Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αύγουστος, 2014

Στον πρωθυπουργό οι ελπίδες των Στρατιωτικών για Εφαρμογή της Απόφασης του ΣτΕ

Εικόνα
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση των στελεχών που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις με την κυβέρνηση, με αφορμή την ανεκτέλεστη μέχρι τώρα απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκαταστήσει τις  μισθολογικές αδικίες σε βάρος των στρατιωτικών.

Χαμένοι στη μετάφραση με Πούτιν. Δεν μίλησε για "δημιουργία κράτους" στην Ουκρανία

Εικόνα
    Τι αναφέρει ο Πούτιν για την κατάσταση στην Ουκρανία. Αναστάτωση από λάθος στη μετάφραση των όσων είπε ο Ρώσος πρόεδρος Το ζήτημα της «κρατικής υπόστασης» πρέπει να εξεταστεί στις συζητήσεις που θα έχουν ως στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο καθεστώς για τις περιοχές όπου συγκρούονται οι ουκρανικές δυνάμεις με τους φιλορώσους αντάρτες.

Τα τρία σενάρια για τον τύμβο της Αμφίπολης -Τι έχει ανακαλυφθεί ως τώρα, τι παραμένει μυστήριο

Εικόνα
Ολοι πιέζουν για απαντήσεις, οι διαδικασίες προχωρούν αργά- όπως επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις- και τα στοιχεία που προκύπτουν με το... σταγονόμετρο γενούν ολοένα και περισσότερα ερωτήματα και εξάπτουν ακόμη περισσότερο τη φαντασία και το ενδιαφέρον του κόσμου για τα μυστήρια που κρύβει ο τύμβος της Αμφίπολης.

Η Βουλγαρία γιορτάζει τη μνήμη του ηγέτη του VMRO Τοντόρ Αλεξαντρόφ

Εικόνα
«Εάν κάποιος μου πει ότι δεν είμαι Μακεδόνας- θα πρέπει να του κοπεί η γλώσσα. Εάν κάποιος πει ότι δεν είμαι Βούλγαρος- θα πρέπει να του κοπεί το κεφάλι» Αύγουστος 31, 2014. Σόφια.   Η Βουλγαρία γιορτάζει τη μνήμη του θρυλικού ηγέτη της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης- ΕΜΕΟ( ή βουλγαρικά « ВМРО ») την ημέρα της 90ής επετείου από το θάνατό του, γράφει το βουλγαρικό ‘Φόκους’.

Τι κάψα λοιπόν εχει η κυρία Μέρκελ με τα Σκόπια; Απλή η απάντηση…

Εικόνα
                                                Η απάντηση στο ερώτημα ειναι τόσο απλή, όσο η σκοπιμότητα της γερμανικής προπαγάνδας στην Ελλαδα. Απο τότε που το ναζιστικο κτήνος επανενώθηκε, ένα μέλημα είχε: Να αποκαταστήσει τους φυσικούς του συμμάχους και να τιμωρήσει τους διαχρονικούς εχθρούς. Η αρχή έγινε με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Οι ναζιστες Βοσνιοι και Κροάτες, εξολόθρευσαν τους Σέρβους και απέκτησαν τις κρατικές οντότητες που είχαν και επι χιτλερικής κυριαρχίας.

Τα λατινικά αδιαφορούν για τον χρόνο- Πάει και το zythum: Μετά από έναν αιώνα, ολοκληρώθηκε λεξικό 17 τόμων

Εικόνα
Πρότυπο του έργου ήταν το Πλήρες Λεξικό Αγγλικής της Οξφόρδης   (Φωτογραφία:  Associated Press ) Οξφόρδη Η γλώσσα είναι νεκρή, οπότε δεν υπήρχε βιασύνη: Μετά από 101 χρόνια, το τελευταίο λήμμα βρετανικού λεξικού της Λατινικής του Μεσαίωνα γράφτηκε και 17 τόμοι του έργου είναι έτοιμοι.

Μαρμάρινο δάπεδο αποκαλύπτεται στον τύμβο της Αμφίπολης

Εικόνα
Τα χώματα έκρυβαν ακανόνιστα κομμάτια μαρμάρου σε κόκκινο φόντο (Πηγή: ΥΠΟΑ) Αθήνα Σε εξαιρετικά καλή κατάσταση διασώζονται τμήματα μαρμαροθετημένου δαπέδου που αποκαλύπονται στον τύμβο της Αμφίπολης. Με την αφαίρεση χωμάτων από τον προθάλαμο αποκαλύφθηκαν ακανόνιστα κομμάτια μαρμάρου σε κόκκινο φόντο ενώ στο κατώφλι του πρώτου διαφραγματικού τοίχου των Σφιγγών βρέθηκαν ίχνη μπλε χρώματος στην νωπογραφία. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, διαπιστώθηκε επίσης ότι και στους τρεις χώρους μετά από τον τοίχο σφράγισης υπάρχει χαλαρή αμμώδης επίχωση, ως το μέγιστο ύψος της θόλου. Οι τρεις χώροι, που δημιουργούνται από την κατασκευή των εγκάρσιων διαφραγματικών τοίχων, κατά μήκος της θόλου, φαίνεται ότι καταχώθηκαν κατά την σφράγιση του ταφικού μνημείου.

