Το ημερολόγιο του Γκουαντάναμο: Ένας 44χρονος γράφει για τα χρόνια βασανιστηρίων στις φυλακές



Το πρώτο βιβλίο από κρατούμενο στο Γκουαντάναμο αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις συνθήκες κράτησης και τα βασανιστήρια της αμερικανικής κυβέρνησης 
Ένας Μαυριτανός που κρατείται στο Γκουαντάναμο εδώ και σχεδόν 13 χρόνια αφηγείται πώς βασανίσθηκε και αναγκάσθηκε να προβεί σε ψευδείς ομολογίες, σ' ένα προσωπικό ημερολόγιο που θα εκδοθεί την Τρίτη και του οποίου εκτενή αποσπάσματα δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν".

Ο Μοχαμεντού Ουλντ Σλάχι, ο οποίος συνελήφθη το 2001 στη Μαυριτανία πριν φυλακισθεί διαδοχικά στην Ιορδανία, το Αφγανιστάν και το Γκουαντάναμο, περιγράφει αυτό που αποκαλεί μια παγκόσμια περιοδεία βασανιστηρίων και ταπείνωσης.
Ο 44χρονος Μαυριτανός Μοχαμεντού Ουλντ Σλάχι , υποστηρίζει στο χειρόγραφό του, που έγραψε στα αγγλικά, ότι βασανίσθηκε, ξυλοκοπήθηκε, ταπεινώθηκε και απειλήθηκε επανειλημμένα με θάνατο. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο γραμμένο από άτομο που εξακολουθεί να κρατείται στις φυλακές, αφού ο Σλαχί παραμένει έγκλειστος στο Γκουαντάναμο παρά το γεγονός πως δεν προκύτπουν κατηγορίες σε βάρος του.

Το χρονικό των απίστευτων βασανιστηρίων

Ο Σλαχί σημειώνει πως έχει υποβληθεί σε στέρηση ύπνου, απειλές κατά της ζωής του, σεξουαλικό εξευτελισμό και απειλές από τους βασανιστές ακόμη και ενάντια σε συγγενικά του πρόσωπα (οι βασανιστές δήλωναν πως θα κυνηγήσουν τη μητέρα του).
Ανάμεσα στα βασανιστήρια περιγράφει πως τον ανάγκαζαν να πίνει θαλασσινό νερό, τον έριχναν στη θάλασσα με ταχύπλοο σκάφος, όπου και τον ξυλοκοπούσαν, ενώ τον ανάγκαζαν να βουτήξει σε πάγο. Στο τέλος των βασανιστηρίων, ο Μαυριτανός καταθέτει πως αναγκάστηκε να ομολογήσει ψευδώς πως σκόπευε να ανατινάξει τον CN πύργο στο Τορόντο του Καναδά. Όταν τον ρώτησαν αν έλεγε την αλήθεια απάντησε: "Δεν με νοιάζει αρκεί να σας ευχαριστεί. Οπότε, εφόσον θέλετε να αγοράσετε, θα πουλήσω" αναφέρει.

Ο Σλαχί περιγράφει πως έφτασε στα όρια της παράνοιας, αφού μετά από τόση κακοποίησε είχε παραισθήσεις. "Άρχισα να έχω παραισθήσεις και να ακούω πεντακάθαρα φωνές. Άκουγα την οικογένειά μου σε καθημερινές οικογενειακές συζητήσεις... Άκουγα γραφές από το Κοράνι, μουσική από τη χώρα μου" σημειώνει και εξηγεί πως οι φρουροί επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν αυτή του την κατάσταση: "Οι φρουροί χρησιμοποίησαν αυτές τις παραισθήσεις και μιλούσαν με αστεία φωνή, παρακινώντας με να χτυπήσω τον φρουρό και να σχεδιάσω μια απόδραση. Αλλά δεν παραπλανήθηκα."

Η μισή αλήθεια;

Σύμφωνα με την "Γκάρντιαν", το βιβλίο τροποποιήθηκε περισσότερες από 2.500 φορές. Η εφημερίδα προσθέτει πως οι εκδότες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εκδώσουν μια "μη εξαγνισμένη" εκδοχή του μόλις ο Μοχαμεντού Ουλντ Σλάχι απελευθερωθεί.

  Τον Μάρτιο του 2010, ένας Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής απάλλαξε τον Μοχαμεντού Ουλντ Σλάχι από τις κατηγορίες, ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωσή του. Όμως μερικούς μήνες αργότερα, ένα εφετείο ακύρωσε την απόφαση και αποφάσισε πως πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση. Η Ένωση για τα τις Ελευθερίες των Πολιτών στην Αμερική ισχυρίζεται πως: "Ο Μοχαμέντου Σλαχί είναι αθώος τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση βασάνισε και κρατήθηκε παράνομα για παραπάνω από μια δεκαετία. Δεν αποτελεί απειλή για την Αμερική και δεν έλαβε μέρος ποτέ σε εχθροπραξίες εναντίον της".

Το χρονικό της εμπλοκής του Σλαχί στην Αλ Κάιντα

Ο Μαυριτανός ταξίδεψε δύο φορές στο Αφγανιστάν στις αρχές του 1990, όπου και ορκίστηκε στις τάξεις της Αλ Κάιντα και συμμετείχε στον πόλεμο της οργάνωσης ενάντια στο καθεστώς που είχε επιβληθεί στη χώρα από τη Σοβιετική Ένωση. Οι σχέσεις του όμως με την οργάνωση διεκόπησαν πλήρως από το 1992. Μετά την επίθεση στου Δίδυμους Πύργους, με την υποψία της συμμετοχής του σε ανεπιτυχή σενάρια βομβαρδισμού στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες. Αν και κανένα στοιχείο δεν βρέθηκε εναντίον του, συνελήφθη και κρατήθηκε από το 2002.
Η δικηγόρος του Νάνσι Ολάντερ ανέφερε: Ο Μοχαμεντού δεν κατηγορήθηκε για τίποτα. Δεν υπάρχει κανένα αδίκημα να του προσάψουν. Δεν είναι πως δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο για την ενοχή του, δεν υπάρχει κάνενα απολύτως στοιχείο εναντίον του.
Ο εκδότης του βιβλίου σημειώνει πως πρόκειται για την πιο σημαντική έκδοση που έχει κυκλοφορήσει η εταιρία ποτέ. "Είναι ένα μεγαλόκαρδο, σκληρό, ταπεινό και κάποιες φορές αστείο, αλλά πιο συχνά εξοργιστικό και τελικά κόβει την ανάσα από έναν χαρισματικό συγγραφέα. Και όλοι οι εκδότες του παγκοσμίως ελπίζουν πως με το να διαδώσουν την ιστορία του μπορούν να συνδράμουν αποφασιστικά στο να δοθεί ένα τέλος στην εσφαλμένη και βάρβαρη κράτησή του".

Πηγή: Guardian

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!