων έχει η βαριά οικονομική κρίση, όπως διαπιστώνει έρευνα του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ που δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Στο δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Η κρίση πλήττει την υγεία των Ελλήνων» επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την έρευνα, που εκπονήθηκε από ερευνητική ομάδα του κοινωνιολόγου Αλέξανδρου Κεντικελένη, αυξήθηκε κατακόρυφα από την αρχή της κρίσης ο αριθμός των κρουσμάτων έιτζ, φυματίωσης, ψυχικών ασθενειών αλλά και των νεκρών εμβρύων. Ενώ ιδιαίτερη ανησυχητική κρίνεται από τους συντάκτες της έρευνας η εξάπλωση της κατάθλιψης. _____________________________

Οδεύουμε σε προδοτική λύση για την ονομασία των Σκοπίων

Εικόνα
του Παναγιώτη Αποστόλου Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες ημέρες από την Διάσκεψη Προέδρων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο... καθηκόντων που απορρέουν από την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί όπου, ένας θρασύτατος βουλευτής από τα Σκόπια -  Hajrula Misini - δε δίστασε να αποκαλέσει δυο φορές τη χώρα του ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Εκεί όπου, άφησαν αναπάντητη αυτή τη θρασύτητα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο προεδρεύων, Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος ξέρει να κάνει τον καμπόσο μόνο κατά των βουλευτών της «Χρυσής Αυγής» όταν προεδρεύει της Βουλής.

Mολυσμένες από MERS οι περισσότερες καμήλες στη Σ.Αραβία

Εικόνα
  Τρεις στις τέσσερις δρομάδες καμήλες βρέθηκαν θετικές σε αντισώματα κατά του MERS   (Φωτογραφία:  Reuters )   Νέα Υόρκη Ο νέος κοροναϊός MERS, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «απειλή για όλο τον κόσμο» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυκλοφορεί εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια στις καμήλες, και πλέον τρία στα τέσσερα ζώα στη Σαουδική Αραβία είναι μολυσμένα.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Εικόνα
, , , 25 Φεβρουαρίου λ 1821.— Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διορίζει σωματάρχας τους δύο αδελφούς του, Νικόλαον και Γεώργιον, στρατοπεδάρχην τον Δούκαν και χιλιάρχους τους, Ιωάννην Κολοκοτρώνην, Β.Θεοδώρου, Κόντον, Β.Καραβιάν καί Β.Μπαρλάν.

Συγκλονιστικές εικόνες από το Βόρειο Σέλας!

Εικόνα
  Οι εικόνες από το Βόρειο Σέλας είναι συγκλονιστικές! Τα υπέροχα φώτα των αστεριών δημιούργησαν εντυπωσιακά σχέδια και σχηματισμούς πάνω από τα λιβάδια της Γροιλανδίας και της Ισλανδίας.

Ανακαλύφτηκαν μυστηριώδεις τάφοι στο Κάτω Κουφονήσι

Εικόνα
   Σπάνια "διαμάντια" στον πάτο της θάλασσας στο Κάτω Κουφονήσι. Οι τάφοι που ήρθαν στο φως. Τι δηλώνει η έφορος αρχαιοτήτων, Φωτεινή Ζαφειροπούλου Oι άνθρωποι που κατοίκησαν το μικρό, αλλά διόλου ασήμαντο νησάκι του Αιγαίου, φαίνεται ότι είχαν αναπτύξει μια αρκετά οργανωμένη κοινωνία, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μόλις τώρα αρχίζουν να βλέπουν το φως.

Ξεσηκώθηκαν οι ρωσόφωνοι στην Ουκρανία -Στο Κίεβο φοβούνται αποσχιστικές τάσεις

Εικόνα
  Ανησυχία για τις αποσχιστικές τάσεις στην ρωσόφωνη Κριμαία εξέφρασε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, καθώς στην περιοχή φουντώνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι αντιδράσεις κατά της νέας ηγεσίας στη χωρά μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς. Ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ εκτίμησε ότι απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας διαμηνύοντας πως οποιος είναι υπεύθυνος για τέτοιου είδους αποσχιστικές κινήσεις θα πρέπει να τιμωρηθεί.