Ο Σίσυφος ως εκλογέας

Εικόνα
Ευλογημένος τόπος η Κόρινθος. Την έλεγαν Εφύρα κάποτε και την ίδρυσε εκείνος ο απίστευτος Σίσυφος. Βασιλιάς πανέξυπνος έως παμπόνηρος, μπλέχτηκε σε μια «δικαστική» διαμάχη ως μάρτυρας, κι έκτοτε βασανίζεται μέχρι σήμερα. Το περιστατικό είχε να κάνει με την ομορφούλα Αίγινα που ο μπερμπάντης Δίας κατάφερε και την αποπλάνησε. Τρελάθηκε ο πατέρας της ο Ασωπός κι άρχισε τις έρευνες. Έπεσε πάνω στο Σίσυφο που έτυχε να γνωρίζει τα καθέκαστα, και τον κάλεσε να καταθέσει όλη την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος, τού ‘ταξε μάλιστα και μια πηγή να αναβλύζει γάργαρο νερό στην Ακροκόρινθο. Είχε δεν είχε τα ξέρασε ο μάρτυς, να όμως που τελικά ο ασελγός τη γλύτωσε. Γλίστρησε απ’ τις κατηγορίες, αλλά τον μάρτυρα δεν τον ξέχασε με τίποτα.

Η καπηλεία της Αμφίπολης άρχισε το 437 π.Χ.

Εικόνα
Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ Ως γνωστόν, η Αμφίπολη ιδρύθηκε από τους Αθηναίους στις εκβολές του Στρυμόνα το 437 προ Χριστού και ανακαλύφθηκε από τους Νεοέλληνες (-άρες) το 2014 μετά Χριστόν. Πιο πριν, ήταν γνωστή μόνο στους αρχαιολόγους, αλλά και δημοφιλέστατη στους ανά τους αιώνες τυμβωρύχους και λαθρανασκαφείς. Με τη λήξη των Περσικών Πολέμων, η Αθήνα, ως νέα υπερδύναμη πλέον, είχε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την ίδρυση αποικίας στους πρόποδες του Παγγαίου για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού και αργύρου, καθώς και της ξυλείας του. Από το 478 και μετά ο Κίμωνας, αφού κατάφερε να εκδιώξει τους Πέρσες από την τελευταία βάση τους, την Ηιόνα στις εκβολές του Στρυμόνα, πέτυχε να εκδιώξει και τους Δόλοπες πειρατές από τη Σκύρο. Επρεπε όμως να βρεθεί και ιδεολογικό προκάλυμμα για την κατοχή του νησιού. Ετσι, ο Κίμωνας εκμεταλλεύτηκ

Μεγάλο δωμάτιο στην καρδιά του λόφου Καστά δείχνουν οι ακτινογραφίες

Εικόνα
                         του Γιώργου Ροδάκογλου Ένας κενός χώρος διαμέτρου περίπου 12 μέτρων κάτω από κορυφή του λόφου καταγράφηκε στην πρώτη γεωφυσική διασκόπηση του λόφου Καστά. Η επιφάνεια του δωματίου βρίσκεται σε βάθος 8 μέτρων και απέχει περίπου 20 μέτρα από το σημερινό κέντρο του λόφου, ενώ βρίσκεται στην ίδια ευθεία από την είσοδο που αποκαλύφθηκε η πύλη του ταφικού μνημείου. Εκτιμάτε ότι ο συγκεκριμένος χώρος έως τη βάση του έχει πολύ μεγαλύτερη διάμετρο αφού σαρώθηκε μόνο η επιφάνεια του λόγω του ότι η ισχύς του μηχανήματος δεν ήταν μεγάλης εμβέλειας.

