Δύσκολη η συμφωνία στο Eurogroup

 
Δύσκολη η συμφωνία στο Eurogroup
Αθήνα
Χαμηλώνουν οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup, τη Δευτέρα, καθώς η κυβέρνηση -και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δήλωσή του στον κυριακάτικο Τύπο- διαμηνύει ότι υπάρχουν μεν βήματα προσέγγισης με τους εταίρους, αλλά η λύση δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα.
Το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες οι τεχνικές διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών και από την Κυριακή οι εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών θα ασχοληθούν με τη σύνταξη των ισότιμων κειμένων, που η κάθε πλευρά θα φέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα.

Στόχος των δύο κειμένων είναι να εντοπιστούν τα σημεία συγκλίσεων και αποκλίσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, τρία είναι τα ευαίσθητα σημεία, στα οποία καταγράφεται διαφωνία, και μάλιστα οι δανειστές κρατούν ανελαστική στάση:

  • Οι αλλαγές στο Εργατικό Δίκαιο
  • Οι ιδιωτικοποιήσεις, που θα πρέπει να επανεξεταστούν μια προς μία.
  • Η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα
Τα σημεία, στα οποία καταγράφεται συμφωνία, είναι:
  • Η φοροδιαφυγή
  • Η καταπολέμηση της διαφθοράς
  • Οι μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας, το πιο ενθαρρυντικό σημείο είναι ότι από το τραπέζι έφυγαν οι μεγάλες διαφορές που υπήρχαν κατά το παρελθόν για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.
Μάλιστα, πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση είπαν ότι τα περισσότερα ζητήματα (όρια απολύσεων, κατάργηση διαιτησίας, κ.λπ.) είχαν τεθεί κατ' απαίτηση εργοδοτικών φορεών στην Ελλάδα, που υποστηρίζονταν από υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.
Πάντως, και οι εταίροι, θέλοντας να ασκήσουν πιέσεις και να φέρουν την ελληνική πλευρά πιο κοντά στη σκληρή γραμμή του Βερολίνου, διαμηνύουν ότι η Δευτέρα θα είναι μια δύσκολη ημέρα και δηλώνουν απαισιόδοξοι για το αποτέλεσμα.
Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Mega ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, αν και δήλωσε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα κλείσει στο Eurogroup κατά 99,9%, πρόσθεσε πως ίσως χρειαστεί και Σύνοδος Κορυφής μόνο για το θέμα της Ελλάδας. Ο ίδιος προέβλεψε πως η συμφωνία θα κλείσει ώς το τέλος του μήνα.
Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, πως ίσως χρειαστεί ένα ακόμη Eurogroup.
Ως προς το πιθανότερο σενάριο για την επίτευξη συμφωνίας οι Financial Times σημειώνουν ότι αυτό που φαίνεται ως μια καλή λύση είναι ένα νέο πρόγραμμα, από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά απορρίπτει την επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος και η πλευρά των εταίρων απορρίπτει την πρόταση Βαρουφάκη για πρόγραμμα-γέφυρα.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!