Ο ξαφνικός θάνατος αποφεύχθηκε, όχι όμως και ο... αργός


Τον φόβο ότι η κυβέρνηση απέφυγε τον «ξαφνικό θάνατο» με τη συμφωνία των Βρυξελλών, αλλά μπορεί να πέσει σε μια παγίδα... αργού θανάτου, εκφράζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση, όπως λένε, μπαίνει σε μια δύσκολη άσκηση απορρόφησης των πολιτικών κραδασμών από τις υποχωρήσεις, που αναπόφευκτα έκανε για να έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η συνεχής διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για κάθε σημαντικό μέτρο πολιτικής που θα θελήσει να προωθήσει η κυβέρνηση, θα οδηγήσει σε έναν επικίνδυνο βάλτο, όχι μόνο επειδή θα απογοητευθούν οι υποστηρικτές της κυβέρνησης, αλλά και επειδή η οικονομία θα παραμείνει παγιδευμένη σε ένα φαύλο κύκλο στασιμότητας και χαμηλών δημοσίων εσόδων.

Από το Σαββατοκύριακο, όταν άρχισε να αναλύεται το συμβιβαστικό κείμενο του Eurogroup και, πολύ περισσότερο, μετά τη δημοσιοποίηση του emailΒαρουφάκη, η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε μια φάση άγονης εσωστρέφειας, με τον πρωθυπουργό να αναλώνει υπολογίσιμο πολιτικό κεφάλαιο για να πείσει ότι πέτυχε μια καλή συμφωνία, που δεν ακυρώνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτός ο κύκλος της εσωστρέφειας θα κρατήσει αρκετές ημέρες ακόμη και, στην καλύτερη περίπτωση, θα κλείσει όταν περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την παράταση της δανειακής σύμβασης. Αυτή η διαδικασία δεν θα έχει τυπικό χαρακτήρα, καθώς οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας γνωρίζουν ότι θα κατηγορηθούν πως υπερψηφίζουν μια παράταση του μνημονίου και το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα φοβάται ότι από την πρώτη σημαντική ψηφοφορία της θητείας του θα καταγραφούν «διαρροές», που θα εντείνουν ακόμη περισσότερο την εσωστρέφεια.
Οι δυσκολίες αυτές έχουν γίνει αντιληπτές και στους εξωτερικούς παρατηρητές των εξελίξεων. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο Tweeterο ανταποκριτής των “FinancialTimes” στις Βρυξέλλες, δεν γνωρίζουμε αν η συμφωνία των Βρυξελλών θα συναντήσει μεγαλύτερες αντιστάσεις στο γερμανικό ή στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Η μόνη λύση για την... έξοδο από το βάλτο, που βλέπουν οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, είναι να υπάρξει μια φυγή προς τα εμπρός. Δηλαδή, να αρχίσει η κυβέρνηση να εφαρμόζει τα πρώτα μέτρα από αυτά που περιγράφονται σε αδρές γραμμές στη λίστα Βαρουφάκη, πρωτίστως μάλιστα όσα αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ώστε να καταδειχθεί ότι οι πιστωτές δεν έχουν «δέσει τα χέρια» της κυβέρνησης, η οποία αρχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα, για το οποίο υπερψηφίστηκε στις 25 Ιανουαρίου.
Το πρώτο μεγάλο τεστ, από την άποψη αυτή, θα έλθει όταν η κυβέρνηση επιχειρήσει να περάσει από τους τρεις θεσμούς το «πακέτο» για την ανθρωπιστική κρίση, που θα πρέπει να έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά και το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, το οποίο αμφισβητείται από τους δανειστές ως υπερβολικά γενναιόδωρο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα μερικής διαγραφής ορισμένων οφειλών.
Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι, αν αυτές οι δύο παρεμβάσεις δεν περάσουν γρήγορα από τις Συμπληγάδες των θεσμών, η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει να πέσει σε μια παγίδα αργού πολιτικού θανάτου, καθώς ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ και η ευρύτερη κοινή γνώμη θα αρχίσουν να πείθονται ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αλλάξει την ουσία της ασκούμενης πολιτικής, ενώ οι δανειστές θα παραμείνουν στο «τιμόνι» της οικονομικής πολιτικής.
Πολιτικοί παρατηρητές, εξάλλου, υπογραμμίζουν ότι η νέα κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει προβλήματα όχι άγνωστα στις άλλες κυβερνήσεις της μνημονιακής περιόδου, δεν θα έχει καν την υποστήριξη των ισχυρών ΜΜΕ, προκειμένου να ξεπεράσει επικοινωνιακά τις δυσκολίες από την άσκηση αντιδημοφιλών πολιτικών.
Η κυβέρνηση μπήκε και επίσημα σε πόλεμο με τους βαρόνους των media, καθώς στη λίστα Βαρουφάκη περιλήφθηκαν δεσμεύσεις για ανοικτό διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες, αλλά και για το κλείσιμο όσων ΜΜΕ λειτουργούν με μεγάλες ζημιές, χωρίς να ενισχύονται κεφαλαιακά από τους μετόχους τους. Έτσι, τα ισχυρά ΜΜΕ αναμένεται ότι θα κρατήσουν την κυβέρνηση σε συνθήκες επικοινωνιακής «καταιγίδας», δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την προσπάθειά της να ξεφύγει από την παγίδα του αργού θανάτου.                                                                               http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!