ΚΛΕΙΔΙ Η ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ...- Οι Σφίγγες της Αμφίπολης μαρτυρούν την καταγωγή τους

Εικόνα
Πώς ξέρουμε ότι οι Σφίγγες που κοσμούν την πρόσοψη του τάφου στην Αμφίπολη δεν είναι αιγυπτιακές αλλά ελληνικές; Από την τυπολογία τους. Οι αιγυπτιακές Σφίγγες ήταν ξαπλωμένες και στα τέσσερα πόδια τους, ενώ οι ελληνικές στέκονταν στα δύο πισινά, σαν να ήταν σε επιφυλακή. Στα δύο τους πόδια στέκονται οι Σφίγγες της Αμφίπολης, γεγονός που μαρτυρά ότι είναι ελληνικές Οι συγκεκριμένες Σφίγγες, που βρέθηκαν από τους ανασκαφείς ακέφαλες και άπτερες, είχαν κεφαλή και φτερά ένθετα, όπως δείχνουν οι ειδικές υποδοχές (εντορμίες) στις οποίες προσαρμόζονταν. Τα φτερά εντοπίσθηκαν σε κοντινή απόσταση κατά τις περσινές ανασκαφές και οι κεφαλές αναζητούνται.

Οι Τούρκοι «αδειάζουν» πρόσφυγες στα νησιά μας – 546 μόνο στη Σάμο

Εικόνα
  Μεγάλη η ανησυχία των κατοίκων της Σάμου από την παράνομη είσοδο προσφύγων στο νησί με καταγωγή από τη Συρία. Από τις 15 Αυγούστου και μετά, όλα τα ακριτικά νησιά μας δέχονται κύματα προσφύγων που μεταφέρονται από Τούρκους δουλέμπορους. Στην Τουρκία βρίσκονται περίπου 1.000.000 Σύροι πρόσφυγες, τους οποίους το καθεστώς Ερντογάν έχει αποφασίσει να «αδειάσει» στην Ελλάδα.

Κυριακάτικες εφημερίδες: Πρωτοσέλιδα, Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Εικόνα
Διαβάστε από σήμερα τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Η επανένωση της Γιουγκοσλαβίας από το ...Βερολίνο

Εικόνα
«Αφού την διέλυσαν θέλουν την επανένωση- στα δυτικά πρότυπα»   «Η επανένωση της Γιουγκοσλαβίας- Η ΕΕ θέλει να απορροφήσει τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, γράφει το   ρωσικό δημοσίευμα της Βίζγκλιαντ. Αύγουστος 30, 2014. Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες αποφάσισαν την επανένωση της Γιουγκοσλαβίας, η οποία διαλύθηκε με την τιμή της αιματοχυσίας. Τώρα, «οι εσωτερικοί ηγέτες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν να ενώσουν όχι μόνο τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά να ενσωματώσουν σε αυτήν την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso , μίλησε υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλων των βαλκανικών χωρών, με εξαίρεση την Τουρκία.

Οι Σκοπιανοί λένε τώρα ότι βρήκαν τον Μέγα Αλέξανδρο -Ακολούθησαν ένα... αστέρι και έφθασαν στον τάφο του

Εικόνα
Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την πορεία των ανασκαφών της ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη είχε ως αποτέλεσμα να μπουν σε κλίμα.... Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι γείτονές μας, οι οποίοι διατείνονται ότι έχουν βρει τον τάφου του στρατηλάτη και εργάζονται πυρετωδώς για να τον φέρουν στο φως. Μπορεί οι Ελληνες αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη να μην σηκώνουν ψηλά τον πήχυ, αλλά στα Σκόπια ψάχνουν εναγωνίως μόνο για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος, κατά τους ιδίους βρίσκεται στη γειτονική χώρα.

Τον χρυσό θησαυρό της Κριμαίας που ανήκει στον λαό της παρακρατούν παράνομα οι Ολλανδοί [εικόνες]

Εικόνα
Οι Ολλανδοι κατακρατούν και δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής στα μουσεία της Κριμαίας έστειλαν τους θησαυρούς τους με τα αρχαία πολύτιμα αντικείμενα που είχαν σταλεί στην Ολλανδία προκειμένου να γίνει η έκθεση «Κριμαία: Ο χρυσός και τα μυστήρια της Μαύρης Θάλασσας».   Πρόκειται για 500 χρυσά αντικείμενα και και χρυσαφικά απαράμιλλης τέχνης που βρίσκονται στο Άμστερνταμ και πρέπει να επαναπατριστούν στην Κριμαία.

