Tα διεθνή ΜΜΕ για το "ναυάγιο" του Eurogroup







ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:12

Oι συνομιλίες των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για το μέλλον της Ελλάδας απέτυχαν παταγωδώς, μετά την οργισμένη άρνηση της Αθήνας να δεχτεί την επιμονή των εταίρων της για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

Σύμφωνα με τους Financial Times είναι η δεύτερη φορά σε 5 μέρες που οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν και αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα ενδεχομένως να βρεθεί σύντομα χωρίς οικονομική στήριξη.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Peter Spiegel αν και αξιωματούχοι δηλώνουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για μια συμφωνία παράτασης του ελληνικού προγράμματος αν το αίτημα έρθει πριν το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο το σημερινό αδιέξοδο αποδεικνύει οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι μάταιες.

Χωρίς την προστασία της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για μια ενδεχόμενη αναταραχή στις αγορές και κυρίως για το γεγονός ότι θα μπορούσε να προκληθεί bank run στην Ελλάδα, το οποίο θα ήταν αδύνατο να σταματήσουν.

«Αβέβαιος ο δρόμος προς τα εμπρός», αναφέρει το Reuters μετά τον τερματισμό των συνομιλιών στο σημερινό Eurogroup και προσθέτει πως αυξάνονται οι αμφιβολίες για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει αβέβαιο το χρονικό διάστημα που θα μπορέσει η Ελλάδα να τα καταφέρει χωρίς διεθνή οικονομική βοήθεια. Επιπλέον επισημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει την Τετάρτη το εάν α διατηρήσει την έκτακτη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, την ώρα που οι εκροές καταθέσεων υπολογίζονται στα 2 δισ. ευρώ την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Bloomberg οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους τελείωσαν απότομα. Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του Μαλτέζου ΥΠΟΙΚ, Edward Scicluna  που τόνισε ότι «ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα» και πρόσθεσε πως «αυτός είναι ο βασικός παράγοντας εναντίων της».

Επιπλέον το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών προσπαθούν να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα ώστε να μην βρεθεί μετέωρη μετά το τέλος του μήνα όπου το σημερινό πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του. Χωρίς μια συμφωνία, όπως αναφέρει το Bloomberg,  η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστό μέχρι το τέλος Μαρτίου, αναγκάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το ευρώ ή εναλλακτικά τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

«Το ναυάγιο αυξάνει τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει εκτός ευρώ», τονίζει το CNBC και παραθέτει τις δηλώσεις Έλληνα τραπεζίτη που είπε ότι η στάση της Ελλάδας θα προκαλέσει «αρρώστια» σε αγορές και τράπεζες. «Είναι αρνητική εξέλιξη για την οικονομία και τις τράπεζες» είπε η ίδια πηγή. «Οι εκροές θα συνεχιστούν. Χάνουμε 400-500 εκατομμύρια την ημέρα. Περιμένουμε ισχυρές πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα αύριο», σημείωσε.

"Η Ελλάδα απορρίπτει ως παράλογη την προσφορά διάσωσης των Ευρωπαίων", αναφέρει το BBC και επισημαίνει ότι το τρέχον πακέτο διάσωσης της Ελλάδας λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις των χωρών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο χρόνος εξαντλείται για την επίτευξη συμβιβασμού, χωρίς τον οποίο η χώρα θα μείνει χωρίς ρευστό.

«Σκάνδαλο στις Βρυξέλλες», γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel και τονίζει ότι δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα καθώς η συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών έληξε απότομα και χωρίς συμφωνία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα μια από τις τελευταίες ευκαιρίες της Ελλάδας να εξασφαλίσει μια συμφωνία, χάθηκε. Μάλιστα Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει ότι «το παιχνίδι τελείωσε».

«Οι συνομιλίες απέτυχαν, η ΕΕ θέτει τελεσίγραφο», είναι ο τίτλος της Die Welt. Όπως σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ούτε καν 4 ώρες δεν μπόρεσαν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών καθώς η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε τις συνομιλίες, αποτυχημένες. Η ΕΕ και η Ελλάδα πλέον έχουν μια ξεκάθαρη προθεσμία».

Σύμφωνα με την Welt ο Αλέξης Τσίπρας και η χώρα του αρνήθηκαν την παράταση της βοήθειας και πλέον ο χρόνος έχει μειωθεί για την επίτευξη ενός συμβιβασμού.

Η  Frankfurter Allgemeine Zeitung τονίζει με την σειρά της την ύπαρξη τελεσίγραφου για την Ελλάδα και επισημαίνει ότι πλέον οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα θα πραγματοποιούνται υπό την πίεση του χρόνου.


http://www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!