Φόβοι «καθαρής χρεοκοπίας» -Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει εγκαίρως το ΔΝΤ

Φόβοι «καθαρής χρεοκοπίας» -Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει εγκαίρως το ΔΝΤ
Η αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ για τον Μάρτιο είναι ο Γολγοθάς που καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση, ωστόσο το ενδεχόμενο που ακούστηκε από υπουργούς να μετατεθεί η αποπληρωμή τους μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Οπως αναφέρει και η Καθημερινή, σύμφωνα με αναλυτές κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «καθαρή χρεοκοπία» που θα είχε επιπτώσεις και σε μεγάλο μέρος άλλων δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα.

Η μη έγκαιρη αποπληρωμή του ΔΝΤ προκαλεί πολυεπίπεδες αντιδράσεις, οι οποίες παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο για την Ελλάδα και την οικονομία της. Το Ταμείο όταν δανείζει μία χώρα είναι και το πρώτο που αποπληρώνεται. Εάν μία χώρα δεν εξοφλήσει μία υποχρέωσή της, τότε ενδέχεται να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός ή αλλιώς χρεοκοπία.
Οι δύο συνέπειες για την Ελλάδα
1. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, λόγω των «διασταυρούμενων ρητρών» θα μπορούσε θεωρητικά να κάνει απαιτητά τα δάνεια που έχει διαθέσει στη χώρα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EFSF). Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει δανειστεί από τον EFSF κεφάλαια ύψους 142 δισ. ευρώ. Είναι σαφές ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ένα τέτοιο ποσό. Ωστόσο το γεγονός ότι η χώρα δεν θα θεωρείται φερέγγυα (λόγω του ότι θα βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας), ενδεχομένως να επηρεάσει και τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, που με αυτό το κριτήριο δανείζονται από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA).
2. Η επιστροφή της Ελλάδας σε κατάσταση χρεοκοπίας θα λειτουργήσει αρνητικά στους επενδυτές, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, υποστηρίζοντας ότι θα χαθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη των επενδυτών και κατ’ επέκταση πολύτιμος χρόνος για την ελληνική οικονομία.
Οι αποπληρωμές που πρέπει να γίνουν στο ΔΝΤ μέσα στον Μάρτιο
  • 310 εκατ. ευρώ στις 6 Μαρτίου.
  • 350 εκατ. ευρώ στις 13 Μαρτίου.
  • 580 εκατ. ευρώ στις 16 Μαρτίου.
  • 350 εκατ. ευρώ στις 20 Μαρτίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!