Το κοινό μυστικό της Αμφίπολης: Η μακρά πορεία αρχαιοκάπηλων στην περιοχή

Εικόνα
    Τη στιγμή που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την πρόοδο των ανασκαφών στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, ένα όργιο φημών συνεχίζει να εκτυλίσσεται αναφορικά με το αν ο τάφος έχει συληθεί από αρχαιοκάπηλους. Στην Μεσολακιά, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αμφίπολη, οι φήμες δίνουν και παίρνουν, ενώ δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της περιοχής που αποκαλύπτουν εντυπωσιακές ιστορίες πραγματικών τυμβωρύχων οι οποίοι έδρασαν στην περιοχή για πάρα πολλά χρόνια. Ανθρωποι που δεν δούλεψαν ποτέ -Ανιχνευτές αντικειμένων σε πολλά σπίτια «Υπήρχαν άνθρωποι στην Αμφίπολη που δεν δούλεψαν ποτέ, μάζευαν μπίλιες και έβρισκαν και τα νομίσματα. Τα νομίσματα τα έβρισκες περπατώντας. Εμείς ήμασταν αγρότες, αυτοί όλη μέρα έψαχναν και όλη τη νύχτα έσκαβαν» αναφέρουν στο ΑΠΕ -ΜΠΕ κάτοικοι της περιοχής και συνεχίζουν: «Οταν ξεκίνησαν να ανοίγουν τους τάφους, ερχόταν κόσμος από όλες τις περιοχές, είχαν διασυνδέσεις παντού. Τους συνελάμβαναν, πήγαιναν στα δικαστήρια. Τους έβα

Εντυπωσιάζει η διπλή είσοδος μετά τον προθάλαμο στον τύμβο Καστά

Εικόνα
Αθήνα Μία διπλή είσοδος έχει αποκαλυφθεί μετά τον προθάλαμο στον τύμβο Καστά στην αρχαία Αμφίπολη. Το εύρημα, αν και αναμενόμενο, εντυπωσιάζει τους αρχαιολόγους εξαιτίας του διάκοσμου, αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής . Πίσω από το μεγάλο όγκο χωμάτων στο εσωτερικό του προθαλάμου αποκαλύφθηκε μία νέα είσοδος χωρίς θύρα που οδηγεί σε μία αίθουσα.

Και τώρα τι λές;

Εικόνα
Το πολιτικόν μειράκιον, ο ΗΠΑνθρωπος των Σκοπίων, Νικολά Γκρουέφσκι, καταληφθείς και πάλι από μακεδονικόν τεινεσμόν, (έκαμε κι η κότα κώλο και … «εκμακεδόνισε» τον (Σκοπιανό) κόσμο όλο), την ώρα που το παγκόσμιο ενδιαφέρον στρέφεται στην Αμφίπολη, δηλώνει ότι «Η Ελλάδα πρέπει να κατανοήσει ότι σε αυτό το κράτος (σ.σ. των Σκοπίων) ζουν Μακεδόνες, οι οποίοι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα … ο μακεδονικός λαός υπήρχε, υπάρχει, και θα υπάρχει…». «Το “χει η κούτρα του να κατεβάζει ψείρες». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει τον Πόντιο Πιλάτο, ενώ οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία και καλούν την Ελλάδα να διαπραγματευθεί με τα Σκόπια το ζήτημα του ονόματος.

Το κοινό μυστικό της Αμφίπολης [Εικόνες]

Εικόνα
Τη στιγμή που όλο και μεγαλώνει η αγωνία για την πρόοδο των ανασκαφών στον τύμβο Καστά, ένα κοινό μυστικό γύρω από την Αμφίπολη έρχεται στο φως: Η μακρά πορεία των αρχαιοκάπηλων στην περιοχή. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον αρχαιολογικό θησαυρό στη γνωστή πλέον Μεσολακιά, οι φήμες για την αρχαιοκαπηλία δίνουν και παίρνουν.

Ηλεκτρικοί εξωγήινοι; Ανακαλύφθηκε ηλεκτρική μορφή ζωής που ζει με καθαρή ενέργεια (video)

Εικόνα
Μικροβιολόγοι στην Καλιφόρνια ανακάλυψαν βακτήρια που επιβιώνουν με την κατανάλωση καθαρών ηλεκτρονίων αντί για φαγητό, εγκαινιάζοντας μια εντελώς νέα μέθοδο επίγνωσης της ύπαρξης και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες για εξωγήινη ζωή. Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη μορφή ζωής στη Γη, αυτές τα εξαιρετικά βακτήρια χρησιμοποιούν την ενέργεια στην πιο αγνή της μορφή - τρώνε και αναπνέουν ηλεκτρόνια - και είναι παντού.

Ο Σήφης είναι κροκόδειλος του Νείλου και ξεγλιστρά σαν… χέλι!

Εικόνα
Κροκόδειλος του Νείλου φαίνεται ότι είναι ο Σήφης που εξακολουθεί να… σουλατσάρει στη λίμνη του φράγματος Ποταμών στην Κρήτη. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που έβγαλε ο διάσημος ερπετολόγος, Ολιβιέ Μπερά που βρέθηκε τρεις ημέρες στην Κρήτη κι επιχείρησε την παγίδευση του ζώου. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost.gr , ο κροκόδειλος – αν και η τοπική κοινωνία τον έχει ονομάσει Σήφη – δεν ξέρουμε αν είναι αρσενικός ή θηλυκός. Οι διαστάσεις του είναι γύρω στο 1,70 μ. που σύμφωνα με τον Μπερά παραπέμπουν σε μια ηλικία 4-7 ετών.

