Γερμανικός δάκτυλος στη συμφωνία Τσίπρα-Γιούνκερ


Γερμανικός δάκτυλος στη συμφωνία Τσίπρα-Γιούνκερ

Τα τρία τηλεφωνήματα Τσίπρα-Γιούνκερ, το ντιλ με Ντράγκι και η τρίπλα Ντάισελμπλουμ που ανέτρεψε τα δεδομένα. Αποκλειστικό παρασκήνιο από το Eurogroup-θρίλερ. Ποιες κινήσεις αναμένονται από την Κομισιόν. 

Η μυστική διπλωματία μεταξύ Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ξεκίνησε εδώ και 10 ημέρες
Χθες κορυφώθηκε με τρία τηλεφωνήματα που σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές έγιναν μεταξύ του πρωθυπουργού και του κυρίου Γιούνκερ.
Η Κομισιόν όντως είχε τη δική της πρόταση, η οποία όπως αποκαλύπτουμε περιείχε την άμεση παράταση του δανείου (extension of the loan). Ούτε ενδιάμεση παράταση, ούτε προαπαιτούμενες πράξεις, prior actions και milestones.

Η πολυπόθητη λέξη «γέφυρα» θα υπήρχε μέσα στη συμφωνία ως μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία όλα θα συμφωνούνταν και σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο της Κομισιόν δεν έπαιζε μεγάλο ρόλο εάν ήταν για 2, 3 ή 6 μήνες. Το θέμα για τη διάρκεια της γέφυρας σχετιζόταν αποκλειστικά από το κατά πόσον τα ταμειακά διαθέσιμα και οι εκκρεμείς δόσεις θα μπορούσαν να το καλύψουν.
Οι κ. Τσίπρας και Γιούνκερ συμφώνησαν επί του κειμένου-πρότασης της Κομισιόν και στα ενδιάμεσα έγιναν κάποιες αλλαγές καθώς και ένα κλειστό γεύμα μεταξύ του κ. Γιούνκερ, του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες, η πρόταση εκφράστηκε από τον κ. Γιούνκερ στους άλλους δύο. Ο κ. Ντράγκι έδειξε να συμφωνεί. Το ίδιο και ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Το Μαξίμου προφανώς ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών για τις εξελίξεις και ο ίδιος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση επ' αυτού με τον κ. Μοσκοβισί και αργότερα μετείχε και ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Όλα έδειχναν να βαίνουν καλώς. Μέχρι που άρχισε η συνεδρίαση του Eurogroup, κανείς δεν προδίκαζε τι θα ακολουθούσε, καθώς η Ελλάδα ήταν τελευταία στην ατζέντα.
Ξαφνικά, ο κ. Ντάισελμπλουμ κατέθεσε στο τραπέζι άλλη πρόταση η οποία έφερε μεγάλη έκπληξη στην ελληνική πλευρά που πιάστηκε απροετοίμαστη.
Ο κ. Γιούνκερ βρισκόταν ήδη εν πτήσει για το Μόναχο και συνεπώς το κινητό ήταν κλειστό, ενώ ο κ. Μοσκοβισί δεν μπορούσε να πράξει τίποτα, καθώς η αρμοδιότητα στην κατάθεση εγγράφων και προτάσεων ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο του Eurogroup.
Η Ελληνική πλευρά αποφάσισε να διαρρεύσει το περιβόητο draft ώστε να δείξει την ενόχλησή της για την «ντρίπλα».
Oπως μαθαίνουμε το κείμενο που τελικά έπεσε στο τραπέζι είχε τη «βούλα» της Γερμανίας και των άλλων σκληροπυρηνικών χωρών που δεν σκοπεύουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να κάνουν βήματα πίσω.
Μάλιστα υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε ότι «ούτε τελεία δεν πρόκειται να αλλάξει από το έγγραφο», ενώ διεμήνυσε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να ξεχάσει ότι θα διαπραγματευτεί πάνω στο έγγραφο της Κομισιόν.

Το μπαλάκι στον... Γιούνκερ

Το Eurogroup έριξε το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά απειλώντας ότι έχει διορία μέχρι την Παρασκευή για να ζητήσει εξάμηνη παράταση. Ο κ. Βαρουφάκης πέταξε πίσω το μπαλάκι λέγοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να πάρει πίσω το τελεσίγραφο και να διορθώσει τις λέξεις για τις οποίες διαφώνησε.
Το πραγματικό μπαλάκι όμως το κρατάει στα χέρια του ο πρόεδρος της Κομισιόν που για τις επόμενες 48 ώρες θα πρέπει να βρει -με μυστική διπλωματία πάντα- τη χρυσή τομή μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Σόιμπλε με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις.
Δεν είναι λίγες οι φορές όπου ο κ. Γιούνκερ, ως πρόεδρος του Eurogroup κατάφερε να βρει τη χρυσή τομή.
Ο ρόλος του προέδρου της Κομισιόν, όμως, του δίνει το δικαίωμα μόνο παρασκηνιακής διπλωματίας καθώς, θεσμικά δεν μπορεί να παρέμβει αν δεν διαβουλευτεί πρώτα με όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Κάτι που θα επέφερε χάος...
Πάντως, αν και ο ίδιος έχει ζητήσει προσωπικά από τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσουν οι διαρροές γιατί μόνο ζημιά κάνουν στη χώρα μας, ο κ. Βαρουφάκης «έδωσε» τον κ. Μοσκοβισί για ακόμα μία φορά.
Το παράξενο είναι ότι αυτή τη φορά ο κ. Μοσκοβισί δεν αρνήθηκε ξεκάθαρα. Σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον κ. Βαρουφάκη πριν από το Eurogroup και είχαν ανταλλαγή απόψεων, αλλά «η απόφαση για ποιο έγγραφο θα κατατεθεί στο Εurogroup ανήκει στον πρόεδρό του», καρφώνοντας και αυτός εμμέσως τον κ. Ντάισελμπλουμ ότι ενώ είχε το έγγραφο-πρόταση της Κομισιόν, και συμφώνησε στην κλειστή συνάντηση με Γιούνκερ και Ντράγκι επί τούτου, στο τέλος έδειξε το διπλό του πρόσωπο. Μάλιστα, εκδοχές του κειμένου ήδη έχουν γίνει γνωστές.
Πάντως τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι όντως κρίσιμα καθώς και οι δύο πλευρές πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους ώστε να φθάσουμε σε άλλο ένα έκτακτο Εurogroup την Παρασκευή και από εκεί η απόφαση να περάσει από τα πέντε κοινοβούλια της ευρωζώνης.http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!