Η Ουκρανία παίζει χοντρό παιχνίδι στις πλάτες μας με το φυσικό αέριο

Εικόνα
Με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι μαριονέτες της Μέρκελ παίζουν παιχνίδια με το φυσικό αέριο κρατώντας σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις της με την Ρωσία όσο αφορά το κορυφαίο ζήτημα της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Στις συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών, δεν βρέθηκε κοινό σημείο με ορατό πλέον τον κίνδυνο να μείνουν οι Έλληνες καταναλωτές χωρίς φυσικό αέριο.

Heritage Foundation για Σκόπια: Ξανακτυπά κατά της Ελλάδας

Εικόνα
 "Οι Ηνωμένες Πολιτείες να πιέσουν για το βέτο της Ελλάδας" Αύγουστος 29, 2014. Μετά από μία εβδομάδα   το αμερικανικό ίδρυμα που εδρεύει στην Ουάσιγκτον και είναι φίλα προσκείμενο με το σκοπιανό καθεστώς,   ξανακτυπά πάλι. Τώρα ζητά από την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να πιέσει την Αθήνα για να αποσύρει το βέτο που έχει στην ένταξη του νοτιοσλαβικού κράτους με την προσωρινή ονομασία στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Τύμβος Καστά: Οι οκτάφυλλοι ανάγλυφοι ρόδακες μαρτυρούν τον ένοικο;

Εικόνα
           Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού περί των νεώτερων ευρημάτων της ανασκαφής του Τάφου της Αρχαίας Αμφίπολης : «Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου. Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων»   ( όπως φαίνεται στην παρακάτω  εικόνα ).

Το περίφημο παράδοξο σε φωτογραφίες- Η γάτα του Σρέντινγκερ σε κβαντικό «ενσταντανέ»

Εικόνα
Λονδίνο Το διασημότερο αιλουροειδές της Φυσικής απαθανατίστηκε σε μοναδικό «ενσταντανέ» με τη βοήθεια ενός από τα πιο παράξενα φαινόμενα της Κβαντομηχανικής,, του κβαντικού συσχετισμού ή διεμπλοκής. Επιστήμονες από την Αυστρία πέτυχαν να πάρουν φωτογραφίες της «Γάτας του Σρέντινγκερ» χωρίς ουσιαστικά να τη φωτογραφίσουν πραγματικά: συνέλαβαν με την κάμερά τους όχι τα ίδια τα φωτόνια που είχαν ανακλαστεί από τη σιλουέτα της γάτας, όπως γίνεται στις κοινές φωτογραφίες, αλλά τα φωτόνια που ήταν συσχετισμένα μαζί τους και δεν είχαν αλληλεπιδράσει με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Ο κβαντικός συσχετισμός Ο κβαντικός συσχετισμός ή διεμπλοκή παρατηρείται όταν δυο σωμάτια που έχουν δημιουργηθεί μαζί παραμένουν συνδεδεμένα σε «κατάσταση διεμπλοκής» ανεξάρτητα από την απόσταση που υπάρχει μεταξύ τους: ακόμη και αν βρεθούν χιλιόμετρα μακριά (ή και στην άλλη άκρη του Σύμπαντος) το ένα από το άλλο, όταν το ένα δέχεται μια επίδραση το άλλο

«Χαστούκι» Spiegel στον Σόιμπλε για το Success story της Ελλάδας

Εικόνα
Ούτε ο έγκριτος γερμανικός τύπος δεν πιστεύει τα παραμύθια του κ. Σόιμπλε, για το δήθεν success stories, στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Τουλάχιστον, ως προς την Ελλάδα, όπου το περιοδικό «Spiegel» περιγράφει μια τελείως διαφορετική εικόνα, απ` αυτή του γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Μηχανή του Χρόνου:Γιώργος Μουρούζης: Ο θρυλικός Φαναριώτης που προκάλεσε σε μονομαχία τον πρίγκιπα Νικόλαο και τον ποιητή Λορέντζο Μαβίλη

Εικόνα
Γνωρίστε την ιστορία του θρυλικού Φαναριώτη, Γίωργου Μουρούζη που προκάλεσε σε μονομαχία τον πρίγκιπα Νικόλαο και τον ποιητή Λορέντζο Μαβίλη (Pics)  Ο ίλαρχος Γεώργιος Μουρούζης ήταν γόνος της μεγάλης φαναριώτικης οικογένειας και επιφανής αξιωματικός. Ήταν όμορφος, ευθυτενής και ευγενής, όμως ο ατίθασος χαρακτήρας του και η έφεση στο αλκοόλ τον οδηγούσαν συχνά σε παρεκτροπές με απρόβλεπτες συνέπειες. Δεν δίσταζε πουθενά και σε κανέναν, είχε ευαίσθητο κώδικα τιμής και δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του, με συνέπεια να εμπλέκεται διαρκώς σε επεισόδια και σε αλλεπάλληλες μονομαχίες. Τα «κατορθώματά» του έγραψαν ιστορία στην Αθήνα του 1900, αλλά όχι μόνο, αφού τα ίδια έκανε στη Σερβία, τη Σιβηρία και το Παρίσι, όπου πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Γιος του Κωνσταντίνου Μουρούζη, αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού που είχε υπηρετήσει ως υπασπιστής του Βασιλιά

Spiegel: Οι Ελληνες αντιμετωπίζουν φοροκαταιγίδα -Δεν αντέχουν άλλα χρέη

Εικόνα
Στους υπέρογκους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες, παρόλο που η οικονομία της χώρας ανακάμπτει σιγά-σιγά, αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό Spiegel. «Η επιβολή της λιτότητας στην Ελλάδα γίνεται εμφανής: πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τους φόρους τους. Τα χρέη αυξάνονται μαζικά» σημειώνει το περιοδικό σε σημερινό δημοσίευμά του στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Το Βερολίνο θέλει τα Σκόπια στην Ε.Ε και ζητά επειγόντως «αμοιβαίες υποχωρήσεις» για το όνομα

Εικόνα
Την ανάγκη «να λυθεί επειγόντως» η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, «με διάθεση για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές», επισημαίνουν οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια που διοργάνωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο. «Οι συμμετέχοντες υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιλυθούν όσο το δυνατόν συντομότερα τα εκκρεμή διμερή θέματα, προς το συμφέρον των σχέσεων καλής γειτονίας και της αυξημένης σταθερότητας στην περιοχή... Η διαφορά για την ονομασία μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας αποτελεί ένα από τα εκκρεμή διμερή θέματα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι αυτή η διαφορά πρέπει να λυθεί επειγόντως με διάθεση για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το τέλος της Διάσκεψης από την Καγκελαρία.

Deutsche Welle: Ο δικτατορίσκος Νίκολα Γκρούεφσκι

Εικόνα
Αύγουστος 28, 2014. Σκόπια. Μετά από οκτώ χρόνια στην εξουσία του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, η μεταρρυθμιστική εικόνα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, έγινε μηδενική. Αντίθετα, πολλοί ερευνητές – αναλυτές, υποστηρίζουν ότι με την πολιτική του υπάρχει μια αυξητική τάση του αυταρχισμού στα Βαλκάνια, η οποία εξαπλώνεται διαρκώς», σημειώνει η Deutsche Welle στη σλαβο-σκοπιανή γλώσσα.

Σκόπια: Πρόστιμο σε όσους έχουν βουλγαρικά διαβατήρια

Εικόνα
Τι «Μακεδόνες»και κουραφέξαλα... Αύγουστος 28, 2014. Σκόπια. Τα βουλγαρικά διαβατήρια εξακολουθούν να είναι κεντρικό θέμα στα μέσα ενημέρωσης του νοτιοσλαβικού κράτους.

Δυο φορές ξεγλίστρησε από τα χέρια του «κροκοδειλάκια» ο Σήφης (Video)

Εικόνα
  Σαν χέλι ξεγλιστρά ο Σήφης ο κροκόδειλος από την… αγκαλιά του διάσημου ερπετολόγου Ολιβιέ Μπεχρά. Μπορεί η πρώτη ημέρα της επιχείρησης που έκανε ο κ. Μπεχρά στη λίμνη του Φράγματος Ποταμών να μην απέφερε καρπούς, ωστόσο την δεύτερη έπιασε δυο φορές τον κροκόδειλο χωρίς να μπορέσει να τον κρατήσει.

Αρβελέρ: Οταν μου λένε ότι υπάρχει κρίση, γελάω

Εικόνα
  «Όταν μου λένε ότι υπάρχει κρίση, γελάω». Η βυζαντινολόγος, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών έδωσε το δικό της στίγμα σε σχέση με αυτό που αποκαλούμε σήμερα κρίση. Δηλώνει στο ΑΠΕ: «Εγώ γνώρισα την κατοχή. Για να πάω στο σχολείο περνούσα πάνω από πτώματα πεινασμένων ανθρώπων, τα οποία μάζευε ένα καροτσάκι του δήμου. Λοιπόν, όταν μου λένε ότι υπάρχει κρίση, γελώ». Αναφερόμενη στην εικόνα που έχει ο μέσος πολίτης στο εξωτερικό για τους Έλληνες, ανέφερε ένα πρόσφατο περιστατικό που βίωσε:

Ένα βήμα πιο κοντά στο υπερηχητικό υποβρύχιο

Εικόνα
Όπως αναφέρεται, νέα τεχνολογία την οποία ανέπτυξε ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Χαρμπίν, καθιστά ευκολότερο για ένα σκάφος που κινείται υποβρυχίως να αγγίξει εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες- ταξιδεύοντας από τη Σαγκάη στο Σαν Φρανσίσκο μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο ωρών.

Πρόεδρος της Τουρκίας ορκίστηκε ο Ερντογάν

Εικόνα
Συγχαρητήρια επιστολή του Κύπριου προέδρου μεταφέρει ο Ευ. Βενιζέλος Πρόεδρος της Τουρκίας ορκίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι ο πρώτος αρχηγός του σύγχρονου τουρκικού κράτους ο οποίος εξελέγη άμεσα από τον τουρκικό λαό. Θα ακολουθήσει το επίσημο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει την επίσκεψη στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, την τελετή παράδοσης και παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο, τη δεξίωση και τέλος το δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Ερντογάν προς τιμήν των ξένων επισήμων που ήλθαν στην Άγκυρα για τις τελετές.

Άρης: Τι δεν γνωρίζουμε για τον κόκκινο πλανήτη

Εικόνα
Υπάρχει λες κάτι μαγικό με τον Άρη, τον πλανήτη που μπήκε από νωρίς στο στόχαστρο της ανθρωπότητας, τόσο ως αστρονομική παρατήρηση όσο και ως επιστημονική φαντασία. Οι άνθρωποι μαγεύτηκαν από νωρίς λοιπόν με τον «αιματοβαμμένο» πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, που μοιάζει σε πολλά με τη Γη, και βάλθηκαν να τον μελετήσουν και να τον μετατρέψουν φυσικά σε φανταστικό σπίτι των εξωγήινων γειτόνων μας, των Αρειανών! Σήμερα βέβαια, με τα οχήματα της NASA να προσφέρουν απλόχερες δόσεις του Κόκκινου Πλανήτη και την έντονη φημολογία για επανδρωμένες αποστολές να μην μπορεί να κρυφτεί, το ανθρώπινο ενδιαφέρον για τον Άρη έχει εκτοξευτεί κατακόρυφα.

Η Σερβική Εκκλησία συντάχθηκε με την Ελληνική και ζητά την καθαίρεση του Σκοπιανού αρχιεπισκόπου

Εικόνα
«Σύμμαχοι πριν από 100 χρόνια-Σύμμαχοι και σήμερα», γράφει ο ανώνυμος συντάκτης   του σλαβο-σκοπιανού   δημοσιεύματος,   εννοώντας τη Σερβία και την Ελλάδα. Αύγουστος 27, 2014. «Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ξεκινήσει μια σφοδρή επίθεση εναντίον της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», μετά την ανακοίνωση ότι θα καταδικάσουν τον Αρχιεπίσκοπο Στέφαν, με σκοπό να τον καθαιρέσουν, αν και αυτό δεν εντάσσεται στο κανονικό δίκαιο», σημειώνει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων Dnevnik .

Το απολιθωμένο δάσος Λέσβου διεκδικεί θέση στα μνημεία της Unesco

Εικόνα
Η πρώτη παρουσίαση της υποψηφιότητας του απολιθωμένου δάσους Λέσβου για ένταξη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας απολιθωμένου δάσους Λέσβου. Αρχικά, παρουσιάσθηκε από τον κ. Ζούρο η διακήρυξη της Unesco για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς από το γενικό συνέδριο της Unesco, το 1972. Ακολούθως, αναφέρθηκε στα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ένα μνημείο προκειμένου να ενταχθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Ο πλανήτης στρέφει το βλέμμα του στην Αμφίπολη: Φήμες&σενάρια για τον τάφο [εικόνες]

Εικόνα
  Στην αξιολόγηση των νέων ευρημάτων, αλλά και τις εργασίες συντήρησης επικεντρώνονται οι συμμετέχοντες στις ανασκαφικές έρευνες στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, όπου οι καθημερινές αποκαλύψεις σκορπούν ενθουσιασμό τους αρχαιολόγους. Σήμερα αφαιρέθηκε και ο τελευταίος δόμος από τον τοίχο σφράγισης, που έκλεινε την πρόσοψη του ταφικού μνημείου, αποκαλύπτοντας τη συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου.

Κωνσταντινούπολη: Οι Τούρκοι μετέτρεψαν ελληνικό σχολείο σε σχολή ιμάμηδων!

Εικόνα
Σε ισλαμική ιερατική σχολή (ισλαμικό λύκειο)  μετατρέπουν οι Τούρκοι ιστορικό ελληνικό εκπαιδευτήριο στην πόλη Αρτάκη, στην ακτή του Μαρμαρά, αφού προηγουμένως το είχαν μετατρέψει σε ... σχολή ψαράδων!

Αλβανία-Κοσσυφοπέδιο χωρίς έλεγχο στα σύνορα

Εικόνα
Αύγουστος 27, 2014. Η κυβέρνηση των Τιράνων έχει ως στόχο να άρει πλήρως τους ελέγχους στα σύνορα Αλβανίας- Κοσσυφοπεδίου, αρχής γενομένης από το 2015, αυτό τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, αναφερόμενος την τελική διαμόρφωση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, κατά πρώτο στάδιο την τουριστική περίοδο.

Τα όπλα του Α' Π. Πολέμου.

Εικόνα
Το τανκ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον Α παγκόσμιο πόλεμο και μάλιστα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ίσως αυτό να είναι σχετικά γνωστό, ξέρουμε όμως ότι το κράνος ουσιαστικά επανήλθε στο στρατό την ίδια περίοδο; Ή μήπως πως τα αέρια σκότωσαν πολύ λιγότερους από όσους πιστεύεται σήμερα; Είναι μία δυσάρεστη όσο και τραγική αλήθεια, ένας πόλεμος να αναγκάζει υπό μία έννοια την επιστήμη να προχωρά. Παλιότερα ο τρομερός πόνος στις επεμβάσεις "ώθησε" την ιατρική να βρει τρόπους για αναισθησία. Στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο η ανθρωπότητα θρήνησε εκατόμβες νεκρών. Η επιστήμη εκτός από φάρμακα βρήκε και νέα όπλα τα οποία "δοκιμάστηκαν" στα πεδία των μαχών. 

73 εκατ. ευρώ σε κούτες για το... Κόσοβο

Εικόνα
  Ο εισαγγελέας ζητεί... ακτινογραφία των δαπανών του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης «Ναι» απάντησαν στα ερωτήματα αυτά δύο γιατροί που συγκρότησαν... Επιτροπή και ερεύνησαν. Αποφάνθηκαν ότι και τα χρήματα πληρώθηκαν νόμιμα από τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω του δημόσιου νοσοκομείου Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και η περίθαλψη ήταν πραγματική και όχι εικονική. «Ναι» απάντησαν και δύο επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας δεχόμενοι το πόρισμα των γιατρών. Σε ορισμένα κρίσιμα σημεία οι επιθεωρητές δέχονται το πόρισμα είτε επειδή «δεν ήταν δυνατόν να γίνει διασταύρωση των στοιχείων» είτε από «έλλειψη μηχανοργάνωσης και τήρηση χειρογράφων» είτε γιατί τα στοιχεία «ήταν σε κούτες που δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθούν»... Τον έλεγχο είχε ζητήσει ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς στη Βόρειο Ελλάδα κ. Αργύρης Δημόπουλος έπειτα από επώνυμη καταγγελία της διευθύντριας του Κέντρου Αιμοδοσίας και διευθύντριας της Ιατρικής Υπηρεσίας του ίδιου αυτού νοσο

Σύννεφα βροχής πέραν του Ηλιακού Συστήματος

Εικόνα
Αμερικανοί αστρονόμοι από το Επιστημονικό Ιδρυμα Carnegie, στην Ουάσινγκτον, εντόπισαν για πρώτη φορά σύννεφα βροχής πέραν του ηλιακού μας συστήματος, σε απόσταση 7,3 ετών φωτός από τη Γη. Η ανακάλυψη έγινε σε έναν καφέ νάνο, έναν «γίγαντα» αερίων που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο έναν αποτυχημένο αστέρα. Αυτό συμβαίνει γιατί εξαιτίας της πολύ μικρής του μάζας, η θερμοκρασία και η πίεση στον πυρήνα του δεν είναι αρκετά υψηλές ώστε να ξεκινήσουν ή να διατηρήσουν τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις.

Ένα άκρως σεξουαλικό πάρκο- Όπου η φυσική ομορφιά της σεξουαλικότητας δεν είναι ντροπή

Εικόνα
Έ να πάρκο όπου η τέχνη και η σεξουαλικότητα συναντώνται, λειτουργεί στο νησί Jeju της Νότιας Κορέας από το 2004.